StoryEditorOCM
Svijetnovo izvješće

Kadirov je osobno naredio ubojstvo mladog gay pjevača? ‘Bio je osobno uvrijeđen. Rekao je - pokopajte ga kao psa‘

Piše Vijesti SD
26. srpnja 2023. - 14:21

Popularni čečenski pjevač za kojeg se dugo vjerovalo da je ubijen u sklopu "gay čistke" u ruskoj republici mučen je i pogubljen po nalogu Ramzana Kadirova nakon što se čečenski vođa "osobno uvrijedio" zbog njegove seksualne orijentacije, tvrdi novo izvješće.

Zelimkhan Bakaev (25) živio je u Moskvi i stekao popularnost izvan regije Sjevernog Kavkaza, gdje je nestao u kolovozu 2017. godine nakon što se vratio kući kako bi prisustvovao vjenčanju svoje sestre.

Grupe za ljudska prava oglasile su uzbunu zbog njegova nestanka, upozoravajući da je on vjerojatno meta tekuće "čistke homoseksualaca" u većinski muslimanskoj regiji, izvještava Daily Beast.

“Bakaeva je pratila zaštitarska služba kako bi otkrili je li homoseksualac”

Čečenski dužnosnici tvrdili su da je pobjegao u Europu, dok je Kadirov - koji se ponekad naziva "Putinovim vojnikom" zbog njegove čvrste podrške ruskom predsjedniku - sugerirao da su Bakajeva ubili članovi obitelji koji su se sramili njegove seksualne orijentacije.

Sada je Krizna grupa NC SOS, organizacija za ljudska prava koja pomaže LGBTIQ+ zajednici na sjevernom Kavkazu, izvijestila da je Bakajeva pratila čečenska sigurnosna služba sa zadatkom da utvrde je li gay ili ne.



Neimenovani izvor blizak Kadirovu opisao je kako je čečenski čelnik, nakon što je saznao za Bakajevu seksualnu orijentaciju, to shvatio kao "osobnu uvredu" jer su se on i mladi pjevač prethodno rukovali i zajedno pozirali za fotografiju. On je odgovorio tako što je naredio svojim snagama sigurnosti da se "pozabave" Bakaevim, navodi se u izvješću.

"Obitelji je rečeno da pokopa Bakaeva kao psa"

Bakajev je navodno mučen prije nego što je ubijen. Tijelo je predano njegovoj obitelji, kojoj su vlasti rekle da ga "pokopaju kao psa", navodi Krizna grupa NC SOS.

Bakaevljev nestanak i pretpostavljeno ubojstvo izazvali su svjetsku pozornost i pozive Rusiji da istraži što mu se dogodilo, a zbog sve većeg pritiska javnosti čečenska državna televizija ukazala je na dva očito namještena videa na YouTubeu kao dokaze da je on živ, zdrav i dobrog zdravlja. 

Nekoliko mjeseci kasnije, u siječnju 2018., Kadirov je u bizarnom govoru potvrdio da je Bakajev mrtav i ponudio detaljan opis njegovog ubojstva, tvrdeći da ga je izvršila pjevačeva obitelj.

- Njegovi rođaci, koji ga nisu pazili i koji su se sramili što je on jedan od njih, sada kažu da ga je uzeo Kadirov - obratio se čečenski vođa okupljenima uniformranih snaga sigurnosti, dodavši da "nema dokaza" da je država uključena.

- Rekli su mu da dođe, a kada je stigao, očito su mu se bliži ili dalji rođaci suprotstavili i rekli: "Ti si gay". Znali su što njihov rođak radi. Zar nema nikoga u selu, nikoga u obitelji tko može priznati da su to učinili? Oni vrlo dobro znaju tko im je bio rođak - rekao je Kadirov prije nego što je Bakajeva nazvao "stvorom".

Husein Bakaev, Zelimkhanov otac, demantirao je Kadirovljeve tvrdnje.

- Nitko od njegovih rođaka nije ga prstom i nije bilo razloga da ga dirne - rekao je za RSE u Rusiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 04:09