StoryEditorOCM
Svijetlegalni alien

Kako je američki profesor preživio osam mjeseci ruske okupacije u Hersonu: plan za bijeg mu se izjalovio, a FSB-ovci su krenuli u lov... Jedan susret zamalo je završio kobno

Piše D.K.
16. studenog 2022. - 21:12

"I‘m a legal alien…“ – pjevao je svojedobno Sting za ‘Engleza u New Yorku‘. U kakvog se samo ‘aliena‘ čovjek može pretvoriti u gradu pod ruskom okupacijom objašnjava iz prve ruke New York Times.

Profesor engleskog Timothy Morales, državljanstvom Amerikanac, bio je zatočen u Hersonu sve do nedavnog prekida okupacije. Kako bi izbjegao Ruse rijetko je izlazio, često je mijenjao stanove i pretvarao se da je zapravo Irac. Preživio je gledajući na stotine filmova na svom laptopu, šetajući po skučenim dvorištima i skenirajući zbivanja na ulici poput aveti, iza kućnog zastora.

image

Herson: sloboda

Twitter

Osam punih mjeseci bio je vanzemaljac, alien, nepostojeći stvor. Imao je trenutke krize i dubokog očaja, no sad je presretan što je preživio okupatore bez težih posljedica. Ništa mu više ne smeta: ni posve opljačkan grad, ni nestašice hrane, ni manjak vode.

Odrastao je u Banburyju u Engleskoj, no godinama je živio u Oklahoma Cityju predajući englesku književnost. Netom prije ruske invazije u veljači otvorio je svoju školu engleskog jezika u Hersonu. Kako je kaos prvih ratnih dana brzo zahvatio ovaj kraj Ukrajine, s cijelom se obitelji uskoro našao zarobljenim iza ruskih linija. Jednom je pokušao pobjeći autocestom prema sjeveru, ali se okrenuo kad je vidio tenkove kako pucaju na dijelove iste te ceste. Uspio je poslati svoju 10-godišnju kćer i suprugu na sigurno, ali se sam nije uspio izvući.

image

Odnos snaga definira Dnjepar
 

Vesna Veselić/Jutarnji list

"Nisam htio riskirati sa svojom američkom putovnicom", priča danas, a s njome je do slobode trebalo proći cijeli niz ruskih kontrolnih točaka.

Nije učinio ništa protuzakonito prema zakonima bilo koje nacije, no Kremlj je nedavno i nominalno proglasio Sjedinjene Države i njihove saveznike koji naoružavaju ukrajinske trupe svojim pravim neprijateljem u ovom ratu. Morales se bojao da će ga ruske trupe pritvoriti samo zato što je Amerikanac. Postao je tako tajni svjedok ruskog napada i okupacije iz prve ruke, kao i Putinovih neuspjelih pokušaja da asimilira dijelove Ukrajine i na njima iskorijeni svaku opoziciju.

image

Građani Hersona: sloboda donosi internet

Andre Luis Alves/Anadolu Agency Via Afp

Rusi su upali u Herson početkom ožujka i ubrzo su vojnici patrolirali ulicama, a službenici FSB-a krenuli u masovni lov na pripadnike proukrajinskih partizana i druge ‘podzemne‘ gerile. Moralesov život se sveo na šetanje između dva stana - njegova i bivše supruge. Rođaci njegove bivše supruge koja je Ukrajinka donosili su mu hranu, a ponekad je kupovao i u trgovini gdje je poznavao prodavačicu. Izlasci u kupnju bili su rijetkost u njegovom samostanskom životu. No, svejedno nije uspio izbjeći bliski susret s ruskom vrstom.

image

Državna zastava na glavnom trgu

Andre Luis Alves/Anadolu Agency Via Afp

Ne tako davno, u rujnu, je ugledao ruske vojnike u svom dvorištu kako upiru puške kroz žičanu mrežu vrata. Susjed je uskoro vikao da nema izbora nego im otvoriti. Našao se licem u lice s časnikom iz Federalne sigurnosne službe. Morales mu je na svom lošem ruskom rekao da je on zapravo Irac po imenu Timothy Joseph, da predaje engleski u gradu i da je izgubio putovnicu. Tajna policija je ubrzo otišla. Starija susjeda mu je također pomogla, rekavši FSB-u da nemaju razloga sumnjati u njega. Bez obzira na sve, pobjegao je uskoro u drugi stan i vratio se na staru lokaciju tek nakon nedavnog oslobođenja grada.

image

Ukrajinski vojnici ušli su bez borbe

Metin Aktas/Anadolu Agency Via Afp

Vrijeme je provodio gledajući nekoliko stotina filmova koje je skinuo na svoj laptop prije invazije. I iz ilegale je uspio podučavati engleski preko interneta, koristeći se susjedovom vezom za povezivanje s učenicima drugdje u Ukrajini. "To me je održavalo zdravim", priča, „iako nisam naplaćivao uslugu“. Zabrinuo se kad je vidio Rusa, civilnog upravitelja okupacijske vlade, kako seli svoju obitelj u stan preko puta njegova, što je značilo povećan rizik da će biti otkriven. No, s vremenom je primijetio i nešto što je postajalo sve očitije: ruska vojska se raspada. Disciplina ih nije resila, vojnici su djelovali razbarušeni i sve češće su vozili ukradene lokalne automobile. Tijekom zadnjeg mjeseca primijetio je da su vojnici koji su ukrali skuplje automobile poput BMW-a ili Mercedesa, ta vozila teglenicama počeli odvoziti iz Hersona. Nestanak skupocjenih automobila s ulica dao mi je nadu, kaže danas Morales.

image

Ruski kolaboracionisti u Hersonu

Stringer/Anadolu Agency Via Afp

Tjedan prije oslobođenja nestala je struja. U petak je vidio kako ulicom prolazi auto s ukrajinskom zastavom na anteni i znao je da su Rusi definitivno otišli. Gospodin Morales pridružio se slavlju na središnjem gradskom trgu i grlio se s ukrajinskim vojnicima koji su u grad ušli bez borbe. No, koliko god da je trenutno sretan zbog dolaska slobode, ubrzo planira otići.

"Moram osigurati malo prostora između sebe i onoga što se ovdje dogodilo", objašnjava Amerikanac iz Hersona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. veljača 2023 02:01