stdClass Object ( [id] => 1323401 [title] => Kakvu su ‘prljavu tajnu‘ na Antarktici ostavili znanstvenici i zašto je broj turista narastao na više od sto tisuća? [alias] => kakvu-su-prljavu-tajnu-na-antarktici-ostavili-znanstvenici-i-zasto-je-broj-turista-narastao-na-vise-od-sto-tisuca [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Antarktiku se često opisuje kao jedno od najnetaknutijih mjesta na svijetu, ali ima prljavu tajnu.

To je prva rečenica teksta koji je portal Scientificamerican početkom rujna objavio donoseći priču o ledenom kontinentu koji okružuje južni Zemljin pol.

Ta “prljava tajna” zapravo nije tajna, ali prljavština jest prljavština, doslovno. Antarktičku divljinu onečistile su i zagadile znanstvene ekspedicije na način koji je - s obzirom na to da se radilo o istraživačima, znanstvenicima - zapravo teško shvatljiv.

Primjera radi, dijelovi morskog dna u blizini australske istraživačke stanice Casey jednako su zagađeni kao i u nekim najvećim svjetskim lukama, navodi se u studiji koju je PLOS One objavio u kolovozu. Pronađene su visoke koncentracije ugljikovodika - spojeva koji se nalaze u gorivima - i teških metala, poput olova, bakra i cinka.

Mnogi uzorci bili su puni polikloriranih bifenila, visoko kancerogenih kemijskih spojeva koji su bili uobičajeni prije njihove međunarodne zabrane 2001. Kad su uspoređeni neki od uzoraka s podacima iz Projekta svjetske luke - međunarodne suradnje koja prati velike urbane vodene putove - otkriveno je da su razine olova, bakra i cinka u nekim slučajevima slične onima nađenima tijekom posljednja dva desetljeća u dijelovima luke Sydney te luke Rio de Janeiro.

Nakupljeni kontaminati

U novozelandskoj bazi Scott u tlu i morskim sedimentima otkrivena je kontaminacija zaostala od prošlih izlijevanja goriva i lošeg upravljanja otpadom. Više ovog povijesnog onečišćenja pojavit će se kako se klima bude zagrijavala i odmrzavala tlo. Prije se otpad jednostavno bacao na malu udaljenost od istraživačkih stanica.

---

image
Antoine Lorgnier/Only France Via Afp
---

Jonathan Stark, morski ekolog pri Australskom antarktičkom odjelu u Hobartu, koautor studije objavljene u časopisu PLOS One, napominje da je kontaminacija vjerojatno široko rasprostranjena po starijim istraživačkim postajama na Antarktiku, te da su se “kontaminanti nakupljali tijekom dugih razdoblja i ne nestaju tek tako”.

Istraživačke stanice počele su se ozbiljno baviti čišćenjem tek 1991. godine. Te je godine, naime, usvojen (a 1998. stupio je na snagu) međunarodni sporazum poznat kao Protokol o zaštiti okoliša uz Antarktički ugovor, ili Madridski protokol, koji je Antarktiku definirao kao “prirodni rezervat, posvećen miru i znanosti” i usmjerio nacije da prate utjecaje na okoliš povezane s njihovim aktivnostima. No velik dio štete već je učinjen - otprilike dvije trećine antarktičkih istraživačkih postaja izgrađeno je prije 1991.

A usprkos svim mjerama zaštite, ostaje zabrinutost i za buduće onečišćenje jer ljudima nenaseljeni ledeni kontinent postaje sve “naseljeniji”, odnosno postoji već više od stotinu istraživačkih stanica ili nacionalnih objekata. Većina zgrada nalazi se u područjima bez leda, gdje je tlo najpogodnije za život i divljim životinjama. Područja bez leda čine manje od jedan posto Antarktike, ali upravo je u tim dijelovima raznolikost biljaka i životinja - uključujući kolonije pingvina i tuljana - najveća.

No izlijevanje goriva i invazivne vrste mogli bi biti samo vrh ledenog brijega kada je riječ o učincima nečeg drugog - sve intenzivnijeg turizma na Antarktici.

