StoryEditorOCM
Svijetslijepa pravda

Kakav zločinac! Osuđen za ubojstvo supruge čije tijelo nije pronađeno, pao tek 11 godina poslije kad je, radi osiguranja, htio lažirati vlastitu smrt, sad čeka uvjetni otpust

Piše PSD
20. rujna 2022. - 16:56
Carole Packman zadnji put je viđena 1985. kod odvjetnika za razvode i policija je ne može pronaći (ilustracija)AFP

Britansko pravosuđe zaista se susreće s najrazličitijim slučajevima, ali ovaj bi zasigurno iznenadio i najokorjelije suce i odvjetnike.

Čovjek koji je ubio svoju ženu 1985. postat će prvi zatvorenik koji će se suočiti s javnim saslušanjem pred Odborom za uvjetni otpust.

Russell Causley ubio je Carole Packman 1985., ali nikada nije rekao svojoj opustošenoj obitelji što je učinio s njom. Žrtve, javnost i mediji sada mogu zatražiti javno saslušanje za uvjetni otpust, nakon izmjena zakona donesenih u lipnju.

Odobren je zahtjev da se u listopadu održi ročište za javno puštanje Causleya, koji je sada u kasnim 70-ima, priopćio je u utorak Odbor za uvjetni otpust, piše Mirror.

Causley je osuđen na doživotni zatvor za ubojstvo supruge Carole, koja je nestala 1985., godinu dana nakon što je svoju ljubavnicu preselio u obiteljsku kuću u Bournemouthu, Dorset.

image

Russell Causley i Carole Packman živjeli su u Bournemouthu

AFP

Iz zatvora je pušten 2020., nakon što je odslužio više od 23 godine za ubojstvo, ali je vraćen u zatvor u studenom prošle godine jer je prekršio uvjete.

Njegov unuk, Neil Gillingham, zatražio je da se saslušanje održi javno u pokušaju da rasvijetli ono što on vidi kao neuspjeh zakonskih promjena osmišljenih da otežaju oslobađanje ubojica koji odbijaju otkriti gdje se nalaze njihove žrtve. tijela.

Prvi i zadnji odlazak odvjetniku

Još u lipnju, tadašnji zamjenik premijera, lord kancelar i državni tajnik za pravosuđe Dominic Raab , rekao je: "Postupke činimo transparentnijima kako bi žrtve i javnost vidjeli da je pravda zadovoljena".

Ubojstvo Carole Packman postalo je tema emisije istinitog istraživanja zločina na ITV-u koju je vodio bivši policijski detektiv Mark Williams-Thomas. Kći Samantha Gillingham, koja je imala samo 16 godina kada joj je mama nestala, nadala se da će dobiti odgovore.

Samantha i njezin otac Russell vratili su se s dnevnog izlaska kući i pronašli kratku poruku na kuhinjskom stolu: "Dosta mi je i odlazim. I neću se vratiti" uz vjenčani prsten njezine majke.

image

Nestala Carole je navodno na kuhinjskom stolu ostavila poruku: ‘Dosta mi je i odlazim. I neću se vratiti‘ (ilustracija)

Alexander Porter C/Image Source Via Afp

Par iz srednje klase djelovao je kao normalna obitelj, ali njihov je brak bio nekonvencionalan.

Russell je kasnije javno tvrdio da je njegova supruga pobjegla "s muškarcem u crvenom Porscheu", no zapravo se radilo o serijskom preljubniku koji je imao više izvanbračnih afera te je svoju posljednju ljubavnicu, kolegicu s posla Patriciju, primio u obiteljsku kuću godinu dana prije Caroleina nestanka tvrdeći da nema gdje živjeti.

Nije poznato kako je namještaljka utjecala na Carole, ali znakovito je da je zadnji put viđena u posjetu odvjetniku za razvode nedugo prije nego što je zauvijek nestala.

Uzeo ljubavničino prezime

Nakon što je Carole nestala, Russell je promijenio prezime Packman u prezime svoje ljubavnice - Causley.

Slučaj Carole najprije je tretiran kao nestanak, sa stavom da je napustila obitelj kako bi započela novi život, tek desetljeće kasnije policija se vratila na slučaj nakon što je Russell uhićen i osuđen za prijevaru osiguranja jer je pokušao lažirati vlastitu smrt.

image

Policija se tek desetljeće poslije vratila na slučaj jer je Russell uhićenzbog prijevare osiguranja nakon što je pokušao lažirati vlastitu smrt (ilustracija)

AFP

Priroda zločina pobudila je sumnju o tome gdje se Carole nalazi i unatoč tome što nije bilo tijela, osuđen je za njezino ubojstvo 1996. godine.

Godine 2003. osuda mu je poništena, da bi on bio proglašen krivim tijekom ponovljenog suđenja godinu dana kasnije i ostao je u zatvoru služeći doživotnu kaznu.

Javno je tvrdio da je Carole pobjegla s drugim muškarcem i da je radila u inozemstvu u Njemačkoj, Francuskoj, Švicarskoj i Malti, ali dok je bio u zatvoru navodno je trojici zatvorenika priznao da je ubio svoju ženu.

Navodno je jednom od njih rekao da ju je otrovao plinom prije nego što je otopio njezino tijelo u kiselini, a to je uslijedilo nakon pisma u kolovozu 2014. u kojem je napisao potpuno policijsko priznanje ubojstva u kojem je rekao da je spalio tijelo svoje supruge.

image

Russell je kasnije javno tvrdio da mu je supruga pobjegla ‘s muškarcem u crvenom Porscheu‘, no zapravo je on bio serijski preljubnik koji je svoju posljednju ljubavnicu primio u obiteljsku kuću (ilustracija)

AFP

Osuđeni ubojica odbio je razgovarati s kćeri Sam, koja sada ima 47 godina, o tome gdje se nalazi tijelo njezine majke. Nakon 30 godina šutnje pristao je sastati se s obitelji kako bi konačno mogao otkriti što se dogodilo - ali je četiri dana prije otkazao sastanak, piše Mirror.

Sve to naći će se u listopadu pred britanskim Odborom za uvjetni otpust koji će morati odvagnuti sva obilježja ovog teškog slučaja.

image

Dominic Raab, član Parlamenta: Ovo je prvi korak u našim reformama procesa uvjetnog otpusta. Postupke činimo transparentnijima kako bi žrtve i javnost vidjeli da je pravda zadovoljena

AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. lipanj 2023 12:33