stdClass Object ( [id] => 1388070 [title] => Kad već Zapad šuti o onome što se zbiva u Gazi, netko je morao preuzeti ulogu moralnog arbitra. I evo tko je to učinio [alias] => kad-vec-zapad-suti-o-onome-sto-se-zbiva-u-gazi-netko-je-morao-preuzeti-ulogu-moralnog-arbitra-i-evo-tko-je-to-ucinio [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kolumbija prekida diplomatske odnose s Izraelom, dok studenti u Kanadi i Europi nastavljaju protestne akcije američkih studenata protiv izraelske agresije na Gazu – to su neki od glavnih prošlotjednih događaja u onom dijelu svijeta koji ne može mirno gledati neviđenu ljudsku katastrofu koja u Gazi traje već sedam mjeseci.

- Ovdje pred vama (...), kao predsjednik Republike objavljujem da ćemo sutra prekinuti diplomatske odnose s Državom Izrael, jer imaju genocidnu vladu - rekao je kolumbijski predsjednik Gustavo Petro na velikom prvomajskom skupu u Bogoti, izrazivši solidarnost s Palestincima u Gazi čija su “djeca umrla, raskomadana od bombi”.

- Vrijeme genocida, istrebljenja cijele nacije pred našim očima, ne može se vratiti... Ako Palestina umre, umire čovječanstvo – poručio je predsjednik Kolumbije.

Po logici stvari, takva oštra reakcija na pokolj palestinske djece i žena – koji čine dvije trećine od dosadašnjih 35.000 palestinskih žrtava – trebala bi biti sastavni dio tzv. zapadnih vrijednosti. Očito etničko čišćenje palestinskog naroda, s elementima genocida – na koje je upozorio i Međunarodni sud pravde – moralo bi u ime tih proklamiranih vrijednosti naići na unisonu osudu Zapada.

Ako postoje te zapadne vrijednosti, građene na povijesnoj baštini zapadnog humanizma i štovanju “poretka utemeljenog na pravilima”, tada bi apsolutno nerazmjeran izraelski odgovor na divljački teroristički napad Hamasa od 7. listopada – odgovor u kojem se kao glavne mete iskazuju žene i djeca, dok Hamasovi militanti bivaju kolateralne žrtve – imao biti prozvan i sankcioniran od strane zapadnih sila, jer inače bi priča o zapadnim vrijednostima ispala lažna i besmislena.

---

image

Policija uhićuje studente propalestinske prosvjednike u City Collegeu u New Yorku

Spencer Platt/Getty Images Via Afp
---
---
image

Policijska intervencija u kampu solidarnosti koji su studenti Slobodnog sveučilišta u Berlinu postavili prosvjedujući protiv izraelske ofenzive u Gazi

Halil Sagirkaya/Anadolu Via Afp
---

Pa ipak, zapadne zemlje ne samo da šute o Gazi, nego aktivno podržavaju agresora: bombe koje padaju po Gazi Izraelu šalje SAD, a europske sile poslale su ratne brodove da štite Izrael od raketnih napada jemenskih Hutija. Čitav Zapad stao je u službu onoga što Izrael čini u Gazi, žrtvujući zapadne vrijednosti. Sigurno zapadnim državnicima i dužnosnicima nije ugodno gledati patnje palestinskog naroda, ali ne čine ništa da to spriječe.

Kritika iz Brazila

Štoviše, kad je prošlog mjeseca najprogresivniji dio američkog društva – tamošnji studenti – organizirano ustao da protestnim akcijama natjera vladu SAD-a na obuzdavanje Izraela, američki establišment je odgovorio represijom: policijski upadi u sveučilišne kampuse rezultirali su hapšenjima više od dvije tisuće studenata širom SAD-a. Braneći zapadne vrijednosti, mlada američka inteligencija je završila u apsu.

Od početka izraelske agresije na Gazu ta je šutnja Zapada bila u oštrom kontrastu s javnim bijesom muslimanskih zemalja – osobito arapskih – koje su grmile o genocidu i zahtijevale njegovo okončanje. U takvoj situaciji ulogu moralnog arbitra – za koju se nekoć podrazumijevalo da pripada Zapadu – preuzeo je novi akter: zemlje Trećeg svijeta.

Tako je Južna Afrika u prosincu 2023. pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Haagu podnijela tužbu protiv Izraela, optužujući ga za genocidna djela protiv civila u Gazi: ICJ je prihvatio slučaj, te je u privremenoj presudi u siječnju naredio Izraelu da poduzme sve moguće mjere kako bi spriječio zločin genocida i omogućio pružanje humanitarne pomoći palestinskim civilima.

Potom je tužbu protiv Njemačke za pomaganje u izraelskom genocidu podnijela Nikaragva, da bi prošlog tjedna prekid diplomatskih odnosa s Izraelom objavila Kolumbija, nakon što je to još prošle jeseni učinila Bolivija, dok su Brazil, Čile, Honduras, Belize, Čad, Jordan, Bahrein, Turska i Južnoafrička Republika tada povukli veleposlanike iz Izraela.

Tako su zemlje u razvoju s više kontinenata, koje povezuje sociološka egida “Treći svijet”, istupile kao zajednički glas savjesti čovječanstva – onoga što su zapadne vrijednosti pretendirale biti. Tu poruku Trećeg svijeta u veljači ove godine jasno je prenio brazilski predsjednik Lula da Silva, kada je iz Etiopije poručio da “ono što se događa u Pojasu Gaze nije rat, to je genocid”.

