StoryEditorOCM
Svijetpogođena i hrvatska

Poznat krivac kaosa koji je diljem svijeta blokirao banke, zračne luke, trgovine, medije: ‘Bit će svašta tijekom dana‘

Piše Vijesti SD
19. srpnja 2024. - 09:17

Brojne institucije i tvrtke diljem svijeta, među kojima zračne luke, banke, bolnice i medijske kuće, izvijestile su o tehničkim kvarovima koji im stvaraju velike probleme. Ministar prometa Oleg Butković potvrdio je kako je globalnim tehničkim problemima pogođena i Hrvatska kontrola zračne plovidbe. Globalni IT kvar ne tretira se kao malicozni čin odnosno hakerski napad, rekao je za Reuters izvor iz britanske vlade povezan sa sigurnosnim službama. Kako javlja AFP, i francuska agencija za kibernetičku sigurnost poručila je kako "nema dokaza" da je kvar rezultat hakerskog napada.

Softverska tvrtka za kibernetičku sigurnost Crowdstrike ranije je objavila da je identificirala problem koji stoji iza današnjeg masovnog, globalnog prekida rada sustava Windows. Kako navode, problem je nastao nakon ažuriranja sigurnosnog softvera koji koriste velike kompanije. Promjene su u međuvremenu poništene, a kompanijama koje koriste taj softver je poslana sugestija o mogućem rješenju.

Javio se i Microsoft: "Očekujemo rješenje"

Oglasio se i Microsoft, čiji je operativni sustav Windows došao na udar greške u updateu sigurnosnog softvera kojeg je objavila kompanija Crowdstrike. "Svjesni smo problema koji utječu na Windows uređaje zbog updatea kojeg je objavila softverska platforma. Očekujemo rješenje", rekao je glasnogovornik Microsofta, a prenosi BBC.

Na udaru sve više avioprijevoznika i aerodroma diljem Europe

Njemačka zrakoplovna tvrtka Lufthansa i SAS Airline, sa sjedištem u Skandinaviji, posljednje su zrakoplovne tvrtke koje su prijavile poremećaje zbog globalnog IT kvara. Lufthansa kaže da je u ovom trenutku preuzimanje rezervacija ograničeno, ali se radi na rješenju. I SAS kaže da su njegove usluge u potpunosti operativne, ali "tehnički problemi" utječu na mehanizam za rezervacije. Zračna luka Prag također je pogođena ispadom sustava za prijavu na let, poručuju da neki odlasci iz češke metropole kasne. Njemački zrakoplovni prijevoznik Eurowings također javlja da im ne radi sustav online prijave. I međunarodna zračna luka Belfast u Sjevernoj Irskoj kaže kvar utječe na njihov rad, ali avioni i dalje uzlijeću i slijeću.

Najveća švicarska zračna luka u Zürichu objavila je da avioni ne mogu slijetati kod njih.

image
Tobias Schwarz/Afp

Večernji list je razgovarao s Alenom Delićem, stručnjakom za cyber sigurnost, koji je objasnio prirodu ovih kvarova. Naime, najnovija sigurnosna nadogradnja softvera Crowdstrike uzrokovala je ozbiljne probleme korisnicima sustava Windows diljem svijeta. Upravo je ta automatska nadogradnja, prema posljednjim informacijama, dovela do pada brojnih računala. Delić je istaknuo da, iako kvarovi utječu na rad računala u administraciji i operativi, oni ne predstavljaju direktnu prijetnju, primjerice, sigurnosti zrakoplova. "To nisu sustavi koji se koriste u kompleksnim zatvorenim prostorima unutar zrakoplova. Međutim, ako računala u administraciji ne rade, usluge se ne mogu pružiti, što je trenutno problem", kazao je.

"Bit će svašta tijekom dana, mnogi će biti pogođeni, ali ne radi se o nekim kritičnim sustavima za koje znamo da direktno ugrožavaju sigurnost ljudi." Delić je pojasnio da privatni korisnici nisu izravno ugroženi ovim kvarom jer ne koriste to sigurnosno rješenje.

