StoryEditorOCM
Svijetnapetost je sve veća

Kakav gaf Pentagona! Objavili slike zastrašujućeg ‘Penetratora‘, Putinove noćne more: ‘Otkrili su previše...‘

Piše JL
23. svibnja 2023. - 22:54

Prvi put su objavljene fotografije bombe američkih zračnih snaga dizajnirane da uništi podzemne bunkere u kojime se možda obogaćuje uran.

Američka je vojska 2. svibnja objavila rijetke slike bombe GBU-57, također poznate i kao Massive Ordnance Penetrator, a onda ih brzo izbrisala, vjerojatno zbog sigurnosnih razloga, piše britanski Telegraph.

Ova vijest dolazi u jeku sve većih napetosti zbog iranskog nuklearnog programa. Naime, Iran gradi postrojenje koje bi moglo biti izvan dosega specijaliziranog oružja, navodi The Associated Press.

Razvijeno 2000-ih, oružje je bilo odgovor zračnih snaga na Iran koji je ojačao svoja nuklearna postrojenja izgradnjom dodatnih pogona pod zemljom.

Zračne snage objavile su slike bombe na Facebook stranici zračne baze Whiteman u Missouriju. U bazi se nalazi flota nevidljivih bombardera B-2, jedinih zrakoplova koji mogu nositi tu bombu.

U objavi stoji da su dvije bombe Massive Ordnance Penetrator stigle u bazu kako bi tamošnja jedinica za streljivo mogla ‘testirati njihovu učinkovitost‘.

Sve veća ljutnja

Ovo nije prvi put da su Zračne snage objavile fotografije i videosnimke bombe u trenutku pojačane ljutnje na Teheran zbog njegova nuklearnog programa.

Godine 2019. američka vojska objavila je video bombardera B-2 koji baca dvije bombe.

Na novim slikama je prikazan natpis na bombama na kojoj je navedena njihova težina od 12.300 kg. Također je opisano da bomba nosi mješavinu AFX-757 - standardnog eksploziva - i PBXN-114, relativno novog eksplozivnog spoja, pojasnio je Rahul Udoshi, viši analitičar oružja u obavještajnoj tvrtki Janes.

Bomba je tako teška zbog njenog debelog čeličnog okvira, koji joj omogućuje da probije beton i tlo prije nego što eksplodira. Međutim, ostaje nejasno koja bi bila točna učinkovitost tog oružja.

Udoshi je rekao da su zrakoplovne snage vjerojatno maknule slike jer su otkrile previše podataka o bombama. ‘Momentalno uklanjanje s interneta bez komentara ili opravdanja znači da postoji potencijalni propust‘, rekao je Udoshi.

U ponedjeljak je objavljeno da su satelitske slike Planet Labs PBC-a pokazale da Teheran kopa tunele u planini u blizini nuklearnog postrojenja Natanz u središnjem Iranu. Hrpe iskopane zemlje na tom mjestu sugeriraju da bi objekt mogao biti do 100 metara pod zemljom, prenosi Jutarnji.hr.

Zračne snage su rekle da njihova bomba može probiti 60 metara tla i cementa prije nego što detonira.

Stručnjaci kažu da bi Iran vjerojatno mogao koristiti to postrojenje za obogaćivanje urana, koji se može koristiti za izradu nuklearnog oružja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 08:32