StoryEditor
SvijetPROFIT NE SMIJE PATITI

Kasapljenje ‘pluća planeta‘: Amazona doživljava najgore krčenje u zadnjih 15 godina. Ekološki aktivisti bijesni: ‘Bolsonaro je zločinac‘

Piše PSD
24. studenog 2021. - 21:12

Prošle godine je sječa u Amazoni povećana za punih 22 posto te je tako deforestirano područje (dio bez stabala) doseglo 15-godišnji maksimum. Sustav satelitskog praćenja Nacionalnog instituta za svemirska istraživanja pokazao je da je brazilski dio Amazone izgubio 13.235 četvornih kilometara prašume u 12-mjesečnom referentnom razdoblju od kolovoza 2020. do srpnja 2021., što je najviše od 2006. godine, prenosi Geoplitika.

Ova sramotna statistika smanjivanja 'pluća svijeta' u potpunoj je suprotnosti s nedavnim najavama Bolsonarove vlade kako planira ojačati zaštitu okoliša, nakon što ga je na to pritisnula administracija SAD-a. Predsjednik Joe Biden opetovano se zalagao za zaustavljanje krčenja šuma na klimatskom sastanku UN-a u Glasgowu ovog mjeseca, gdje je i brazilska vlada dala obećanje da će zaustaviti i preokrenuti krčenje šuma do 2030.

image
Mayke Toscano/ AFP

Dok je sada uništeno preko 13 000 četvornih kilometara prašume u godinu dana, dok je između 2009. i 2018. prosjek bio 6500 četvornih kilometara godišnje. 'Šteta je. To je zločin', rekao je za Marcio Astrini, izvršni tajnik Climate Observatory-a, mreže ekoloških neprofitnih skupina. 'Vidimo kako amazonsku prašumu uništava vlada koja je uništavanje okoliša nametnula kao svoju neslužbenu politiku.'

'Dok se ovo događa u Brazilu, Bolsonarova vlada pokušava sakriti to kroz populističke govore i greenwashing u inozemstvu', rekao je Mauricio Voivodic, izvršni direktor međunarodne ekološke organizacije WWF-a u Brazilu. 'Stvarnost potvrđuje da je Bolsonarova vlada utabala put uništenja Amazone'. Inače, 'greenwashing' (zeleno ispiranje) je pojam koji se sve češće koristi i označuje lažno korištenje ekološkog narativa za profit, reklame ili prikazivanje kako je nešto ekološkije nego što to zaista jest.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. siječanj 2022 20:29