StoryEditor
SvijetNIŠTA IM NIJE SVETO

Katoličku crkvu potresa novi skandal: njemačka policija privela članove bogate biskupije zbog pronovjere nevjerojatne količine novca

5. veljače 2018. - 20:10

Katoličku crkvu u Njemačkoj potresa slučaj pronevjere crkvenog novca u visini od 60 milijuna dolara, javlja u ponedjeljak zajednički istraživački tim javnih servisa NDR i WDR te dnevnika Sueddeutsche Zeitung (SZ).

„Sada već bivši djelatnik biskupije Eichstaett i njegov suradnik uložili su gotovo 60 milijuna dolara u riskantne poslova s nekretninama u SAD-u“, javlja javni servis na svojim stranicama.

Prema istim informacijama državno odvjetništvo u Muenchenu polazi od toga da financijska šteta za biskupiju iznosi „najmanje 56 milijuna dolara. Obojica osumnjičenika, koje se optužuje za pronevjeru te primanje i davanje mita, od prošlog tjedna su u istražnom su zatvoru.

Osumnjičeni, kako kaže glasnogovornica državnog odvjetništva, nisu samo riskantnim ulaganjima oštetili biskupiju, nego su uz „visok stupanj kriminalne energije“ otuđili velike svote novca. Jedna od tvrtki za projekte u sektoru nekretnina navodno je djelomice pripadala bivšem djelatniku biskupije koja se zasad ne želi očitovati o slučaju.

Financijski gubitak teško pogađa biskupiju Eichstaett s obzirom na to da pronevjerena svota čini 15 posto financijskih rezervi biskupije.

U međuvremenu je s dužnosti povučen i djelatnik biskupije koji je bio nadležan za nadzor financija.

Skandal je otkriven u jeku „ofenzive transparentnosti“ kojom Katolička crkva u Njemačkoj nastoji svoje nadbiskupije  pridobiti da rade transparentnije nakon učestalih financijskih skandala u koje je crkva bila umiješana proteklih godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

21. listopad 2020 00:06