StoryEditorOCM

Kanada službeno ukinula vize za Hrvatsku

Piše PSD.
30. ožujka 2009. - 09:47

Kanadski ministar useljeništva Jason Kenney u nedjelju je u Hrvatskom kulturnom centru u Norvalu, blizu Toronta, pred čelnicima hrvatskih iseljeničkih udruga u Kanadi lužbeno objavio odluku o ukidanju kanadskih viza za državljane Republike Hrvatske.

Predstavnici hrvatske zajednice u Kanadi, koja broji oko 130.000 pripadnika, pozdravili su ukidanje viza kao "velik uspjeh" i dokaz napretka hrvatsko-kanadskih odnosa, te kao uvažavanje njihovih zahtjeva.

Ukidanje viza, koje stupa na snagu odmah, olakšat će rodbini iseljenika posjete Kanadi, te imati pozitivan učinak na jačanje poslovne i trgovinske suradnje, ulaganja, kulturne i znanstvene razmjene te na povećanje turističkih posjeta između dviju zemalja.

- S uklanjanjem viza hrvatski građani od sada će moći posjetiti Kanadu i boraviti u njoj do šest mjeseci. To će olakšati Hrvatima da posjete prijatelje i rođake u Kanadi, vide ljepote Kanade i promiču jačanje trgovinskih veza naših dviju zemalja - rekao je ministar Kenney u telefonskoj izjavi za Hinu.

Odluka kanadske vlade znak je "prepoznavanja sve većeg značaja Hrvatske na svjetskoj pozornici", naglasio je kanadski ministar, dodajući kako je njezinom donošenju pridonijelo skoro primanje Hrvatske u NATO savez i angažiranje hrvatskih vojnika uz bok kanadskih u misiji NATO-a u Afganistanu, kazao je Kenney.

Hrvatska je, prema njegovim riječima, ostvarila ogroman gospodarski i politički napredak, pa je u tehničkoj studiji za ukidanje kanadskih viza imala je bolje rezultate od nekih srednjoeuropskih zemalja kojima su vize ukinute 2008. godine, kao što su Poljska, Slovačka i Češka, kazao je kanadski ministar.

Na pitanje o utjecaju ukidanja viza na kanadsku imigracijsku politiku prema hrvatskim državljanima, Kenney je kazao da ono neće imati izravan utjecaj na useljavanje i da će biti zadržan isti postupak za hrvatske građane. Međutim, naglasio je da Kanada ima najveći program useljavanja na svijetu i dodao kako "ohrabruje hrvatske građane koji žele raditi u Kanadi da dođu i trajno se nastane".

Ministar Kenney istaknuo je ključni doprinos hrvatske veleposlanice u Kanadi Vesele Mrđen Korać za ukidanje viza, što su u razgovoru za Hinu ponovili i predstavnici hrvatskih udruga okupljeni u Norwalu.

- To je izvanredan uspjeh našeg veleposlanstva - ocijenio je u telefonskom razgovoru Slavko Butković, glavni tajnik Hrvatskog kanadskog kongresa za pokrajinu Ontario, koji živi u Kanadi živi već 58 godina.

Naglasio je da su hrvatske udruge intenzivno lobirale kod kanadskih političara, posebno pred izbore, te da ni jedna prijašnja vlada nije toliko učinila za Hrvatsku kao sadašnja konzervativnog premijera Stephena Harpera.

Kanada želi proširiti gospodarsku suradnju s Europom, posebno s novim tržištima istočne Europe i tu Hrvatska ima svoju ulogu, dodao je Butković.

Predsjednik Udruge Hrvata južnog Ontarija Marko Mihić ocijenio da je današnja objava kanadske vlade "vrhunski dan za Hrvate", također ističući "veliku ulogu" hrvatske veleposlanice u Kanadi.

- Kanađani su jako otvoreni, nemaju predrasuda. Ako s njima ustrajno radite, ako im omogućite da upoznaju Hrvatsku, oni postaju prijatelji. Kanada je država koja svoju politiku ne mijenja u trenutku. Uzme si vremena da vas upozna, a jednom kad vas prihvati onda ste vi njezin prijatelj i partner za dugo - kazala je hrvatska veleposlanica u telefonskom razgovoru iz Norwala.

Vesela Mrđen Korać u Ottawi je od kraja 2005. godine kada su odnosi Hrvatske i Kanade ocjenjivani kao "relativno dobri", što u diplomatskom riječniku znači rezervirani, a za dobijanje kanadske vize trebalo je ispuniti upitnik od 20-ak stranica što je odbijalo mnoge Hrvate, a jednom je dovelo i do otkazivanja posjeta predsjednika Hrvatskog sabora.

'Led' je probijen s posjetom predsjednika kanadskog parlamenta Hrvatskoj, nakon kojeg su slijedili posjeti petorice kanadskih ministara u posljednje dvije godine, a politički dijalog i bilateralna suradnja postali su sve intenzivniji.

Ukidanje viza za državljane RH kanadski Hrvati obilježili su i na prigodnim skupovima održanim nakon nedjeljnih misa u Montrealu, Vancouveru, Edmontonu i Calgaryju.

Istodobno je odluku o ukidanju viza objavilo i kanadskog veleposlanstvo u Zagrebu. "Navedena odluka kanadske vlade potvrđuje napredak koji je Hrvatska ostvarila u usvajanju euroatlantskih načela demokracije, slobodnog i otvorenog tržišta te vladavine prava", navodi se u priopćenju.

(H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. lipanj 2023 22:10