StoryEditor
Svijetgeopolitički triler

Kako mu se princ Salman ne želi javiti na telefon, Biden ga odlazi u Arabiju ponizno moliti da poveća proizvodnju nafte, a sve kako bi nam benzin pojeftinio. A onda je uskočio Putin...

Piše Damir Pilić
3. srpnja 2022. - 20:04

Čudna su vremena došla, kad se saudijski prinčevi ne javljaju na telefon američkim predsjednicima. U drugim okolnostima Washington bi takvu drskost kaznio demokratskim bombardiranjem ili makar sankcioniranjem drznikova režima, ali ovdje govorimo o Saudijskoj Arabiji, zemlji bez koje Zapad ne može pobijediti Rusiju.

image
Yuri Kadobnov/Afp

Kako je Bijela kuća objavila sredinom lipnja, predsjednik SAD-a Joe Biden svoj će kontroverzni posjet Bliskom istoku (gdje će, osim Saudijske Arabije, posjetiti i Izrael i okupiranu Zapadnu obalu) upriličiti od 13. do 16. srpnja.

image
/Shutterstock

Tom zgodom Biden će od saudijskog prijestolonasljednika, princa Mohammeda bin Salmana, uživo pokušati iskamčiti ono što već četiri mjeseca ne uspijeva preko telefona – da Saudi povećaju proizvodnju nafte i tako smanje njezinu visoku cijenu. Time bi se smanjila ne samo enormna zarada koju od prodaje nafte zadnjih mjeseci ima Rusija, nego i rastuća inflacija u SAD-u uslijed koje raste i nepopularnost Demokrata uoči jesenskih izbora za Kongres.

image
Bandar Al-jaloud/Afp

Bidenov posjet Rijadu čak i američki mediji skloni demokratima nazivaju "kontroverznim", jer se time posve urušava Bidenov demokratski i ljudskopravaški imidž.

Aktualni predsjednik SAD-a, naime, još je za vrijeme predsjedničke kampanje tvrdio da će dolaskom na vlast "resetirati odnose" sa saudijskim režimom zbog brutalnog ubojstva saudijskog disidenta i novinara "Washington Posta" Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu u listopadu 2018., za koje je CIA utvrdila da ga je naručio upravo princ Salman.

Zove Bijela kuća? Kaži da me nema

Zbog skupe nafte Rusija se ruga zapadnim sankcijama, galon benzina u SAD-u probio je psihološku granicu od pet dolara, a ankete pokazuju rekordno nizak rejting aktualnog predsjednika, kojeg je takav teret stvarnosti nagnao da prigodno zaboravi svoja obećanja i odustane od moralnih principa, te da otputuje na noge čovjeku za kojeg je obrazom jamčio da s njim nikad neće surađivati.

image

Dubrovčani požurili na benzinske postaje

Tonči Plazibat/cropix/

Međutim, mnogi analitičari su skeptični u pogledu Bidenovih šansi da nagovori saudijskog princa na povećanje proizvodnje, baš zato što Salman u prethodna četiri mjeseca nije pokazao nikakvu želju u tom smjeru.

Dapače, kako je još 8. ožujka, u članku pod naslovom "Čelnici Saudijske Arabije i Emirata odbijaju razgovore s Bidenom tijekom ukrajinske krize", objavio utjecajni američki list Wall Street Journal (WSJ), Bijela kuća je početkom ožujka, u sklopu napora na sniženju cijena nafte, pokušala dogovoriti odvojene telefonske razgovore Bidena s čelnicima Saudijske Arabije i UAE – princom Salmanom i emiratskim šeikom Mohammedom bin Zayedom – ali su oba arapska čelnika odbila razgovarati s predsjednikom SAD-a.

Što je za Bijelu kuću bilo osobito porazno, WSJ je objavio da su tjedan ranije i saudijski princ i emiratski šeik telefonski razgovarali s Putinom, te je prenio Salmanovu objavu da Saudijska Arabija neće povećavati proizvodnju nafte, jer se tako dogovorila s Rusijom.

image
Adem Altan/Afp

"Danas, u cijeloj regiji Bliskog istoka, dobri odnosi s Rusijom i Kinom smatraju se nužnom nadopunom opadajućeg saveza s Amerikom – saveza sumnjive vrijednosti", konstatirao je američki list.

Tajno putovanje direktora CIA-e

Dva mjeseca potom, 5. svibnja, slične žalopojke i kritike na račun nekadašnjeg vjernog saveznika SAD-a na Bliskom istoku uputio je i autor Washington Posta Josh Rogin. U tekstu pod naslovom "Američki zaljevski 'saveznici' sada su Putinovi igrači" Rogin piše da američke napore da se osujeti Putin "aktivno potkopavaju navodni saveznici SAD-a u Perzijskom zaljevu, Saudijska Arabija i UAE":

image

Dubrovčani požurili na benzinske postaje

Tonči Plazibat/cropix/

"S takvim prijateljima, kome trebaju neprijatelji? I zašto Bidenova administracija pleše kako ovi sviraju?" - pisao je tada Rogin, navodeći da Salman i Zayed "odbacuju pozive da učine jedinu stvar u njihovoj moći koja bi pomogla: pumpaju više nafte".

"Prošlomjesečno tajno putovanje direktora CIA-e Williama J. Burnsa u Saudijsku Arabiju, otkriveno ovaj tjedan, samo je najnoviji primjer Bidenove administracije koja moljaka Salmana da otvori slavine. Koga ti zaljevski monarsi smatraju svojim pravim saveznikom: SAD ili Rusiju? - zapitao se tada, početkom svibnja, kolumnist Washington Posta.

Odgovorio mu je zastupnik Demokratske stranke Tom Malinowski, koji nije štedio aktualne vladare Rijada i Abu Dhabija:.

- Saudijska Arabija i UAE danas su ruski saveznici u Perzijskom zaljevu, i zapravo peru ruski novac te kategorički i namjerno odbijaju povećati proizvodnju nafte – poručio je Malinowski nedavno na Sedona Forumu Instituta McCain, čime je indirektno izrazio skepsu u uspjeh bliskoistočnog izleta predsjednika Bidena.

No, kako se kaže, sve će biti jasnije za desetak dana. Ako Rijad nakon Bidenova posjeta poveća proizvodnju nafte, Zapad je još u igri. U protivnom, cijene nafte će i dalje rasti, na radost Moskve i očaj Bruxellesa i Washingtona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. kolovoz 2022 21:17