---

image
Brusini Aurelien/Hemis.fr/Hemis Via Afp
---

Prvi turisti stizali su sporadično, koristeći priliku da odu s ranim znanstvenim ekspedicijama u prvoj polovini prošloga stoljeća. A prema podacima Međunarodnog udruženja turoperatora Antarktika (IAATO), predviđa se da će idućeg (antarktičkog) ljeta brodovima za krstarenje ili letovima na dugim relacijama na Antarktiku stići više od 100.000 turista. Godine 2021. Airbus A340 kojim upravlja zrakoplovna tvrtka Hi Fly prvi je put sletio na kontinent, signalizirajući potencijal za još veći rast u nadolazećim godinama. I ranije se avionima odlazilo na Antarktiku, ali ni jedan nikad nije sletio na ledeni kontiunent - letovi su bili isključivo panoramski.

Promjene u životu pingvina

Toliki pritisak turista uzbunio je stručnjake koje zabrinjava utjecaj ljudi na okoliš i ugljični otisak koji ostavljaju. Prosječna emisija CO2 po putniku na Antarktiku iznosi 3,76 tona, što je otprilike ista količina onečišćenja ugljikom koju prosječan čovjek proizvede tijekom cijele godine. Drugi čimbenici izravnije utječu na Antarktiku: svaki dolazak turista uzrokuje prosječno gubitak od 75 tona snijega, pokazalo je istraživanje iz 2022. godine. Crna čađa koju ispuštaju brodovi za krstarenje upija sunčevu svjetlost i otapa snijeg. Antarktički ekolozi upozoravaju na prijeteće rizike od izlijevanja goriva i unošenja sjemenja alohtonih vrsta koje turisti - dokazano - donose na odjeći.

No utjecajem turizma na antarktički okoliš nije lako upravljati. Ni jedna nacionalna vlada ne kontrolira Antarktiku; upravljanje je vođeno Antarktičkim ugovorom iz 1959. godine koji je na snagu stupio 1961. a danas ima 56 potpisnica.

Sto tisuća turista? Pih...

Kakav je zapravo utjecaj turizma na Antarktiku?

Između 1992. i 2020. broj turista koji posjećuju Antarktiku udeseterostručio se, popevši se na 75.000 u sezoni 2019./20. i ponovno na 104.897 u sezoni 2022./23., i nastavlja rasti, što znači da će se negativni utjecaji turizma na okoliš vjerojatno povećati, upozorava Međunarodna unija za očuvanje prirode (IUCN).

Ni postojeći propisi ne štite na odgovarajući način okoliš Antarktike od utjecaja turizma; uključuju štetu na mjestima na koja dolaze posjetitelji te duž ruta kojima se kreću i na kojima uznemiravaju divlje životinje. Na primjer, istraživanje je pokazalo da turističke aktivnosti uzrokuju promjenu reproduktivnog i društvenog ponašanja pingvina.

Stoga su potrebne mjere za bolju zaštitu okoliša Antarktike od turizma, navodi IUCN.

Sve aktivnosti na Antarktici regulirane su Sustavom ugovora o Antarktici (ATS), koji uključuje i Madridski protokol. Protokol određuje brojna pravila koja se odnose na antarktički turizam, no svakodnevno upravljanje uglavnom samoregulira turistička industrija kroz smjernice koje izdaje Međunarodno udruženje turoperatora Antarktika (IAATO), a mnogi stručnjaci i organizacije za očuvanje prirode zabrinuti su da samoregulacija više nije dovoljna za zaštitu antarktičkog ekosustava.

---

image
Brusini Aurelien/Hemis.fr/Hemis Via Afp
---

E sad, može se postaviti pitanje - što je toliko važno u dolasku sto tisuća turista na kontinent koji je za trećinu veći od Europe? Pa da ih je i milijun, ne čini se puno u rečenim razmjerima. Ipak, itekako jest globalno važno jer je zaštita antarktičkog okoliša ključna za postizanje globalnih ciljeva vezanih uz očuvanje prirode, klimu i održivi razvoj. A kako antarktička turistička industrija raste i diverzificira se, ozbiljnost njezinih negativnih utjecaja na okoliš vjerojatno će rasti. Ako se ne kontroliraju, ti će se utjecaji pogoršati učincima klimatskih promjena.

