StoryEditorOCM
SvijetLAŽ NA LAŽ

Kako je razotkrivena njemačka političarka Alina Lipp? Za nju kažu da je ‘Putinova ratnica‘, evo kako su je raskrinkali

Piše PSD
26. travnja 2022. - 16:50

Među korisnicima Facebooka širi se screenshot iz aplikacije Telegram u kojem se tvrdi da je njemačka novinarka Alina Lipp razotkrila ratne zločine ukrajinske vojske u Mariupolju.

Prenose se njene tvrdnje da je “ukrajinska vojska ubijala ljude” u bolnici u Mariupolju kao i da je “vidjela mnoga zvjerstva” koja je počinila ukrajinska vojska. Lipp također tvrdi da ruski vojnici u Mariupolju “samo pomažu drugim ljudima, donose humanitarnu pomoć”, analizira Faktograf. 

image
Društvene mreže

Međutim, Alina Lipp nije izvor čijim se tvrdnjama može olako povjerovati, navodi Faktograf.

Ova 28-godišnja Njemica predstavlja se kao nezavisna novinarka, ali zapravo se bavi distribuiranjem ruske propagande. Okušala se i kao političarka; donedavno je bila članica njemačke Zelene stranke u pokrajini Donja Saska.

Otkad je počeo rat u Ukrajini, više njemačkih medija objavilo je članke u kojima razotkriva Lipp kao rusku propagandistkinju i širiteljicu dezinformacija.

Der Spiegel je naziva “Putinovim korisnim YouTube oružjem”. Focus je opisuje kao “propagandisticu Putinovog rata”. Njemački javni radio Deutschlandfunk naziva je “Putinovom glasnogovornicom”.

U emisiji Tagesschau njemačkog javnog TV servisa ARD uvrštena je među “Putinove influencere”. Najčitaniji njemački portal T-Online naziva je “Putinovom informacijskom ratnicom”.

Alina Lipp za distribuciju ruske propagande koristi različite društvene mreže, ali najaktivnija i najpopularnija je na Telegramu, gdje je prati 140 tisuća ljudi. Iako je Lipp na društvenim mrežama bila aktivna i prije ruskog napada na Ukrajinu, masovnu publiku dobila je tek kad je krenuo rat. U veljači ove godine na Telegramu je još uvijek imala manje od dvije tisuće pratitelja (Telemetr.io).

Njemački fact-checking portal Correctiv razotkrio je brojne činjenične netočnosti koje je Lipp plasirala u javni prostor. Između ostalog, utvrdili su da je falsificirala i vlastitu biografiju.

Naime, Lipp na svojoj web stranici tvrdi da je, dok je bila članica Zelenih, često s drugim članovima stranke dolazila u sukob oko situacije u Ukrajini. Tvrdi da je iz stranke izašla 2016. godine, nakon što je prvi put posjetila Krim.

Iz Zelene stranke su za Correctiv potvrdili da to nije točno. Lipp se u stranku učlanila 2015. godine (dakle nakon što je Rusija 2014. napala Ukrajinu i anektirala Krim), a članica je ostala do 31. prosinca 2020. godine.

Prema Correctivu, Lipp je “jedna od najpoznatijih širiteljica dezinformacija o rusko-ukrajinskom ratu u Njemačkoj”. Među ostalim, širila je netočnu informaciju da je mladić u njemačkom gradu Euskirchenu brutalno pretučen zato što je govorio ruski. Poznata je i po negiranju ruskih ratnih zločina u Ukrajini.

Njenu tvrdnju da je ukrajinska vojska ubijala ljude u Mariupolju nije moguće neovisno provjeriti jer u tom okupiranom gradu više nema neovisnih izvora informacija. Zadnji novinari napustili su grad krajem ožujka.

Međutim, činjenica je da je ruska vojska u Ukrajini optužena za počinjenje brojnih ratnih zločina, uključujući masakre nad civilima, silovanja, bombardiranja civilnih skloništa i obrazovnih institucija… Mariupolj, lučki grad na obali Azovskog mora u kojem je prije rata živjelo više od 400 tisuća ljudi, sasvim je razoren ruskim granatama. Točan broj civilnih žrtava opsade Mariupolja još nije poznat, ali nema dvojbe da će se brojiti u tisućama.

Točno je i da su zabilježene optužbe za ratne zločine koji se pripisuju ukrajinskoj vojsci. Optužuje ih se za pljačku i maltretiranje proruskog civilnog stanovništva te nečovječno ponašanje prema zarobljenim ruskim vojnicima.

Međutim, činjenica da se ratni zločini događaju i s ukrajinske strane bojišnice ne može ekskulpirati rusku vojsku od odgovornosti za napad na Ukrajinu i za velik broj počinjenih zločina, uključujući ne samo bombardiranje, već i likvidacije te zlostavljanje ukrajinskog civilnog stanovništva, zaključuje Petar Vidov u svom tekstu  za Faktograf

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2023 23:18