StoryEditorOCM
Svijetpanika ili taktika

Kako je Kremlj postavljanjem raketnih sustava usred Moskve uništio svoj glavni mit: što rade ‘Panciri‘ na zgradama?

Piše vijesti SD
22. ožujka 2023. - 21:45

Već neko vrijeme oružane snage Ruske Federacije smještaju svoje raketne baterije protuzračne obrane izravno unutar granica Moskve, iako ih već otprije imaju gusto postavljene oko svoje prijestolnice. Koncem siječnja društvene mreže preplavile su tako fotografije na kojima se vidi kako su na nekoliko važnih objekata u glavnome gradu Rusije, postavljeni sustavi protuzračne obrane koji tu nisu bili prije. Pancir S1 postavljen je na glavnoj upravnoj zgradi u Moskvi kao i na zgradi Nacionalnog centra za upravljanje obranom ruskog Ministarstva obrane. Ono što je tada ostalo izvan kadra je činjenica da su postavili još tri takva kompleksa na zgradama u samome središtu grada, među kojima je i ona moskovskog ureda za unutarnje poslove.

Pancir S1 je raketni sustav PZO-a s raketama zemlja-zrak kombiniranog kratkog i srednjeg dometa. Može se koristiti kao pojačanje jedinicama zračne obrane u odbijanju većih zračnih napada. Nedavno je objavljeno kako je modificiran za korištenje protiv i manjih bespilotnih letjelica koje su često neuhvatljive za konvencionalne radare i sisteme odbrane.

Kako je pisao The Insider, Rusi su koncem veljače nastavili raspoređivati i baterije S-400 u blizini stambenih gradskih područja Moskve, kao i oko objekata koji su dio zaštićene kulturne baštine te prirodnim rezervatima gdje je bilo kakvo interveniranje u okoliš nedopušteno. To im nije smetalo da iskrče hektare šume u zaštićenim područjima kao što je ono u Nacionalnom parku Losini Ostrov, potom pokraj poljoprivrednih polja Akademije Timirjazev kao i u četvrti Pečatniki i tu razmjeste protuzračne raketne sustave S-400. 

Sve ove radove ruska je vojska radila prilično transparentno da svi građani dobro vide ‘njihovu odlučnost‘. Defence Exspress  podsjeća kako je logično zaključiti da se ojačava protuzračna obrane glavnoga grada Rusije zbog straha od ukrajinskih kamikaza dronova. No, s druge strane instaliranje sustava S-400 izravno u gradu prilično se kosi s ruskim propagandnim izjavama o njihovim deklariranim radnim karakteristikama, prema kojima rakete mogu presresti balističke mete na dometu od 230 km, zrakoplove na udaljenosti 390 km, a ciljeva na velikim visinama poput strateškog bombardera na 570 km.

„Odnosno, da su ove borbene karakteristike točne, tada ne bi bilo potrebe postavljati S-400 izravno unutar granica grada, a njihovo tradicionalno postavljanje izvan Moskovske obilaznice bilo bi dovoljno, ocjenjuje Defence Express. 

Možda je, smatraju, ipak po srijedi druga igra. Moguće je da je Kremlj imao nešto drugačiju namjeru u ovom nizu protuzračnih aktivnosti.  

image
Kirill Kudryavtsev/Afp

"Na primjer, možda su pokušali pokazati da je glavni grad pouzdano zaštićen i da "nema razloga za paniku", ili pak izazvati dodatni "mobilizacijski učinak". Istovremeno, situacija u kojoj bi svi ovi S-400 i Panciri započeli paljbu u samom srcu Moskve, a olupine vlastitih raketa i projektila padale na višekatnice, mogla bi biti jednako zanimljiva kao i "izlazak iz močvare", što će sami Moskovljani poduzeti. No, čini se da započinje vrsta natjecanja tko će prvi pokazati stanovnicima zemlje agresora da ‘je rat ovdje i blizu‘ i da je vrijeme za odgovarajuće zaključke  o tome je li to ruska propaganda ili ipak naš "pamuk". Od rezultata ovog natjecanja ovisit će blizina naše pobjede - ocjenjuje ukrajinski vojni portal.

„Pamuk” je ukrajinski slengovski izraz, jedan među brojnima koji su se pojavili kao ironičan odgovor na rusko nazivanje rata “specijalnom operacijom” i drugi njihov metajezik. Vatra usmjerena na ruske položaje u ukrajinskim redovima često se naziva „pamukom”. Rusi, naime, ne govore o eksploziji, nego je nazivaju „klapok”, što označava glasan zvuk ili pljesak. „Pamuk” se tako rabi kao uzvratni izraz za ruganje Rusima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. lipanj 2023 20:07