Na primjer, smanjenje leda na moru i povećanje kopnenih površina bez leda znači da turisti mogu posjetiti dosad nedostupna mjesta, a toplija klima omogućit će industriji produljenje turističke sezone. Kad se sve to kombinira s klimatskim promjenama, može se reći da se u opasnost dovodi sposobnost Antarktike da pomogne u regulaciji globalne klime. Evo, usput, zanimljive procjene: kad bi se otopio sveukupni led s Antarktike, razina svjetskih mora i oceana narasla bi gotovo šezdeset metara.

 

Na koncu, mora se priznati da antarktički turizam ima i pozitivne strane - takvo iskustvo može biti inspirativno i edukativno, potaknuti javnu potporu i ulaganja u zaštitu kontinenta. No najčešće ipak nije tako - na skupu egzotičnu turističku rutu idu oni koji to sebi mogu priuštiti i platiti “kartu” i po deset tisuća eura, često oni koji žele vidjeti, dok još mogu, kontinent koji se “topi i nestaje”, odnosno prakticirati takozvani turizam posljednje šanse. Pritom vlastiti golemi doprinos toj “posljednjoj šansi” ne računaju.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Između 1992. i 2020. broj turista udeseterostručio se i popeo na 75.000, a u sezoni 2022./23. stigao do 104.897 i nastavlja rasti. Prethodnica su im bili znanstvenici koji su na Antarktici, osobito u ranijim dolascima, ostavili ‘prljavu tajnu’ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ledeni kontinent [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Između 1992. i 2020. broj turista udeseterostručio se i popeo na 75.000, a u sezoni 2022./23. stigao do 104.897 i nastavlja rasti. Prethodnica su im bili znanstvenici koji su na Antarktici, osobito u ranijim dolascima, ostavili ‘prljavu tajnu’ ledeni kontinent 2 0 7752 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-09-11 11:41:53 [created_by] => 3157 [created_by_alias] => L.G.K. [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-09-17 12:05:11 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-09-17 12:05:11 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Između 1992. i 2020. broj turista udeseterostručio se i popeo na 75.000, a u sezoni 2022./23. stigao do 104.897 i nastavlja rasti. Prethodnica su im bili znanstvenici koji su na Antarktici, osobito u ranijim dolascima, ostavili ‘prljavu tajnu’ [metadata] => robots= author= title=Kakvu su 'prljavu tajnu' na Antarktici ostavili znanstvenici i zašto je broj turista narastao na više od sto tisuća? [metakey] => Antarktika, turisti, ledeni kontinent, PINGVINI, [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/09\/11\/25622707.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/11\/25622706.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/11\/25622708.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/11\/25622709.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Antoine Lorgnier\/Only France Via Afp","Antoine Lorgnier\/Only France Via Afp","Brusini Aurelien\/Hemis.fr\/Hemis Via Afp","Brusini Aurelien\/Hemis.fr\/Hemis Via Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1277","hd_25622707_1920.jpg":"1920x1080","k_25622707_1280.jpg":"1280x1280","k_25622707_1024.jpg":"1024x1024","k_25622707_640.jpg":"640x640","k_25622707_480.jpg":"480x480","k_25622707_340.jpg":"340x340","k_25622707_220.jpg":"220x220","o_25622707_1280.jpg":"1280x851","o_25622707_1024.jpg":"1024x681","o_25622707_640.jpg":"640x425","o_25622707_480.jpg":"480x319","o_25622707_340.jpg":"340x226","o_25622707_220.jpg":"220x146","h_25622707_1280.jpg":"1280x854","h_25622707_1024.jpg":"1024x683","h_25622707_640.jpg":"640x427","h_25622707_480.jpg":"480x320","h_25622707_340.jpg":"340x227","h_25622707_220.jpg":"220x147","pp_25622707_1280.jpg":"1280x1628","pp_25622707_1024.jpg":"1024x1303","pp_25622707_640.jpg":"640x814","pp_25622707_480.jpg":"480x611","pp_25622707_340.jpg":"340x432","pp_25622707_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_25622706_1920.jpg":"1920x1080","k_25622706_1280.jpg":"1280x1280","k_25622706_1024.jpg":"1024x1024","k_25622706_640.jpg":"640x640","k_25622706_480.jpg":"480x480","k_25622706_340.jpg":"340x340","k_25622706_220.jpg":"220x220","o_25622706_1280.jpg":"1280x851","o_25622706_1024.jpg":"1024x681","o_25622706_640.jpg":"640x425","o_25622706_480.jpg":"480x319","o_25622706_340.jpg":"340x226","o_25622706_220.jpg":"220x146","h_25622706_1280.jpg":"1280x854","h_25622706_1024.jpg":"1024x683","h_25622706_640.jpg":"640x427","h_25622706_480.jpg":"480x320","h_25622706_340.jpg":"340x227","h_25622706_220.jpg":"220x147","pp_25622706_1280.jpg":"1280x1628","pp_25622706_1024.jpg":"1024x1303","pp_25622706_640.jpg":"640x814","pp_25622706_480.jpg":"480x611","pp_25622706_340.jpg":"340x432","