- To nije rat vojnika protiv vojnika. To je rat visoko pripremljene vojske protiv žena i djece – rekao je tada predsjednik Brazila.

---

image

Gustavo Petro, predsjednik Kolumbije

Halil Sagirkaya/Anadolu Via Afp
---

Studentska pljuska establišmentu

Ti moralni vapaji Trećeg svijeta ovog su proljeća dobili snažan eho na američkim sveučilištima, gdje su studenti masovno u kampusima organizirali protestne šatorske tabore, tražeći prekid izraelske agresije u Gazi i okončanje sveučilišne suradnje s vojno-industrijskim kompleksom SAD-a, koji servisira tu agresiju. Veliki prosvjedni val, koji je zahvatio osamdesetak sveučilišta od Istočne do Zapadne obale, započeo je 17. travnja na glasovitom newyorškom sveučilištu Columbiji, gdje su studenti formirali Tabor solidarnosti s Gazom.

“Tabor je osnovan kako bi izvršio pritisak na Columbiju da odvoji sva sredstva, uključujući zakladu, od korporacija koje profitiraju od izraelskog aparthejda, genocida i vojne okupacije u Palestini”, naveli su studenti u priopćenju nakon osnivanja Tabora, uz zahtjev o trajnom prekidu vatre u Gazi.

Idućih dana protestni propalestinski kampovi počeli su nicati na sveučilištima širom SAD-a, a prva hapšenja počela su već 22. i 23. travnja: u toj je “turi” uhićeno više od 130 studenata na newyorškom sveučilištu NYU, 45 studenata na Yaleu, tek nešto manje na Sveučilištu Texas u Austinu, desetak na Sveučilištu Minnesota...

Iako su studentske demonstracije u golemoj većini protjecale mirno i u skladu s Prvim amandmanom Ustava SAD-a, američki establišment nije mogao istrpjeti takvu pljusku. Pritom je glavna optužba protiv studenata bila lažna koliko i besmislena, baš kao i priča o zapadnim vrijednostima: pobunjene studente okrivilo se za – antisemitizam!

Drugim riječima, ako ukažeš na pokolj palestinske djece i zatražiš da se to zločinačko bezumlje zaustavi, ti si antisemit, dakle mrziš čitav židovski narod. Iako je među glavnim organizatorima pobune na svim američkim sveučilištima bila i udruga “Židovski glasovi za mir”, koju čine židovski studenti, čak i oni su proglašeni antisemitima, što govori o razmjerima apsurda.

---

image

Berlinska studentica raspravlja se s policajcem

 

Sebastian Gollnow/Dpa Picture-alliance Via Afp
---

Imperij uzvraća udarac

Ovo perfidno i intelektualno uvredljivo izjednačavanje kritike izraelske vlade s antisemitizmom nije spriječilo američke studente. Znajući da stoje na pravoj strani povijesti – baš kao i njihovi studentski predšasnici s kraja šezdesetih, koji su na američkim sveučilištima protestirali protiv rata u Vijetnamu – oni su nastavili svoje protestne akcije: broj novih šatorskih kampova diljem SAD-a rastao je geometrijskom progresijom, a uprave američkih fakulteta sve češće su počele otkazivati nastavu.

Imperij je uzvratio udarac oko Prvog maja. Interventna policija je 30. travnja navečer upala na Columbiju – gdje su studenti dan ranije zauzeli jednu od zgrada u kampusu – i uhitila više od 50 studenata. To nisu bila jedina uhićenja te noći u New Yorku. Gradonačelnik Eric Adams kazat će sutradan da je na Columbiji i na newyorškome City Collegeu privedeno ukupno oko 300 studenata.

Potom su 2. svibnja rano ujutro, na drugom kraju Amerike, stotine policajaca u punoj opremi upale u protestni šatorski kamp na Sveučilištu California u Los Angelesu (UCLA), te su, porušivši šatore, šok-granatama i gumenim mecima rastjerale okupljene studentske prosvjednike, uhapsivši njih oko dvjesto.

Zanimljivo je da je upadu policije na UCLA prethodio noćni napad proizraelskih skupina na taj isti prosvjedni kamp. Iako se na snimkama jasno vidi da na studentski kamp nasrću napadači s palicama – od kojih su neki bili dosta stariji od studentske dobi – policija nije reagirala. Odnosno jest nekoliko sati kasnije, uradivši isto što i ovi proizraelski napadači, samo temeljitije.

’Poremećeni radikalni ljevičari’

Reakcije američkih predsjedničkih kandidata pokazuju da u pitanju Izraela sve navodne razlike između Demokratske i Republikanske stranke nestaju, samo što su ovi potonji u nastupu nešto siroviji. Tako je republikanski kandidat Donald Trump pohvalio policijski upad na Columbiju, rekavši da je to “bilo lijepo gledati”, dok je pobunjene studente nazvao “bijesnim luđacima i simpatizerima Hamasa”.

- To su poremećeni radikalni ljevičari i moramo ih sada zaustaviti da stvar ne bi potrajala i bila još gora – kazao je bivši, a moguće i budući predsjednik SAD-a.

A aktualni predsjednik i demokratski predsjednički kandidat Joe Biden oglasio se tek 2. svibnja, nakon puna dva tjedna studentske pobune. Znajući da bi izbore u studenome mogao izgubiti upravo zbog odljeva glasova najmlađih birača (ankete pokazuju da glasači u dobi 18-29 godina, tradicionalno skloniji demokratima, prvi put u povijesti daju prednost republikanskom kandidatu, a kao glavni razlog navodi se njihovo ogorčenje slikama iz Gaze, za koje optužuju aktualnu vladu SAD-a), Biden je danima šutio.