"Radi se o antivirusnom softveru koji koriste veće kompanije, a ne fizičke osobe. Privatni korisnici su zahvaćeni samo iz perspektive korisnika usluga", kazao je. "Problem je velik, trajat će neko vrijeme, ali, srećom, prema onome što za sada znamo, ne radi se o napadu", dodao je još Delić za Večernji list.

FlightRadar objavio kartu aerodroma koji imaju probleme

10:40 - U Hrvatskoj je pao CEZIH (Centralni zdravstveni informacijski sustav RH) objavio je na svojim stranicama HZZO.

"Trenutno ima problema u radu sustava CEZIH (dohvat i realizacija eRecepata, eUputnica PZZ/SKZZ..). Intenzivno radimo na otklanjanju", stoji u obavijesti. Liječnici diljem Hrvatske žale se da im sustav ne radi. U nekim ljekarnama u Zagrebu i Splitu potvrdili su nam da imaju problema i da su se obratili CEZIH-u.

U većini pogođenih zemalja zdravstveni sustav ima problema. Mediji izvještavaju da su neke bolnice u sjevernim njemačkim gradovima Luebecku i Kielu otkazale nehitne operacije koje su zakazane za danas. Skrb za pacijente i hitne službe odvijat će se normalno, dodaje Sveučilišna klinika Schleswig-Holstein. 

Pao web Hrvatske kontrole zračne plovidbe

Internet stranica Hrvatske kontrole zračne plovidbe, www.crocontrol.hr, nedostupna je.

10:25 -  Hrvatska kontrola zračne plovidbe oglasila se priopćenje. "Hrvatska kontrola zračne plovidbe od jutros ima poteškoća s administrativnim računalnim sustavom uzrokovanim globalnim problemom s antivirusnim softverom. Naši stručnjaci rade na otklanjanju poteškoća kako bi navedeni sustav što prije osposobili. Svi naši operativni sustavi su u funkciji i pružamo sve vrste usluga u zračnoj plovidbi", navodi se u priopćenju.

Kompjutorski sustav zagrebačke Zračne luke Franjo Tuđman danas prijepodne radi normalno, kazali su za Hinu iz te zračne luke, no očekuju se kašnjenja. 

10:10: Čini se da je problem u Crowdstrikeu 

Kako javlja BBC, sve više izvještaja sugerrira da je tvrtka za kibernetičku sigurnost pod nazivom Crowdstrike, koja proizvodi antivirusni softver, izdala update softvera nakon čega je sve pošlo po zlu te je blokiralo Windows uređaje. To je izazvalo fenomen koji je u IT-u poznat po nadimku "plavi ekran smrti" na računalima.

American Airlines, najveća svjetska aviokompanioja po broju putnika, poručila je za BBC da je prizemljila sve svoje letove diljem svijeta te je u kontaktu sa svim letovima koji su trenutno u zraku. Kaže da su IT problemi uzrokovani "tehničkim problemom s Crowdstrikeom koji utječe na više operatera".

Zrakoplovna tvrtka kaže da surađuje s tvrtkom za IT sigurnost kako bi riješila problem što je prije moguće. American Airlines u prosjeku dnevno preveze 578.000 putnika. 

image

 

 

Harun Ozalp/Anadolu Via Afp

Probleme ima i Ryanair

- Trenutno imamo poremećaje u cijeloj mreži zbog IT prekida rada globalne treće strane, što je potpuno izvan naše kontrole. Rezervacija i prijava trenutno nisu dostupni. Ako putujete danas (19. srpnja), a tek se trebate prijaviti za let, to možete učiniti u zračnoj luci. 

image

 

 

10.00Problem u sustavu plaćanja koji koristi dosta hrvatskih firmi

Kako su danas izvijestili iz Monri WSPAya, sustava za online autorizaciju kreditnih kartica u realnom vremenu, i kod njih se pojavio problem.

"Ovim putem vas želimo izvijestiti da CrowdStrike Falcon, softver za sigurnost, ima globalni (world-wide) problem. U Monriju CrowdStrike imamo na WSPay dijelu infrastrukture. Online plaćanja prolaze, no trenutačno je otežan pristup pregledu, kao i kompletiranju, refundiranju istih. Naš ICT team radi također na otklanjanju poteškoća. S obzirom na to da se radi o globalnoj poteškoći od strane navedenog vendora, nažalost nismo u mogućnosti procijeniti trajanje poteškoća i rješavanje problema", stoji u priopćenju Monri WSPay-a.