pp_25622706_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1278","hd_25622708_1920.jpg":"1920x1080","k_25622708_1280.jpg":"1280x1280","k_25622708_1024.jpg":"1024x1024","k_25622708_640.jpg":"640x640","k_25622708_480.jpg":"480x480","k_25622708_340.jpg":"340x340","k_25622708_220.jpg":"220x220","o_25622708_1280.jpg":"1280x852","o_25622708_1024.jpg":"1024x681","o_25622708_640.jpg":"640x426","o_25622708_480.jpg":"480x319","o_25622708_340.jpg":"340x226","o_25622708_220.jpg":"220x146","h_25622708_1280.jpg":"1280x854","h_25622708_1024.jpg":"1024x683","h_25622708_640.jpg":"640x427","h_25622708_480.jpg":"480x320","h_25622708_340.jpg":"340x227","h_25622708_220.jpg":"220x147","pp_25622708_1280.jpg":"1280x1628","pp_25622708_1024.jpg":"1024x1303","pp_25622708_640.jpg":"640x814","pp_25622708_480.jpg":"480x611","pp_25622708_340.jpg":"340x432","pp_25622708_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1278","hd_25622709_1920.jpg":"1920x1080","k_25622709_1280.jpg":"1280x1280","k_25622709_1024.jpg":"1024x1024","k_25622709_640.jpg":"640x640","k_25622709_480.jpg":"480x480","k_25622709_340.jpg":"340x340","k_25622709_220.jpg":"220x220","o_25622709_1280.jpg":"1280x852","o_25622709_1024.jpg":"1024x681","o_25622709_640.jpg":"640x426","o_25622709_480.jpg":"480x319","o_25622709_340.jpg":"340x226","o_25622709_220.jpg":"220x146","h_25622709_1280.jpg":"1280x854","h_25622709_1024.jpg":"1024x683","h_25622709_640.jpg":"640x427","h_25622709_480.jpg":"480x320","h_25622709_340.jpg":"340x227","h_25622709_220.jpg":"220x147","pp_25622709_1280.jpg":"1280x1628","pp_25622709_1024.jpg":"1024x1303","pp_25622709_640.jpg":"640x814","pp_25622709_480.jpg":"480x611","pp_25622709_340.jpg":"340x432","pp_25622709_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15536502 Threads: 5 Questions: 3207988510 Slow queries: 7231157 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236122415 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/kakvu-su-prljavu-tajnu-na-antarktici-ostavili-znanstvenici-i-zasto-je-broj-turista-narastao-na-vise-od-sto-tisuca-1323401 [printLink] => /vijesti/svijet/kakvu-su-prljavu-tajnu-na-antarktici-ostavili-znanstvenici-i-zasto-je-broj-turista-narastao-na-vise-od-sto-tisuca-1323401?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 168864 [name] => Antarktika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => antarktika [link] => /tag/antarktika ) [1] => stdClass Object ( [id] => 313620 [name] => turisti [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => turisti [link] => /tag/turisti ) [2] => stdClass Object ( [id] => 730170 [name] => ledeni kontinent [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-09-17 14:05:26 [main_article_id] => 0 [alias] => ledeni-kontinent [link] => /tag/ledeni-kontinent ) [3] => stdClass Object ( [id] => 418686 [name] => pingvini [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pingvini [link] => /tag/pingvini ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Između 1992. i 2020. broj turista udeseterostručio se i popeo na 75.000, a u sezoni 2022./23. stigao do 104.897 i nastavlja rasti. Prethodnica su im bili znanstvenici koji su na Antarktici, osobito u ranijim dolascima, ostavili ‘prljavu tajnu’ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ledeni kontinent [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Kakvu su ‘prljavu tajnu‘ na Antarktici ostavili znanstvenici i zašto je broj turista narastao na više od sto tisuća? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3157 [name] => Lidija Gnjidić [username] => lidija-gnjidi [email] => lidija-gnjidi@sd.hr [password] => $2y$10$mtngOqzQV8jneai0Ik7mIexV4pAvDlAqOL0lsOSs2gQuEk7KEba92 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/lidija-gnjidic-3157 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1675 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/30b1a32f8a9df9371676b36d9e6e20f4?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/11/25622707.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Antoine Lorgnier/Only France Via Afp [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/11/25622707.jpg [title] => Antoine Lorgnier/Only France Via Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/11/25622706.jpg [title] => Antoine Lorgnier/Only France Via Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/11/25622708.jpg [title] => Brusini Aurelien/Hemis.fr/Hemis Via Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/11/25622709.jpg [title] => Brusini Aurelien/Hemis.fr/Hemis Via Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Antarktiku se često opisuje kao jedno od najnetaknutijih mjesta na svijetu, ali ima prljavu tajnu.

