StoryEditor
SvijetSTEVE BANNON

Kako se Trump zadnjim potezom nacerio u lice simpatizerima: pomilovao je bivšeg savjetnika koji je njihov novac trošio na plastične operacije i nakit

21. siječnja 2021. - 16:56
Mandel Ngan/AFP

Donald Trump se, nakon čitavog svog plodonosnog mandata, naročito proslavio svojim zadnjim potezima u Bijeloj kući. Među ukupno 70-ak sumnjivih predsjedničkih pomilovanja jedno naročito odskače političkim i ljudskim besramljem, a riječ je o njegovom bivšem savjetniku Steveu Bannonu koji je prošle godine optužen za kazneno djelo prevare javnosti.

Bannon je zapravo jedno od ključnih Trumpovih izbornih obećanja iz 2016. godine – izgradnju antimigrantskog zida prema Meksiku – pretvorio u epohalnu profitersku karikaturu, narugavši se u facu najlojalnijim Trumpovim biračima i pronevjerivši njihove novce.

Kao čelni čovjek zaklade koju su zajednički formirali za prikupljanje sredstava za izgradnju „antimigrantskog zida“, Bannon je najveći dio tih sredstava proćerdao na osobne užitke.

Stotine tisuća Trumpovih najgorljivijih pristaša, nesretnike što su svoje novčanice donirali za tobožnju obranu granica od sličnih ih meksičkih nesretnika, Bannon je povukao za nos potrošivši osobno više od milijun njihovih dolara na luksuzne terence, nakit, otplatu osobnog poreznog duga, pa čak i plastične operacije i kupnju golferske opreme.

Pare „plemenitih“ trumpista jednako su svrhovito trošili i njegovi suradnici i partneri: jedan je među njima kupio veliki gliser, nazvao ga „Warfighter“ i s njime se prijavio na regatu za reizbor Donalda Trumpa. Zašto bi novce američkim budalama muzli samo četiri godine, kad je to bolje činiti punih osam?

Iako se volio predstavljati kao usamljeni borac protiv sistema, Bannon je bivši zaposlenik Goldman Sachsa, jedne od najmoćnijih svjetskih banaka, i kao takav priličan ekspert u manipuliranju tuđim novcem i tuđim uvjerenjima.

Takvog konjokradicu i sjecikesu Trump je odlučio spasiti od zakona svojim zadnjim potezom, premda su ga savjetnici u Bijeloj kući nagovarali da to ne radi.

Iz svega isijava duboka nezahvalnost i iskreni prezir dvojca Trump-Bannon prema onima koji su im zadnjih godina darivali glasove i dolare.

No, unatoč predsjedničkom pomilovanju, Bannona još uvijek mogu za prevaru i pronevjeru efikasno optužiti na državnom sudu u New Yorku, pošto se predsjedničko pomilovanje odnosi samo na savezne zločine. To će se sigurno i dogoditi: američko pravosuđe mora zaštititi interese Trumpovih birača od lupeških postupaka njihova idola i njegovih suradnika.

Steve Bannon je na neki način bio ideolog Trumpove predsjedničke pobjede 2016., jer je zaveo brojne desničarske simpatizere zahvaljujući društvenim mrežama, medijima i masovnoj produkciji paranoidnih laži.

Ksenofobija, ekonomski nacionalizam, rat protiv globalizacije, koketiranje s neonacističkim, antisemitskim i drugim marginalnim pokretima, te prodavanje urota i mitova o dubokoj državi i Georgeu Sorosu kao dežurnom Belzebubu bila je Bannonova specijalnost.

Pisao je Trumpove govore u kojima se ovaj zaklinjao kako će do smrti braniti običnog američkog radnika čiji su posao ukrali Kinezi, a društveni utjecaj žene, seksualne manjine i sve brojniji crnci i latinosi. Kao što se zna, toliko su ga srčano branili da su mu dolare prikupljene za izgradnju zida ulagali u svoje silikone, glisere, terence i drugi luksuz.

Bannon je pokušavao izvesti svoj desnopopulistički koncept „trumpizma“ i u Europu, te je uoči zadnjih euroizbora utemeljio fundaciju preko koje je financirao i obučavao partnerske snage: Viktora Orbana, Marine Le Pen, Janeza Janšu, Mattea Salvinija, Geerta Wildersa, poljske konzervativce i srodne im destruktivce, sve kako bi s njima ubuduće potkopavao bruxelleski projekt europskoga integralizma.

Plan mu baš i nije uspio.

Trump se od svojega glavnog stratega morao distancirati još 2017., nakon neonacističkih nereda u Charlottesvilleu gdje razotkriven Bannonov fatalni utjecaj na najekstremniji desničarski šljam. Trump i Bannon u posljednje su vrijeme obnovili svoju ljubav dok je bivši predsjednik neuspješno tražio potporu za svoje laži o prijevari na predsjedničkim izborima u studenom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2021 06:13