StoryEditorOCM
Svijetčuđenje u americi

Kamala Harris povela protiv Donalda Trumpa, kampanju je preokrenula jedna riječ koju ona i njen tim često koriste

Piše vijesti sd
10. kolovoza 2024. - 15:13

Kamala Harris, prema anketama na nacionalnoj razini, vodi Donalda Trumpa. FiveThirtyEight, vodeća anketna stranica za analizu u SAD-u, dala je vjerojatnoj kandidatkinji Demokratske stranke 2.1 boda prednosti u odnosu na njezinog republikanskog suparnika na nacionalnoj razini.

Harris je vodila u Michiganu za dva boda, Pennsylvaniji za 1.1 bod i Wisconsinu za 1.8 bodova. Trump je vodio u Arizoni za manje od pola boda, a u Georgiji za pola boda.

Trump je vodio za oko tri boda u Sjevernoj Karolini, a kandidati su bili otprilike izjednačeni u Nevadi. U Nevadi su nedavne ankete CBS-a i Bloomberga dale Harris prednost od dva boda, dok je u jučer Nevada Independent izvijestio o anketi koja pokazuje da Harris ima šest bodova prednosti, piše Guardian, prenosi N1.

image

Kamala Harris i Tim Walz trenutno plešu pobjednički valcer

Robyn Beck/Afp

U četvrtak navečer, Amy Walter, iz nestranačkog Cook Political Reporta, rekla je za PBS da je prije nego što je Harris ušla u utrku, Biden “značajno zaostajao za Trumpom. U nekim državama i za šest bodova”.

“Sada, kada je Harris u utrci, te se brojke prilično značajno kreću u njezinu korist”, dodala je Walter.

“Međutim, to nije promijenilo te države iz onih koje su favorizirale Trumpa u one koje sada favoriziraju Harris. To samo znači da sada utrka više nije tako naklonjena Trumpu kao što je bila, recimo, krajem srpnja”, dodala je.

Ima jedan čovjek čudan, ime mu je J.D. Vance

Analitičari ističu da je korijen preokreta u utrci između Kamale Harris i Donalda Trumpa u samo jednoj riječi. Ta riječ je "čudan" ili "čudni", a Harris i njen potpredsjednički kandidat Tim Walz koriste je kako bi opisali Trumpovu kampanju i njegove suradnike.

Pojedini analitičari smatraju da je Harris izabrala Walza upravo zato što je on prvi nazvao J.D. Vancea, Trumpovog potpredsjedničkog kandidata, čudnim. Njegova izjava uskoro je postala viralna, počeli su je koristiti i dužnosnici, a tim Kamale Harris to je shvatio kao signal u kojem smjeru treba nastaviti, piše Klix.ba.

image

 Tim Walz prvi je upotrijebio riječ koja je preokrenula kampanju

Afp

Uskoro se mogla primijetiti značajna promjena tona koja i dalje šalje poruku o prijetnji koju nosi Trump i njegov potencijalni povratak u Bijelu kuću, ali to radi na drugačiji način koji će lakše shvatiti svi - od mladih do neodlučenih birača, koji su ključni za pobjedu.

Kada pričaju o Trumpu i Vanceu, Harris i Walz koriste termine koji se više mogu opisati kao "narodski", te bježe od opisa koji su standardni za politiku. Najbolji primjer za to je nedavna izjava glasnogovornika kampanje koji je Trumpa opisao kao "osobu pored koje ne biste željeli sjediti u restoranu."

image

 Donald Trump, glasnogovornik kampanje Kamale Harris opisao ga je kao ‘osobu pored koje ne biste željeli sjediti u restoranu‘

Afp

Ovo je neobična kritika, barem za političku arenu u SAD-u, ali šalje jasnu poruku svim biračima.

Ironija u ovoj situaciji je što je važan razlog za izbornu pobjedu Trumpa 2016. godine upravo njegovo retoričko "spuštanje" na razinu običnog čovjeka. Drugim riječima, jednostavnim rječnikom je opisivao stvari o kojima su godinama političari pričali u spletu kompliciranih termina, zbog čega mnogim biračima nije bilo ni potpuno jasno o čemu se radi.

Sada su Harris i Walz, na određeni način, odlučili uraditi isto to, s tim da su prilagodili terminologiju karakterima Trumpa i Vancea.

 Da stvar bude bolja po kampanju demokrata, svaki pokušaj Trumpa i Vancea da se obrane od ove retorike neslavno je propao. Oni pokušavaju promijeniti tok utrke većinom preko napada na Walza i njegovo iskustvo u Nacionalnoj gardi, ali poruka iz kampanje Kamale Harris, barem zasad, mnogo bolje rezonira.

image

J.D. Vance, Trumpov potpredsjednik, kojega je Tim Walz nazvao čudnim

Christian Monterrosa/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. rujan 2024 14:58