To je prva rečenica teksta koji je portal Scientificamerican početkom rujna objavio donoseći priču o ledenom kontinentu koji okružuje južni Zemljin pol.

Ta “prljava tajna” zapravo nije tajna, ali prljavština jest prljavština, doslovno. Antarktičku divljinu onečistile su i zagadile znanstvene ekspedicije na način koji je - s obzirom na to da se radilo o istraživačima, znanstvenicima - zapravo teško shvatljiv.

Primjera radi, dijelovi morskog dna u blizini australske istraživačke stanice Casey jednako su zagađeni kao i u nekim najvećim svjetskim lukama, navodi se u studiji koju je PLOS One objavio u kolovozu. Pronađene su visoke koncentracije ugljikovodika - spojeva koji se nalaze u gorivima - i teških metala, poput olova, bakra i cinka.

Mnogi uzorci bili su puni polikloriranih bifenila, visoko kancerogenih kemijskih spojeva koji su bili uobičajeni prije njihove međunarodne zabrane 2001. Kad su uspoređeni neki od uzoraka s podacima iz Projekta svjetske luke - međunarodne suradnje koja prati velike urbane vodene putove - otkriveno je da su razine olova, bakra i cinka u nekim slučajevima slične onima nađenima tijekom posljednja dva desetljeća u dijelovima luke Sydney te luke Rio de Janeiro.

Nakupljeni kontaminati

U novozelandskoj bazi Scott u tlu i morskim sedimentima otkrivena je kontaminacija zaostala od prošlih izlijevanja goriva i lošeg upravljanja otpadom. Više ovog povijesnog onečišćenja pojavit će se kako se klima bude zagrijavala i odmrzavala tlo. Prije se otpad jednostavno bacao na malu udaljenost od istraživačkih stanica.

---

image
Antoine Lorgnier/Only France Via Afp
---

Jonathan Stark, morski ekolog pri Australskom antarktičkom odjelu u Hobartu, koautor studije objavljene u časopisu PLOS One, napominje da je kontaminacija vjerojatno široko rasprostranjena po starijim istraživačkim postajama na Antarktiku, te da su se “kontaminanti nakupljali tijekom dugih razdoblja i ne nestaju tek tako”.

Istraživačke stanice počele su se ozbiljno baviti čišćenjem tek 1991. godine. Te je godine, naime, usvojen (a 1998. stupio je na snagu) međunarodni sporazum poznat kao Protokol o zaštiti okoliša uz Antarktički ugovor, ili Madridski protokol, koji je Antarktiku definirao kao “prirodni rezervat, posvećen miru i znanosti” i usmjerio nacije da prate utjecaje na okoliš povezane s njihovim aktivnostima. No velik dio štete već je učinjen - otprilike dvije trećine antarktičkih istraživačkih postaja izgrađeno je prije 1991.

