StoryEditorOCM
Svijetudruženi građani

Kako zaustaviti rast cijena najma stanova? Berlinčani znaju, zato su organizirali i referendum

Piše hina
28. rujna 2021. - 12:53

Većina stanovnika Berlina poduprla je na referendumu prijedlog skupine građana da se stambeni fond velikih nekretninskih kompanija prenese u vlasništvo grada kako bi se zaustavio rast cijena najma.

Inicijativa "Deutsche Wohnen & Co enteignen" ("Izvlastiti Deutsche Wohnen i društvo) predložila je oduzimanje stanova velikim nekretninskim kompanijama koje ih imaju više od 3.000, uz financijsku naknadu.

Deutsche Wohnen nekretninska je kompanija u čijem je vlasništvu samo u Berlinu 114 tisuća stanova. Velike nekretninske tvrtke utjecalo na 15 posto berlinskog stambenog fonda za iznajmljivanje, odnosno na oko 240.000 stanova.

Organizatori inicijative predlažu da stanovi nakon eksproprijacije postanu društveno vlasništvo ili da njima upravlja gradsko poduzeće. Uredba o eksproprijaciji obuhvatila bi oko 240 tisuća stanova, odnosno oko 15 posto berlinskog stambenog fonda.

Prijedlog inicijative dobio je na nedjeljnom referendumu potporu 56,4 posto građana koji su se odazvali pozivu na glasanje, a njih 39 posto bilo je protiv, objavila je u ponedjeljak, izborna komisija. Na referendum je izašla četvrtina Berlinčana.

Ravnateljica gradskog odjela za izbore procjenjuje da bi eksproprijacija 200 tisuća stanova grad stajala od 7,1 do 13,7 milijardi eura.

Rezultat referenduma nije pravno obvezujuć, ali bi trebao pojačati pritisak na zakonodavce da se pozabave stambenim pitanjem u gradu koji se bori s gentrifikacijom, rastom najamnina i cijena nekretnina.

"Zahtjev da stanovi postanu društveno vlasništvo ujedinjuje daleko više glasova od bilo koje političke stranke. Mi Berlinčani smo odlučili: nitko ne smije špekulirati s našim stanovima ", rekla je glasnogovornica inicijative Joanna Kusiak.

Inicijativa vjeruje da bi taj potez zaustavio rast najamnina i stvorio uvjete da budu pristupačne na dulji rok.

U tvrtki Vonovia, vlasniku većinskog udjela u nekretninskom divu Deutsche Wohnen, smatraju pak da eksproprijacija neće riješiti složene probleme na berlinskom tržištu stanova.

Poručili su da će dobrovoljno ograničiti visinu stanarna u Berlinu u sljedećih pet godina i da su spremni u glavnom izgraditi još 13 tisuća stanova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. ožujak 2023 00:04