9:50 - Oleg Butković: Pogođena i hrvatska kontrola zračnog prometa

Ministar prometa Oleg Butković rekao je kako je globalnim tehničkim problemima pogođena i Hrvatska kontrola zračne plovidbe.

“Kontrola zračne plovidbe ima teškoće, operativno sve radi, ali administrativni program je u kvaru. Nije kibernetički napad u pitanju, vidjet ćemo kad će se to riješiti. Nije dovedeno u pitanje funkcioniranje kontrole zračne plovidbe”, rekao je ministar Butković novinarima, a prenosi N1.

Globalni IT kvar odrazio se i na Hrvatsku! Prvo je pao CEZIH, probleme sad ima i Kontrola zračne plovidbe

image
Saeed KHAN/AFP

 Velik broj institucija diljem svijeta, uključujući velike banke, medijske kuće i zračne prijevoznike, ima problema nakon što ih je pogodio masovni tehnološki kvar.

U zračnoj luci u Sydneyju prizemljeni su letovi, u supermarketima su kaosi na blagajnama, a televizijske su mreže u problemima jer grafika i računala ne rade.

Nekoliko sati prije nego što je Australija bila pogođena ovim velikim kvarom, nekoliko zračnih prijevoznika u SAD-u također je izvijestilo da su zbog tehničkih problema morali odgoditi ili otkazati letove.

Stručnjak objasnio što stoji iza globalnog IT kvara i jesu li i naša računala ugrožena: ‘‘Ovo će biti uzbudljiv vikend‘

image

 

 

Ovako izgleda propusnica za let ispisana rukom

Velik dio indijskih zračnih luka je također na udaru globalnog IT kvara. Jedan korisnik X-a objavio je fotografiju rukom ispisane propusnice za let. 

 Tri najveće američke aviokompanije - United, Delta i American Airlines - izdali su nalog za prizemljenje svih aviona. Letovi koji su trenutno u zraku nastavit će se, ali za sada neće biti polijetanja.

Veliki problemi na najvećem poljskom kontejnerskom terminalu

Najveći kontejnerski terminal u Poljskoj, Baltic Hub u sjevernom gradu Gdanjsku, također je pogođen. "Borimo s globalnim prekidom rada operativnog sustava Microsofta, koji ometa rad terminala", kažu iz tvrtke. Baltic Hub je zamolio tvrtke da ne šalju kontejnere u luku. S radom su počeli 2007. godine, te imaju kapacitet za obradu do 2,9 milijuna kontejnera godišnje.

RANIJE: 

Uzrok prekida rada zasad još nije jasan, no mnogi ga povezuju s operativnim sustavima za rad računala Microsoft. 

U zračnoj luci Sydney su nestale informacije o odlascima i dolascima letova. Niskobudžetni prijevoznik Jetstar je u svom priopćenju putnicima rekao da zbog problema s Microsoftom nisu mogli prijaviti putnike niti ih ukrcati na svoje letove.

Potpuna obustava letova na snazi je i za kompaniju Virgin Australia.

Na društvenim mrežama mnogi prijavljuju ogromne redove u trgovinama nakon pada sustava plaćanja.

Web stranica Downdetector prikazuje probleme o kojima su izvijestili National Australia Bank, telekomunikacijska tvrtka Telstra, Google i drugi.

Službeno ažuriranje usluge Microsoft 365 objavljeno ranije na X-u kaže da istražuju problem koji utječe na mogućnost korisnika da pristupe raznim aplikacijama i uslugama Microsoft 365.

Australski nadzornik kibernetičke sigurnosti je priopćio da nema informacija koje bi upućivale na to da se radi o incidentu kibernetičke sigurnosti.

- Naše trenutne informacije govore da se ovaj prekid odnosi na tehnički problem sa softverskom platformom treće strane koju koriste pogođene tvrtke, ističu.

Srušilo se online naručivanje u britanskom zdravstvu

 Zbog kvara se srušilo i online naručivanje britanskog zdravstvenog sustava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 15:13