A usprkos svim mjerama zaštite, ostaje zabrinutost i za buduće onečišćenje jer ljudima nenaseljeni ledeni kontinent postaje sve “naseljeniji”, odnosno postoji već više od stotinu istraživačkih stanica ili nacionalnih objekata. Većina zgrada nalazi se u područjima bez leda, gdje je tlo najpogodnije za život i divljim životinjama. Područja bez leda čine manje od jedan posto Antarktike, ali upravo je u tim dijelovima raznolikost biljaka i životinja - uključujući kolonije pingvina i tuljana - najveća.

No izlijevanje goriva i invazivne vrste mogli bi biti samo vrh ledenog brijega kada je riječ o učincima nečeg drugog - sve intenzivnijeg turizma na Antarktici.

---

image
Brusini Aurelien/Hemis.fr/Hemis Via Afp
---

Prvi turisti stizali su sporadično, koristeći priliku da odu s ranim znanstvenim ekspedicijama u prvoj polovini prošloga stoljeća. A prema podacima Međunarodnog udruženja turoperatora Antarktika (IAATO), predviđa se da će idućeg (antarktičkog) ljeta brodovima za krstarenje ili letovima na dugim relacijama na Antarktiku stići više od 100.000 turista. Godine 2021. Airbus A340 kojim upravlja zrakoplovna tvrtka Hi Fly prvi je put sletio na kontinent, signalizirajući potencijal za još veći rast u nadolazećim godinama. I ranije se avionima odlazilo na Antarktiku, ali ni jedan nikad nije sletio na ledeni kontiunent - letovi su bili isključivo panoramski.

Promjene u životu pingvina

Toliki pritisak turista uzbunio je stručnjake koje zabrinjava utjecaj ljudi na okoliš i ugljični otisak koji ostavljaju. Prosječna emisija CO2 po putniku na Antarktiku iznosi 3,76 tona, što je otprilike ista količina onečišćenja ugljikom koju prosječan čovjek proizvede tijekom cijele godine. Drugi čimbenici izravnije utječu na Antarktiku: svaki dolazak turista uzrokuje prosječno gubitak od 75 tona snijega, pokazalo je istraživanje iz 2022. godine. Crna čađa koju ispuštaju brodovi za krstarenje upija sunčevu svjetlost i otapa snijeg. Antarktički ekolozi upozoravaju na prijeteće rizike od izlijevanja goriva i unošenja sjemenja alohtonih vrsta koje turisti - dokazano - donose na odjeći.

No utjecajem turizma na antarktički okoliš nije lako upravljati. Ni jedna nacionalna vlada ne kontrolira Antarktiku; upravljanje je vođeno Antarktičkim ugovorom iz 1959. godine koji je na snagu stupio 1961. a danas ima 56 potpisnica.

Sto tisuća turista? Pih...

Kakav je zapravo utjecaj turizma na Antarktiku?

Između 1992. i 2020. broj turista koji posjećuju Antarktiku udeseterostručio se, popevši se na 75.000 u sezoni 2019./20. i ponovno na 104.897 u sezoni 2022./23., i nastavlja rasti, što znači da će se negativni utjecaji turizma na okoliš vjerojatno povećati, upozorava Međunarodna unija za očuvanje prirode (IUCN).

Ni postojeći propisi ne štite na odgovarajući način okoliš Antarktike od utjecaja turizma; uključuju štetu na mjestima na koja dolaze posjetitelji te duž ruta kojima se kreću i na kojima uznemiravaju divlje životinje. Na primjer, istraživanje je pokazalo da turističke aktivnosti uzrokuju promjenu reproduktivnog i društvenog ponašanja pingvina.

Stoga su potrebne mjere za bolju zaštitu okoliša Antarktike od turizma, navodi IUCN.

Sve aktivnosti na Antarktici regulirane su Sustavom ugovora o Antarktici (ATS), koji uključuje i Madridski protokol. Protokol određuje brojna pravila koja se odnose na antarktički turizam, no svakodnevno upravljanje uglavnom samoregulira turistička industrija kroz smjernice koje izdaje Međunarodno udruženje turoperatora Antarktika (IAATO), a mnogi stručnjaci i organizacije za očuvanje prirode zabrinuti su da samoregulacija više nije dovoljna za zaštitu antarktičkog ekosustava.

