StoryEditor
Svijet7,3 po richteru

Kaos u Japanu nakon novog snažnog potresa, najmanje 11 poginulih, aktivirao se i vulkan

15. travnja 2016. - 10:25
JAP2011051625

Broj poginulih nakon drugog potresa koji je pogodio jugozapad Japana u noći s petka na subotu porastao je na 18 osoba, dan pošto je u prvom potresu poginuo devet osoba, objavile su u subotu lokalne vlasti.

"Šesnaest osoba je smrtno stradalo u drugom potresu", kazao je Mariko Kuramitsu, dužnosnik prefekture Kumamoto. Sveučilište u toj regiji objavilo je smrt još dvoje studenata.

Potres jakosti 7,3 izazvao je i manju erupciju vulkana Aso, iz kojega se uzdiže dim 100 metara u visinu, izvijestili su lokalni mediji.  

Japanska meteorološka agencija proglasila je drugi stupanj opasnosti od erupcije na ljestvici od pet za vulkan koji je u prošlosti već bio aktivan.

Mediji javljaju da je nakon potresa 760 ljudi zatražilo medicinsku pomoć u bolnicama.

Vlasti su upozorile na štete u široj regiji, a stižu izvješća o osobama zarobljenima u ruševinama zgrada, o požarima, nestanku električne energije, rušenju mostova i rupama u tlu.

Stanovnici koji žive u blizini brane napuštaju svoje domove zbog straha od urušavanja.

Epicentar potresa bio je blizu grada Kumamoto, a zatresao je tlo u subotu u 1.25 nakon ponoći na dubini od samo 10 km.

Subotnji potres izazvao je upozorenje na tsunami koje je kasnije ukinuto, a nije bilo izvješća o nekim neredovitim pojavama u tri nuklearne centrale u toj regiji, rekao je visoki vladin dužnosnik.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. kolovoz 2022 04:23