StoryEditorOCM
Svijetpromjene

Kaufland i Lidl nakon 30 godina ukidaju jednu vrstu plaćanja, evo kako će se to odraziti na kupnju

Piše Vijesti SD
23. svibnja 2023. - 15:38

Funkcija Maestro bit će ukinuta: Od srpnja 2023. korisnici je više neće moći koristiti za plaćanje u zemlji ili inozemstvu. Što to znači za kupovinu u Lidlu, Kauflandu i ostalim njemačkim trgovinama?

Osim cijena, postoji nekoliko stvari koje će se promijeniti za kupce pri kupnji u supermarketima u 2023. godini. Od srpnja 2023. funkcija Maestro za EC bankarske kartice više neće biti dostupna nakon 30 godina.

U Europi se od srpnja neće izdavati nove EC kartice s Maestro funkcijom, a trgovci više neće prihvaćati ovu funkciju plaćanja, piše Fenix magazin.

Što to znači za kupce?

Poznato je kako se takve kartice više neće koristiti kao način plaćanja u Lidlu, Kauflandu, Aldiju i ostalim trgovinama.

Centar za zaštitu potrošača na svojoj internetskoj stranici objašnjava kako je za kupce u supermarketima i diskontima, kao i općenito u maloprodaji “žiro kartica u Njemačkoj potpuno funkcionalna čak i bez Maestro funkcije”. To znači kako korisnici mogu nastaviti plaćati i podizati novac kao i obično s karticom u budućnosti.

“Već izdane kartice s Maestro funkcijom vrijede do isteka roka trajanja”, pojašnjavaju u Centru za zaštitu potrošača.

Stoga bi bilo pogrešno u ovom trenutku govoriti o potpunom gašenju. Kaufland je za njemačke medije detaljno objasnio što za kupce znači nekorištenje Maestro funkcije.

Kupci mogu i dalje bez problema kupovati u poslovnicama Kauflanda i Lidla. Kako kažu iz spomenutih trgovačkih lanaca moguće je plaćanje s Girocardom, Visom, Mastercardom, American Expressom, V-Payom, GooglePayem i ApplePayem i, naravno, gotovinom. Kaufland je također uveo potpuno novi sustav plaćanja koji radi bez gotovine i bankovnih kartica.

Alternative za plaćanje u inozemstvu

Međutim, još uvijek postoji jedno veliko ali – i glavni problem za vlasnike EC kartice: Žiro kartica se u Njemačkoj bez ikakvih problema može koristiti bez Maestro funkcije.

Za plaćanje u inozemstvu potrebna je druga funkcija kao zamjena za Maestro, na primjer funkcija V-Pay. Za plaćanje u inozemstvu banke će od 2023. godine morati koristiti druge sustave za novoizdane kartice, pojašnjavaju u Centru za potrošače.

Alternativno, kupci također mogu koristiti kreditnu karticu za plaćanje u inozemstvu i, primjerice, ubuduće koristiti žiro karticu samo u matičnoj zemlji. Ovisno o banci primjenjuju se različite visine provizija, piše Fenix.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 07:32