---

image
Nic Antaya/Getty Images Via Afp
---

---

image

Studenti američkog Sveučilišta Michigan proljetnu promociju diplomanata iskoristili su da istovremeno održe propalestinski prosvjed

Nic Antaya/Getty Images Via Afp
---

Na kraju se oglasio floskulom da studenti “imaju pravo prosvjedovati, ali nemaju pravo na nasilje” (iako je jedino nasilje viđeno u spomenutom napadu proizraelskih skupina na kampus u UCLA), čime je blagoslovio hapšenje studenata.

Neki drugi predsjednički kandidati izrazili su stubokom drukčije stavove o studentskoj pobuni. Tako je Jill Stein, kandidatkinja Zelenih, 30. travnja i sama napadnuta od policije na Washington sveučilištu u St. Louisu, te je privedena i optužena da je “napala policiju”. A nezavisni kandidat Cornel West, američki filozof i socijalist, još je 18. travnja posjetio studente na Columbiji da im izrazi podršku, a dan potom ih je podržao u intervjuu za Democracy Now:

- Nitko ovdje ne poziva na genocid nad Židovima. Nitko ovdje ne poziva na uništenje. Pozivamo na kraj stvarnog genocida i kraj stvarnog uništenja. Dakle, duboko sam solidaran s ovim studentima. Oni predstavljaju najbolje, ne samo od Columbije, ne samo od američkog carstva, već i ljudski duh koji se bori protiv dominacije, okupacije i podjarmljivanja, i čine to s ogromnom odlučnošću – rekao je West.

Žarište u Valenciji

Hapšenja studenata na Columbiji i na UCLA-u pokazala su da odluka o nasilnom slamanju protesta vrijedi za čitav teritorij Amerike, od Istočne do Zapadne obale, od New Yorka do Los Angelesa. Idućih dana uhićivani su studenti na Dartmouth Collegeu u New Hampshireu, Sveučilištu u Buffalu, državnom sveučilištu u Portlandu, na Sveučilištu u Virginiji, na Umjetničkom institutu u Chicagu...

Te su policijske intervencije uspjele (zasad) obuzdati studentske prosvjede u SAD-u, ali se duh studentske solidarnosti i pobune u međuvremenu internacionalizirao: vijesti o okupacijama sveučilišta i osnivanju protestnih kampova – s istovjetnim zahtjevima da matična sveučilišta prestanu poslovati s tvrtkama koje naoružavaju Izrael - počele su stizati iz Kanade, Francuske, Engleske, Njemačke, Irske, Švicarske, Nizozemske, Belgije, Španjolske...

U Kanadi je pobuna zahvatila Sveučilište McGill u Montrealu, Sveučilište u Torontu, Sveučilište Britanske Kolumbije i Sveučilište u Ottawi. U Francuskoj je ustanak izbio na prestižnom pariškom fakultetu Sciences Po, a prosvjedi su zahvatili i kampuse fakulteta u Reimsu, Le Havreu i Poitiersu. U Engleskoj su okupirani sveučilišni kampusi u Sheffieldu, Bristolu i Leedsu, dok se u Njemačkoj prosvjedovalo na berlinskom sveučilištu Humboldt.

Upravo je u Berlinu viđen studentski transparent sa sloganom kakav na svojim transparentima koriste navijači Hajduka, pripadnici Torcide: “Kada nepravda postane zakon, otpor postaje dužnost!”

Nadalje, studenti su okupirali kampuse i u Irskoj i Švicarskoj - na Trinity Collegeu u Dublinu i sveučilištu u Lausanni. U Španjolskoj je prvi protestni kamp formiran na Filozofskom fakultetu u Valenciji, a studentski prosvjedi već su održani ili se pripremaju u Madridu, Barceloni, Zaragozi, Gironi, Granadi...

O’Keeffeov poučak

Na neki način, ova studentska pobuna širom SAD-a i Zapada predstavlja mladenački odgovor na važno civilizacijsko pitanje koje je u veljači ove godine, u eseju pod naslovom “Moralni svijet pada na kraju utakmice u Rafahu”, postavio australski odvjetnik i ljudskopravaški aktivist Peter O’Keeffe, bivši dugogodišnji pravni savjetnik u australskom parlamentu. U tom eseju, objavljenom u liberalnom časopisu “Pearls and Irritations”, O’Keeffe analizira šutnju Zapada o pokolju u Gazi i posljedice te šutnje.

“Ljudi na Zapadu umorni su od rata u Gazi. To je razumljiv nusprodukt suučesništva i nemoći zapadne civilizacije pred izraelskim barbarstvom. Svijet, koji je do sada efikasno na to pristajao, mora shvatiti da će nas sve učiniti čudovištima ako nastavimo pasivno pristajati. Može li se u ovoj fazi nešto reći ili učiniti što bi moglo spriječiti takav svijet?” zapitao se O’Keeffe.

Odgovor glasi: jasno da može, ali iz nekih razloga – a politički oportunizam je na vrhu popisa – Zapad to ne čini. Zato se kao novi moralni svjetionik nameću zemlje Trećeg svijeta, plus najprogresivniji dio američkog društva – studenti tamošnjih sveučilišta.

