StoryEditor
SvijetRUSKA PLJUSKA

Kako je Sergej Lavrov usred Moskve ponizio EU i njenog glavnog diplomata. Borrell nije odgovarao, trpio je uvrede i osramotio sebe i Uniju

Piše PSD
7. veljače 2021. - 20:59

Pokušaj da se odnosi Europske unije s Ruskom Federacijom vrate u normalnost se sada može smatrati trajnim neuspjehom. Rezultat razgovora predstavnika EU za vanjske poslove Josepa Borrella i ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova je pokazao upravo to, piše Christian Trippe, voditelj programa za istočnu Europu pri DW-u.

Konferencija za tisak ove dvojice diplomata pretvorila se u lekciju o drskosti i neuspjehu. Borrell je izgledao poput školarca, stjeran u kut, loše pripremljen, dok je Lavrov, već poznat po tome što svojim pregovaračkim partnerima ništa ne poklanja, ovog puta čak i Borrellu oduzeo političko dostojanstvo: Europska unija je "nepouzdana"; Zemlje EU-a poput Njemačke i Francuske ponašaju se „arogantno“ prema Rusiji i odbijaju pružiti važne informacije za razjašnjavanje slučaja Navaljni; u Španjolskoj postoje politički motivirane sudske presude protiv katalonskih separatista, analizira Trippe za Deutsche Welle

Ovo je samo jedan dio optužbi i laži koje je Lavrov obrušio na Borrella. Borrell je, s druge strane, odgovorio šutnjom. Tamo gdje je eventualno samo kontrolirani izljev bijesa mogao zaustaviti bijes gospodina Lavrova, Borrell je pokušao odgovoriti ljubaznošću.

Dok su njih dvojica izvodili ovaj tužni kazališni komad na otvorenoj sceni konferencije za novinare, rusko Ministarstvo vanjskih poslova, na čelu s Lavrovom, dovršilo je napad. Tri diplomata iz zemalja EU protjerani su iz Rusije jer su navodno sudjelovali u prosvjedima protiv zatvaranja i osude kritičara Kremlja, Alekseja Navaljnog. Tri pogođene države - Njemačka, Poljska i Švedska - to odlučno poriču, dok je Josep Borrell, barem nešto, svoj protest uputio pismenim putem.

Najkasnije od petka (5.2.) popodne bilo je jasno da Borrellova misija nije uspjela. Ali glavni diplomat EU je ostao u Moskvi još nekoliko sati. Morao je nešto poduzeti, sastati se s predstavnicima onih koji podržavaju Navaljnog ili pokušati ispraviti situaciju javnim nastupom u Rusiji. Čak bi i rani povratak mogao biti zamisliv, a takav prekid putovanja sigurno bi odaslao određeni signal.

Čak i prije Borrellovog diplomatskog putovanja u pakao, skeptici su se pitali što bi se takvim putovanjem zapravo moglo postići i je li presuda protiv Navaljnog možda bila dovoljan razlog da se putovanje otkaže? Zabrinuti promatrači podsjetili su da je Kremlj imao bolju pregovaračku poziciju, a da Borrell uopće nije imao nikakvu poziciju i da je zbog toga postojala opasnost neuspjeha.

Nažalost, sve se to i obistinilo. Europska unija sada se suočava s možda najvećim neuspjehom u svojoj, još uvijek mladoj, povijesti diplomacije.

To ne može i neće ostati bez posljedica ako EU za nekoliko tjedana želi temeljito razmotriti svoju strategiju prema Rusiji. U svakom slučaju, Kremlj očito ne želi nikakve odnose s EU, koja se temelji na principima pravičnosti i jednakosti. Dakle, iz samopoštovanja, EU će se morati ograničiti na ono što je neosporivo i što obje strane žele: trgovina, opskrba energijom, kontrola pandemije, kontakti između organizacija civilnog društva. To nije zanemarivo, ali naravno daleko je manje od onog što je moguće.

Ruka koju je Josep Borrell demonstrativno pružio Moskvi, Moskva je odbila. U EU su neke vlade u početku pružale otpor kada se razgovaralo o uvođenju novih sankcija zbog nepravde prema Navaljnom. Sada kada se Borrell vraća iz Moskve praznih ruku i okaljena obraza, daljnje sankcije su neizbježne. Dakle, do dna se još nije stiglo, zaključuje Trippe.

Borrell: Moskva odbija dijalog, EU mora poduzeti daljnje korake

Europski šef diplomacije Josep Borrell rekao je u nedjelju nakon povratka iz Moskve da je vrlo zabrinut zbog odbijanja ruskih vlasti da uspostave "konstruktivniji" dijalog s EU-om i pozvao je europske čelnike da poduzmu "daljnje korake", uključujući mogućnost sankcija.

"Ruske vlasti nisu htjele iskoristiti prigodu za konstruktivniji dijalog s EU-om. To je žalosno i zbog toga moramo poduzeti daljnje korake", rekao je u poruci na Twitteru visoki predstavnik EU-a za vanjsku i za sigurnosnu politiku.

"Zemlje članice će odlučiti o daljnjim mjerama i da, one mogu uključivati sankcije", rekao je Borrell nakon povratka iz Moskve.

Ministri vanjskih poslova EU-a trebaju se sastati 22. veljače kako bi odlučili što dalje nakon Borrellova posjeta Moskvi od 4. do 7. veljače i njegova razgovora s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom tijekom kojega je Kremlj odbio zahtjev europskih čelnika za oslobađanje oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog iz pritvora i izgona trojice diplomata EU-a iz Rusije.

Odluka o uvođenju sankcija mora se donijeti jednoglasno na prijedlog zemalja članica.

Čelnik europske diplomacije ne može ništa predlagati, može samo dati preporuku, što je i učinio u svom izvješću o posjetu.

"Vratio sam se u Bruxelles veoma zabrinut za budućnost razvoja ruskog društva i za geostrateške odluke Rusije", napisao je.

"Moj susret s ministrom Lavrovom i poruke koje su ruske vlasti poslale u prigodi tog posjeta potvrdile su da se Europa i Rusija udaljavaju. Čini se da se Rusija postupno odvaja od Europe i na demokratske vrijednosti gleda kao na egzistencijalnu prijetnju", istaknuo je Borrell. (H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. kolovoz 2022 22:15