---

image
Brusini Aurelien/Hemis.fr/Hemis Via Afp
---

E sad, može se postaviti pitanje - što je toliko važno u dolasku sto tisuća turista na kontinent koji je za trećinu veći od Europe? Pa da ih je i milijun, ne čini se puno u rečenim razmjerima. Ipak, itekako jest globalno važno jer je zaštita antarktičkog okoliša ključna za postizanje globalnih ciljeva vezanih uz očuvanje prirode, klimu i održivi razvoj. A kako antarktička turistička industrija raste i diverzificira se, ozbiljnost njezinih negativnih utjecaja na okoliš vjerojatno će rasti. Ako se ne kontroliraju, ti će se utjecaji pogoršati učincima klimatskih promjena.

Na primjer, smanjenje leda na moru i povećanje kopnenih površina bez leda znači da turisti mogu posjetiti dosad nedostupna mjesta, a toplija klima omogućit će industriji produljenje turističke sezone. Kad se sve to kombinira s klimatskim promjenama, može se reći da se u opasnost dovodi sposobnost Antarktike da pomogne u regulaciji globalne klime. Evo, usput, zanimljive procjene: kad bi se otopio sveukupni led s Antarktike, razina svjetskih mora i oceana narasla bi gotovo šezdeset metara.

 

Na koncu, mora se priznati da antarktički turizam ima i pozitivne strane - takvo iskustvo može biti inspirativno i edukativno, potaknuti javnu potporu i ulaganja u zaštitu kontinenta. No najčešće ipak nije tako - na skupu egzotičnu turističku rutu idu oni koji to sebi mogu priuštiti i platiti “kartu” i po deset tisuća eura, često oni koji žele vidjeti, dok još mogu, kontinent koji se “topi i nestaje”, odnosno prakticirati takozvani turizam posljednje šanse. Pritom vlastiti golemi doprinos toj “posljednjoj šansi” ne računaju.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Antoine Lorgnier/Only France Via Afp Antoine Lorgnier/Only France Via Afp Brusini Aurelien/Hemis.fr/Hemis Via Afp Brusini Aurelien/Hemis.fr/Hemis Via Afp
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/kakvu-su-prljavu-tajnu-na-antarktici-ostavili-znanstvenici-i-zasto-je-broj-turista-narastao-na-vise-od-sto-tisuca-1323401 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b7d61ba6bffcd0330882662443329569a41ebe34 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Kakvu+su+%E2%80%98prljavu+tajnu%E2%80%98+na+Antarktici+ostavili+znanstvenici+i+za%C5%A1to+je+broj+turista+narastao+na+vi%C5%A1e+od+sto+tisu%C4%87a%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fkakvu-su-prljavu-tajnu-na-antarktici-ostavili-znanstvenici-i-zasto-je-broj-turista-narastao-na-vise-od-sto-tisuca-1323401 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fkakvu-su-prljavu-tajnu-na-antarktici-ostavili-znanstvenici-i-zasto-je-broj-turista-narastao-na-vise-od-sto-tisuca-1323401 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Između 1992. i 2020. broj turista udeseterostručio se i popeo na 75.000, a u sezoni 2022./23. stigao do 104.897 i nastavlja rasti. Prethodnica su im bili znanstvenici koji su na Antarktici, osobito u ranijim dolascima, ostavili ‘prljavu tajnu’ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ledeni kontinent [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Svijetledeni kontinent

Kakvu su ‘prljavu tajnu‘ na Antarktici ostavili znanstvenici i zašto je broj turista narastao na više od sto tisuća?

Piše L.G.K.
17. rujna 2023. - 14:05

Antarktiku se često opisuje kao jedno od najnetaknutijih mjesta na svijetu, ali ima prljavu tajnu.

To je prva rečenica teksta koji je portal Scientificamerican početkom rujna objavio donoseći priču o ledenom kontinentu koji okružuje južni Zemljin pol.

Ta “prljava tajna” zapravo nije tajna, ali prljavština jest prljavština, doslovno. Antarktičku divljinu onečistile su i zagadile znanstvene ekspedicije na način koji je - s obzirom na to da se radilo o istraživačima, znanstvenicima - zapravo teško shvatljiv.

Primjera radi, dijelovi morskog dna u blizini australske istraživačke stanice Casey jednako su zagađeni kao i u nekim najvećim svjetskim lukama, navodi se u studiji koju je PLOS One objavio u kolovozu. Pronađene su visoke koncentracije ugljikovodika - spojeva koji se na...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 06:52