Potencijal Zapada smo upoznali: blistavi tehnički napredak i gomila koljačkih ratova pod krinkom zapadnih vrijednosti - borbe za demokraciju i ljudska prava.

Potencijal vjekovima izrabljivanog i od Zapada eksploatiranog Trećeg svijeta tek ćemo, pak, upoznati. No već danas stoji da upravo zemlje Trećeg svijeta, uz američke studente, jedine stoje na braniku tih zapadnih vrijednosti, koje je šutnjom o Gazi Zapad odbacio kao da se nikad u te vrijednosti kleo nije.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Zbog zapadne šutnje o Gazi ulogu moralnog arbitra preuzeo je Treći svijet. Južna Afrika je pred Međunarodnim sudom podnijela tužbu protiv Izraela zbog genocida, potom je tužbu protiv Njemačke za pomaganje u tom genocidu podnijela Nikaragva, da bi sada prekid diplomatskih odnosa s Izraelom objavila Kolumbija. Tako su zemlje Trećeg svijeta - i studenti-prosvjednici u desecima zemalja - istupile kao glas savjesti čovječanstva [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Čuvaju nam obraz [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => Zbog zapadne šutnje o Gazi ulogu moralnog arbitra preuzeo je Treći svijet. Južna Afrika je pred Međunarodnim sudom podnijela tužbu protiv Izraela zbog genocida, potom je tužbu protiv Njemačke za pomaganje u tom genocidu podnijela Nikaragva, da bi sada prekid diplomatskih odnosa s Izraelom objavila Kolumbija. Tako su zemlje Trećeg svijeta - i studenti-prosvjednici u desecima zemalja - istupile kao glas savjesti čovječanstva Čuvaju nam obraz 2 0 13405 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-05-08 05:51:28 [created_by] => 3107 [created_by_alias] => Damir Pilić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-05-12 15:17:10 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-05-12 15:16:50 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Zbog zapadne šutnje o Gazi ulogu moralnog arbitra preuzeo je Treći svijet. Južna Afrika je pred Međunarodnim sudom podnijela tužbu protiv Izraela zbog genocida, potom je tužbu protiv Njemačke za pomaganje u tom genocidu podnijela Nikaragva, da bi sad [metadata] => robots= author= title=Kad već Zapad šuti o onome što se zbiva u Gazi, netko je morao preuzeti ulogu moralnog arbitra. I evo tko je to učinio page_title=Kad već Zapad šuti o onome što se zbiva u Gazi, netko je morao preuzeti ulogu moralnog arbitra. I evo tko je to učinio [metakey] => propalestinski prosvjedi, studentski prosvjedi, treći svijet, Gustavo Petro [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/05\/08\/27043334.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/08\/27029258.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/08\/27029099.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/08\/27017887.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/08\/27043335.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/08\/27043336.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/08\/27043337.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Halil Sagirkaya\/Anadolu Via Afp","Nic Antaya\/Getty Images Via Afp","Nic Antaya\/Getty Images Via Afp","Spencer Platt\/Getty Images Via Afp","Halil Sagirkaya\/Anadolu Via Afp","Sebastian Gollnow\/Dpa Picture-alliance Via Afp","Halil Sagirkaya\/Anadolu Via Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["


\nPolicijska intervencija u studentskom kampu solidarnosti s Gazom, postavljenom na berlinskom Slobodnom sveu\u010dili\u0161tu<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","","

Studenti ameri\u010dkog Sveu\u010dili\u0161ta Michigan proljetnu promociju diplomanata iskoristili su da istovremeno odr\u017ee propalestinski prosvjed<\/p>","

Policija uhi\u0107uje studente propalestinske prosvjednike u City Collegeu u New Yorku<\/p>","

Gustavo Petro, predsjednik Kolumbije<\/p>","

