StoryEditorOCM
Svijetnakon 37 godina

Kako biste se osjećali da ste u zatvoru bili 14.600 prokletih dana i da svaki od tih dana znate da ste nevini? Evo priče

Piše S.N./JL
11. lipnja 2024. - 07:38

Robert DuBoise proveo je čak 37 godina u zatvoru za zločin koji nije počinio.

U kolovozu 1983., kad mu je bilo samo 18 godina, osuđen je za silovanje i ubojstvo tada 19-godišnje Barbare Grams u Tampa Heightsu na Floridi, a oslobođen je u rujnu 2020. nakon što je DNK analiza pokazala da nije počinio zločine.

Zbog toga što je skoro četiri desetljeća nevin proveo u zatvoru, tužio je državu, a nedavno je presuđeno u njegovu korist i dodijeljeno mu je 14 milijuna dolara odštete.

‘Tužan sam zbog obitelji žrtve koja je toliko dugo čekala da dozna pravu istinu‘, rekao je DuBoise za CNN nakon oslobađanja. ‘Proveo sam 37 godina u zatvoru zbog zločina koji nisam počinio. To se događa kada se policija usredotoči na krivu osobu, izmišlja dokaze koji odgovaraju njihovoj teoriji i ne istražuje kako bi pronašla istinu. Tako uništavaju ljudske živote.‘

DNK uzorci također su naveli istražitelje da povežu ubojstvo djevojke s dvojicom osuđenih prijestupnika, Amosom Robinsonom i Abronom Scottom, koji već služe doživotnu kaznu u zatvoru na Floridi zbog ubojstva koje su počinili u okrugu Pinellas iste godine, prenosi Jutarnji list.  

Gradonačelnica Tampe, Jane Castor, rekla je: ‘Današnja policijska uprava Tampe je svjetlosnim godinama ispred onoga što smo bili prije četiri desetljeća u tehnologiji i obuci. Nadamo se da će ova odšteta pomoći gospodinu DuBoiseu da se što prije oporavi.‘

Organizacija Projekt nevinosti, koja je pomogla i DuBoiseu, bavi se utvrđivanjem točnih okolnosti kaznenih djela i pružanjem pomoći pogrešno osuđenim osobama.

U vrijeme suđenja DuBoiseu, nije bilo nikakvih fizičkih dokaza koji bi ga povezivali s napadom, kazali su iz Projekta nevinosti.

Doušnik iz zatvora koji je razgovarao s DuBoiseom, kasnije je lažno svjedočio i kazao da je DuBoise priznao zločin kad je prvi put priveden, priopćila je organizacija.

Robert DuBoise bio je iz siromašne obitelji, a imao je jednog brata i četiri sestre. Jedna je umrla kada je imala samo dvije godine, otac mu je ostao invalid, a kuća im je izgorjela u velikom požaru. Jedna od starijih sestara kasnije je pobjegla od njih u dobi od 15 godina, optuživši ujaka za seksualno zlostavljanje, a baku za maltretiranje. Robert je okarakteriziran kao problematično dijete, iako nikada nije počinio nikakav zločin.

Zbog nedostatka tehnoloških postupaka prilikom otkrivanja zločina i inspektora koji su u problematičnim američkim kvartovima uvijek sumnjičili iste ljude, 18-godišnji je Robert vrlo lako optužen za zločin.

Glavni ‘dokaz‘ koji su inspektori tada imali bio je trag ugriza na žrtvi. Otisak Robertovih zuba nekako se podudario s tragom na tijelu ubijene djevojke, no ovakvi površni dokazi kasnije su se posve prestali koristiti u kaznenom postupku.

DuBoise se sada trudi nastaviti život i izgraditi što bolju budućnost u narednim godinama, a trenutno radi kao direktor održavanja jednog country kluba u Tampi. Vrlo je popularan u američkim medijima koji su se vrlo brzo zainteresirali za njegovu tešku životnu priču.

Član sudskog vijeća, Charlie Miranda, komentirao je slučaj Roberta Duboisea i kazao: ‘Kako biste se osjećali da ste u zatvoru 14.600 dana i da svaki od tih prokletih dana znate da ste nevini?‘

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. srpanj 2024 00:14