StoryEditorOCM
Svijetnikad kraja

Kaliforniji prijeti veliko nevrijeme, građani se spremaju za obilne kiše, snijeg i snažan vjetar

Piše Hina
22. ožujka 2023. - 06:49

Novo olujno nevrijeme s Tihog oceana zahvatio je u utorak Kaliforniju iscrpljenu prethodnim olujama, a prognostičari upozoravaju na udare vjetra koji će doseći snagu uragana, popraćene olujnom kišom i obilnim snijegom u planinama.

Očekuje se da će najnoviji olujni udar, koji je stigao drugog službenog dana proljeća, posebno snažno pogoditi južnu i središnju Kaliforniju, još uvijek natopljenu kišnim olujama koje nemilosrdno haraju državom od kraja prosinca.

Upozorenja i savjeti o jakom vjetru objavljeni su za golemu regiju koja se proteže od granice s Meksikom preko Los Angelesa do područja zaljeva San Francisco. Upozorenja na zimske oluje su na snazi u visokim planinama, s mogućih nekoliko metara snijega.

Nacionalna meteorološka služba (NWS) izdala je obavijest o prekomjernim oborinama za veći dio obale južne Kalifornije, upozoravajući na najmanje 40 posto šanse za pljuskove koji prelaze uvjete bujičnih poplava, u regiji s više od 17 milijuna ljudi.

Jaki pljuskovi počeli su natapati područje Los Angelesa prije zore i izazvali neke poplave ulica, ali su se smanjili do ranog poslijepodneva. Kasnije tijekom dana najavljen je i drugi, možda i jači val oborina.

Očekuje se da će se mješavina jakih vjetrova, jakih pljuskova i snijega proširiti jugozapadnim dijelom SAD-a na Stjenjak do kasno u utorak i zadržati se do srijede navečer.

Riječ je o 12. takozvanoj atmosferskoj rijeci koja je preplavila zapadnu obalu SAD-a od prosinca. Dolazeći u dva vala koja su brzo zahvatila Kaliforniju zajedno s drugim zimskim olujama, bujični prolomi oblaka izazvali su poplave i odrone tla. Više od 20 ljudi je poginulo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. svibanj 2023 12:05