Berlinska studentica raspravlja se s policajcem<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Policijska intervencija u kampu solidarnosti koji su studenti Slobodnog sveu\u010dili\u0161ta u Berlinu postavili prosvjeduju\u0107i protiv izraelske ofenzive u Gazi<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1379","hd_27043334_1920.jpg":"1920x1080","k_27043334_1280.jpg":"1280x1280","k_27043334_1024.jpg":"1024x1024","k_27043334_640.jpg":"640x640","k_27043334_480.jpg":"480x480","k_27043334_340.jpg":"340x340","k_27043334_220.jpg":"220x220","o_27043334_1280.jpg":"1280x919","o_27043334_1024.jpg":"1024x735","o_27043334_640.jpg":"640x459","o_27043334_480.jpg":"480x344","o_27043334_340.jpg":"340x244","o_27043334_220.jpg":"220x158","h_27043334_1280.jpg":"1280x854","h_27043334_1024.jpg":"1024x683","h_27043334_640.jpg":"640x427","h_27043334_480.jpg":"480x320","h_27043334_340.jpg":"340x227","h_27043334_220.jpg":"220x147","pp_27043334_1280.jpg":"1280x1628","pp_27043334_1024.jpg":"1024x1303","pp_27043334_640.jpg":"640x814","pp_27043334_480.jpg":"480x611","pp_27043334_340.jpg":"340x432","pp_27043334_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_27029258_1920.jpg":"1920x1080","k_27029258_1280.jpg":"1280x1280","k_27029258_1024.jpg":"1024x1024","k_27029258_640.jpg":"640x640","k_27029258_480.jpg":"480x480","k_27029258_340.jpg":"340x340","k_27029258_220.jpg":"220x220","o_27029258_1280.jpg":"1280x853","o_27029258_1024.jpg":"1024x682","o_27029258_640.jpg":"640x426","o_27029258_480.jpg":"480x320","o_27029258_340.jpg":"340x226","o_27029258_220.jpg":"220x146","h_27029258_1280.jpg":"1280x854","h_27029258_1024.jpg":"1024x683","h_27029258_640.jpg":"640x427","h_27029258_480.jpg":"480x320","h_27029258_340.jpg":"340x227","h_27029258_220.jpg":"220x147","pp_27029258_1280.jpg":"1280x1628","pp_27029258_1024.jpg":"1024x1303","pp_27029258_640.jpg":"640x814","pp_27029258_480.jpg":"480x611","pp_27029258_340.jpg":"340x432","pp_27029258_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_27029099_1920.jpg":"1920x1080","k_27029099_1280.jpg":"1280x1280","k_27029099_1024.jpg":"1024x1024","k_27029099_640.jpg":"640x640","k_27029099_480.jpg":"480x480","k_27029099_340.jpg":"340x340","k_27029099_220.jpg":"220x220","o_27029099_1280.jpg":"1280x853","o_27029099_1024.jpg":"1024x682","o_27029099_640.jpg":"640x426","o_27029099_480.jpg":"480x320","o_27029099_340.jpg":"340x226","o_27029099_220.jpg":"220x146","h_27029099_1280.jpg":"1280x854","h_27029099_1024.jpg":"1024x683","h_27029099_640.jpg":"640x427","h_27029099_480.jpg":"480x320","h_27029099_340.jpg":"340x227","h_27029099_220.jpg":"220x147","pp_27029099_1280.jpg":"1280x1628","pp_27029099_1024.jpg":"1024x1303","pp_27029099_640.jpg":"640x814","pp_27029099_480.jpg":"480x611","pp_27029099_340.jpg":"340x432","pp_27029099_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_27017887_1920.jpg":"1920x1080","k_27017887_1280.jpg":"1280x1280","k_27017887_1024.jpg":"1024x1024","k_27017887_640.jpg":"640x640","k_27017887_480.jpg":"480x480","k_27017887_340.jpg":"340x340","k_27017887_220.jpg":"220x220","o_27017887_1280.jpg":"1280x853","o_27017887_1024.jpg":"1024x682","o_27017887_640.jpg":"640x426","o_27017887_480.jpg":"480x320","o_27017887_340.jpg":"340x226","o_27017887_220.jpg":"220x146","h_27017887_1280.jpg":"1280x854","h_27017887_1024.jpg":"1024x683","h_27017887_640.jpg":"640x427","h_27017887_480.jpg":"480x320","h_27017887_340.jpg":"340x227","h_27017887_220.jpg":"220x147","pp_27017887_1280.jpg":"1280x1628","pp_27017887_1024.jpg":"1024x1303","pp_27017887_640.jpg":"640x814","pp_27017887_480.jpg":"480x611","pp_27017887_340.jpg":"340x432","pp_27017887_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1257","hd_27043335_1920.jpg":"1920x1080","k_27043335_1280.jpg":"1280x1280","k_27043335_1024.jpg":"1024x1024","k_27043335_640.jpg":"640x640","k_27043335_480.jpg":"480x480","k_27043335_340.jpg":"340x340","k_27043335_220.jpg":"220x220","o_27043335_1280.jpg":"1280x838","o_27043335_1024.jpg":"1024x670","o_27043335_640.jpg":"640x419","o_27043335_480.jpg":"480x314","o_27043335_340.jpg":"340x222","o_27043335_220.jpg":"220x144","h_27043335_1280.jpg":"1280x854","h_27043335_1024.jpg":"1024x683","h_27043335_640.jpg":"640x427","h_27043335_480.jpg":"480x320","h_27043335_340.jpg":"340x227","h_27043335_220.jpg":"220x147","pp_27043335_1280.jpg":"1280x1628","pp_27043335_1024.jpg":"1024x1303","pp_27043335_640.jpg":"640x814","pp_27043335_480.jpg":"480x611","pp_27043335_340.jpg":"340x432","pp_27043335_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_27043336_1920.jpg":"1920x1080","k_27043336_1280.jpg":"1280x1280","k_27043336_1024.jpg":"1024x1024","k_27043336_640.jpg":"640x640","k_27043336_480.jpg":"480x480","k_27043336_340.jpg":"340x340","k_27043336_220.jpg":"220x220","o_27043336_1280.jpg":"1280x853","o_27043336_1024.jpg":"1024x682","o_27043336_640.jpg":"640x426","o_27043336_480.jpg":"480x320","o_27043336_340.jpg":"340x226","o_27043336_220.jpg":"220x146","h_27043336_1280.jpg":"1280x854","h_27043336_1024.jpg":"1024x683","h_27043336_640.jpg":"640x427","h_27043336_480.jpg":"480x320","h_27043336_340.jpg":"340x227","h_27043336_220.jpg":"220x147","pp_27043336_1280.jpg":"1280x1628","pp_27043336_1024.jpg":"1024x1303","pp_27043336_640.jpg":"640x814","pp_27043336_480.jpg":"480x611","pp_27043336_340.jpg":"340x432","pp_27043336_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_27043337_1920.jpg":"1920x1080","k_27043337_1280.jpg":"1280x1280","k_27043337_1024.jpg":"1024x1024","k_27043337_640.jpg":"640x640","k_27043337_480.jpg":"480x480","k_27043337_340.jpg":"340x340","k_27043337_220.jpg":"220x220","o_27043337_1280.jpg":"1280x853","o_27043337_1024.jpg":"1024x682","o_27043337_640.jpg":"640x426","o_27043337_480.jpg":"480x320","o_27043337_340.jpg":"340x226","o_27043337_220.jpg":"220x146","h_27043337_1280.jpg":"1280x854","h_27043337_1024.jpg":"1024x683","h_27043337_640.jpg":"640x427","h_27043337_480.jpg":"480x320","h_27043337_340.jpg":"340x227","h_27043337_220.jpg":"220x147","pp_27043337_1280.jpg":"1280x1628","pp_27043337_1024.jpg":"1024x1303","pp_27043337_640.jpg":"640x814","pp_27043337_480.jpg":"480x611","pp_27043337_340.jpg":"340x432","pp_27043337_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8259440 Threads: 6 Questions: 1626194169 Slow queries: 4984155 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 113223338 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/kad-vec-zapad-suti-o-onome-sto-se-zbiva-u-gazi-netko-je-morao-preuzeti-ulogu-moralnog-arbitra-i-evo-tko-je-to-ucinio-1388070 [printLink] => /vijesti/svijet/kad-vec-zapad-suti-o-onome-sto-se-zbiva-u-gazi-netko-je-morao-preuzeti-ulogu-moralnog-arbitra-i-evo-tko-je-to-ucinio-1388070?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 734714 [name] => propalestinski prosvjedi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-26 15:49:05 [main_article_id] => 0 [alias] => propalestinski-prosvjedi [link] => /tag/propalestinski-prosvjedi ) [1] => stdClass Object ( [id] => 756798 [name] => studentski prosvjedi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-25 10:42:39 [main_article_id] => 0 [alias] => studentski-prosvjedi [link] => /tag/studentski-prosvjedi ) [2] => stdClass Object ( [id] => 262640 [name] => Treći svijet [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => treci-svijet [link] => /tag/treci-svijet ) [3] => stdClass Object ( [id] => 678959 [name] => Gustavo Petro [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-29 08:59:11 [main_article_id] => 0 [alias] => gustavo-petro [link] => /tag/gustavo-petro ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Zbog zapadne šutnje o Gazi ulogu moralnog arbitra preuzeo je Treći svijet. Južna Afrika je pred Međunarodnim sudom podnijela tužbu protiv Izraela zbog genocida, potom je tužbu protiv Njemačke za pomaganje u tom genocidu podnijela Nikaragva, da bi sada prekid diplomatskih odnosa s Izraelom objavila Kolumbija. Tako su zemlje Trećeg svijeta - i studenti-prosvjednici u desecima zemalja - istupile kao glas savjesti čovječanstva [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Čuvaju nam obraz [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Kad već Zapad šuti o onome što se zbiva u Gazi, netko je morao preuzeti ulogu moralnog arbitra. I evo tko je to učinio [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3107 [name] => Damir Pilić [username] => damir-pili [email] => damir-pili@sd.hr [password] => $2y$10$KrU/.ZEYdVjL4WRvqz720ueo0NRuLxdeba4TsMluTxBUClcQKLy7W [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-pilic-3107 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1625 [gender] => m [description] => [image] => 1625.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1625.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/08/27043334.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Halil Sagirkaya/Anadolu Via Afp [mainImageDesc] =>


