StoryEditorOCM
Svijetspremni za najgore

Kako je Beč izbjegao katastrofalne poplave? Ima veliki sustav za zaštitu koji se gradio desetljećima, evo o čemu se radi

Piše T.F./JL
20. rujna 2024. - 08:48

Teške poplave su pogodile više europskih zemalja ovoga tjedna, a unatoč visokom vodostaju Dunava, austrijski je Beč izbjegao katastrofu s kojom su se suočila druga europska mjesta.

Deutsche Welle piše, a Jutarnji list prenosi, da Beč ima veliki sustav za zaštitu od takvih katastrofalnih poplava. On se na obalama Dunava desetljećima gradio nakon učestalih i intenzivnih poplava u Beču.

U 19. stoljeću se počelo raditi na osnaživanju korita rijeke i stvaranju plavne ravnice, čime se znatno promijenio i gradski krajolik.

Jedan riječni tok Dunava je Dunavski kanal kao umjetni kanal, a drugi je Stari Dunav, odsječen od glavnog vodotoka.

image
Joe Klamar/Afp

Kanal Novi Dunav, dug 21 kilometar, završen je 80-ih godina prošlog stoljeća. On teče paralelno s Dunavom, a zemlja iskopana za vrijeme njegove izgradnje je iskorištena za izgradnju umjetnog otoka. U slučaju poplava, voda se spušta u Novi Dunav.

Te mjere u Beču mogu smanjiti količinu vode do 14.000 metara kubnih u sekundi, što odgovara poplavama koje se statistički događaju svakih 3.000 do 5.000 godina. To znači da je bečki sustav za kontrolu poplava stvoren i za najgori scenarij, piše Deutsche Welle.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2024 08:49