Policijska intervencija u studentskom kampu solidarnosti s Gazom, postavljenom na berlinskom Slobodnom sveučilištu

 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/08/27043334.jpg [title] =>


Policijska intervencija u studentskom kampu solidarnosti s Gazom, postavljenom na berlinskom Slobodnom sveučilištu

 

Halil Sagirkaya/Anadolu Via Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/08/27029258.jpg [title] => Nic Antaya/Getty Images Via Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/08/27029099.jpg [title] =>

Studenti američkog Sveučilišta Michigan proljetnu promociju diplomanata iskoristili su da istovremeno održe propalestinski prosvjed

Nic Antaya/Getty Images Via Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/08/27017887.jpg [title] =>

Policija uhićuje studente propalestinske prosvjednike u City Collegeu u New Yorku

Spencer Platt/Getty Images Via Afp ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/08/27043335.jpg [title] =>

Gustavo Petro, predsjednik Kolumbije

Halil Sagirkaya/Anadolu Via Afp ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/08/27043336.jpg [title] =>

Berlinska studentica raspravlja se s policajcem

 

Sebastian Gollnow/Dpa Picture-alliance Via Afp ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/08/27043337.jpg [title] =>

Policijska intervencija u kampu solidarnosti koji su studenti Slobodnog sveučilišta u Berlinu postavili prosvjedujući protiv izraelske ofenzive u Gazi

Halil Sagirkaya/Anadolu Via Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Kolumbija prekida diplomatske odnose s Izraelom, dok studenti u Kanadi i Europi nastavljaju protestne akcije američkih studenata protiv izraelske agresije na Gazu – to su neki od glavnih prošlotjednih događaja u onom dijelu svijeta koji ne može mirno gledati neviđenu ljudsku katastrofu koja u Gazi traje već sedam mjeseci.

- Ovdje pred vama (...), kao predsjednik Republike objavljujem da ćemo sutra prekinuti diplomatske odnose s Državom Izrael, jer imaju genocidnu vladu - rekao je kolumbijski predsjednik Gustavo Petro na velikom prvomajskom skupu u Bogoti, izrazivši solidarnost s Palestincima u Gazi čija su “djeca umrla, raskomadana od bombi”.

- Vrijeme genocida, istrebljenja cijele nacije pred našim očima, ne može se vratiti... Ako Palestina umre, umire čovječanstvo – poručio je predsjednik Kolumbije.

Po logici stvari, takva oštra reakcija na pokolj palestinske djece i žena – koji čine dvije trećine od dosadašnjih 35.000 palestinskih žrtava – trebala bi biti sastavni dio tzv. zapadnih vrijednosti. Očito etničko čišćenje palestinskog naroda, s elementima genocida – na koje je upozorio i Međunarodni sud pravde – moralo bi u ime tih proklamiranih vrijednosti naići na unisonu osudu Zapada.

Ako postoje te zapadne vrijednosti, građene na povijesnoj baštini zapadnog humanizma i štovanju “poretka utemeljenog na pravilima”, tada bi apsolutno nerazmjeran izraelski odgovor na divljački teroristički napad Hamasa od 7. listopada – odgovor u kojem se kao glavne mete iskazuju žene i djeca, dok Hamasovi militanti bivaju kolateralne žrtve – imao biti prozvan i sankcioniran od strane zapadnih sila, jer inače bi priča o zapadnim vrijednostima ispala lažna i besmislena.

---

image

Policija uhićuje studente propalestinske prosvjednike u City Collegeu u New Yorku

Spencer Platt/Getty Images Via Afp
---
---
image

Policijska intervencija u kampu solidarnosti koji su studenti Slobodnog sveučilišta u Berlinu postavili prosvjedujući protiv izraelske ofenzive u Gazi

Halil Sagirkaya/Anadolu Via Afp
---

Pa ipak, zapadne zemlje ne samo da šute o Gazi, nego aktivno podržavaju agresora: bombe koje padaju po Gazi Izraelu šalje SAD, a europske sile poslale su ratne brodove da štite Izrael od raketnih napada jemenskih Hutija. Čitav Zapad stao je u službu onoga što Izrael čini u Gazi, žrtvujući zapadne vrijednosti. Sigurno zapadnim državnicima i dužnosnicima nije ugodno gledati patnje palestinskog naroda, ali ne čine ništa da to spriječe.

Kritika iz Brazila

Štoviše, kad je prošlog mjeseca najprogresivniji dio američkog društva – tamošnji studenti – organizirano ustao da protestnim akcijama natjera vladu SAD-a na obuzdavanje Izraela, američki establišment je odgovorio represijom: policijski upadi u sveučilišne kampuse rezultirali su hapšenjima više od dvije tisuće studenata širom SAD-a. Braneći zapadne vrijednosti, mlada američka inteligencija je završila u apsu.

Od početka izraelske agresije na Gazu ta je šutnja Zapada bila u oštrom kontrastu s javnim bijesom muslimanskih zemalja – osobito arapskih – koje su grmile o genocidu i zahtijevale njegovo okončanje. U takvoj situaciji ulogu moralnog arbitra – za koju se nekoć podrazumijevalo da pripada Zapadu – preuzeo je novi akter: zemlje Trećeg svijeta.

Tako je Južna Afrika u prosincu 2023. pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Haagu podnijela tužbu protiv Izraela, optužujući ga za genocidna djela protiv civila u Gazi: ICJ je prihvatio slučaj, te je u privremenoj presudi u siječnju naredio Izraelu da poduzme sve moguće mjere kako bi spriječio zločin genocida i omogućio pružanje humanitarne pomoći palestinskim civilima.

Potom je tužbu protiv Njemačke za pomaganje u izraelskom genocidu podnijela Nikaragva, da bi prošlog tjedna prekid diplomatskih odnosa s Izraelom objavila Kolumbija, nakon što je to još prošle jeseni učinila Bolivija, dok su Brazil, Čile, Honduras, Belize, Čad, Jordan, Bahrein, Turska i Južnoafrička Republika tada povukli veleposlanike iz Izraela.

Tako su zemlje u razvoju s više kontinenata, koje povezuje sociološka egida “Treći svijet”, istupile kao zajednički glas savjesti čovječanstva – onoga što su zapadne vrijednosti pretendirale biti. Tu poruku Trećeg svijeta u veljači ove godine jasno je prenio brazilski predsjednik Lula da Silva, kada je iz Etiopije poručio da “ono što se događa u Pojasu Gaze nije rat, to je genocid”.

- To nije rat vojnika protiv vojnika. To je rat visoko pripremljene vojske protiv žena i djece – rekao je tada predsjednik Brazila.

---

image

Gustavo Petro, predsjednik Kolumbije

Halil Sagirkaya/Anadolu Via Afp
---

Studentska pljuska establišmentu

Ti moralni vapaji Trećeg svijeta ovog su proljeća dobili snažan eho na američkim sveučilištima, gdje su studenti masovno u kampusima organizirali protestne šatorske tabore, tražeći prekid izraelske agresije u Gazi i okončanje sveučilišne suradnje s vojno-industrijskim kompleksom SAD-a, koji servisira tu agresiju. Veliki prosvjedni val, koji je zahvatio osamdesetak sveučilišta od Istočne do Zapadne obale, započeo je 17. travnja na glasovitom newyorškom sveučilištu Columbiji, gdje su studenti formirali Tabor solidarnosti s Gazom.

“Tabor je osnovan kako bi izvršio pritisak na Columbiju da odvoji sva sredstva, uključujući zakladu, od korporacija koje profitiraju od izraelskog aparthejda, genocida i vojne okupacije u Palestini”, naveli su studenti u priopćenju nakon osnivanja Tabora, uz zahtjev o trajnom prekidu vatre u Gazi.

Idućih dana protestni propalestinski kampovi počeli su nicati na sveučilištima širom SAD-a, a prva hapšenja počela su već 22. i 23. travnja: u toj je “turi” uhićeno više od 130 studenata na newyorškom sveučilištu NYU, 45 studenata na Yaleu, tek nešto manje na Sveučilištu Texas u Austinu, desetak na Sveučilištu Minnesota...

Iako su studentske demonstracije u golemoj većini protjecale mirno i u skladu s Prvim amandmanom Ustava SAD-a, američki establišment nije mogao istrpjeti takvu pljusku. Pritom je glavna optužba protiv studenata bila lažna koliko i besmislena, baš kao i priča o zapadnim vrijednostima: pobunjene studente okrivilo se za – antisemitizam!

Drugim riječima, ako ukažeš na pokolj palestinske djece i zatražiš da se to zločinačko bezumlje zaustavi, ti si antisemit, dakle mrziš čitav židovski narod. Iako je među glavnim organizatorima pobune na svim američkim sveučilištima bila i udruga “Židovski glasovi za mir”, koju čine židovski studenti, čak i oni su proglašeni antisemitima, što govori o razmjerima apsurda.

---

image

Berlinska studentica raspravlja se s policajcem

 

Sebastian Gollnow/Dpa Picture-alliance Via Afp
---

Imperij uzvraća udarac

Ovo perfidno i intelektualno uvredljivo izjednačavanje kritike izraelske vlade s antisemitizmom nije spriječilo američke studente. Znajući da stoje na pravoj strani povijesti – baš kao i njihovi studentski predšasnici s kraja šezdesetih, koji su na američkim sveučilištima protestirali protiv rata u Vijetnamu – oni su nastavili svoje protestne akcije: broj novih šatorskih kampova diljem SAD-a rastao je geometrijskom progresijom, a uprave američkih fakulteta sve češće su počele otkazivati nastavu.

Imperij je uzvratio udarac oko Prvog maja. Interventna policija je 30. travnja navečer upala na Columbiju – gdje su studenti dan ranije zauzeli jednu od zgrada u kampusu – i uhitila više od 50 studenata. To nisu bila jedina uhićenja te noći u New Yorku. Gradonačelnik Eric Adams kazat će sutradan da je na Columbiji i na newyorškome City Collegeu privedeno ukupno oko 300 studenata.

Potom su 2. svibnja rano ujutro, na drugom kraju Amerike, stotine policajaca u punoj opremi upale u protestni šatorski kamp na Sveučilištu California u Los Angelesu (UCLA), te su, porušivši šatore, šok-granatama i gumenim mecima rastjerale okupljene studentske prosvjednike, uhapsivši njih oko dvjesto.

Zanimljivo je da je upadu policije na UCLA prethodio noćni napad proizraelskih skupina na taj isti prosvjedni kamp. Iako se na snimkama jasno vidi da na studentski kamp nasrću napadači s palicama – od kojih su neki bili dosta stariji od studentske dobi – policija nije reagirala. Odnosno jest nekoliko sati kasnije, uradivši isto što i ovi proizraelski napadači, samo temeljitije.

’Poremećeni radikalni ljevičari’

Reakcije američkih predsjedničkih kandidata pokazuju da u pitanju Izraela sve navodne razlike između Demokratske i Republikanske stranke nestaju, samo što su ovi potonji u nastupu nešto siroviji. Tako je republikanski kandidat Donald Trump pohvalio policijski upad na Columbiju, rekavši da je to “bilo lijepo gledati”, dok je pobunjene studente nazvao “bijesnim luđacima i simpatizerima Hamasa”.

- To su poremećeni radikalni ljevičari i moramo ih sada zaustaviti da stvar ne bi potrajala i bila još gora – kazao je bivši, a moguće i budući predsjednik SAD-a.

A aktualni predsjednik i demokratski predsjednički kandidat Joe Biden oglasio se tek 2. svibnja, nakon puna dva tjedna studentske pobune. Znajući da bi izbore u studenome mogao izgubiti upravo zbog odljeva glasova najmlađih birača (ankete pokazuju da glasači u dobi 18-29 godina, tradicionalno skloniji demokratima, prvi put u povijesti daju prednost republikanskom kandidatu, a kao glavni razlog navodi se njihovo ogorčenje slikama iz Gaze, za koje optužuju aktualnu vladu SAD-a), Biden je danima šutio.

---

image
Nic Antaya/Getty Images Via Afp
---

---

image

Studenti američkog Sveučilišta Michigan proljetnu promociju diplomanata iskoristili su da istovremeno održe propalestinski prosvjed

Nic Antaya/Getty Images Via Afp
---

Na kraju se oglasio floskulom da studenti “imaju pravo prosvjedovati, ali nemaju pravo na nasilje” (iako je jedino nasilje viđeno u spomenutom napadu proizraelskih skupina na kampus u UCLA), čime je blagoslovio hapšenje studenata.

Neki drugi predsjednički kandidati izrazili su stubokom drukčije stavove o studentskoj pobuni. Tako je Jill Stein, kandidatkinja Zelenih, 30. travnja i sama napadnuta od policije na Washington sveučilištu u St. Louisu, te je privedena i optužena da je “napala policiju”. A nezavisni kandidat Cornel West, američki filozof i socijalist, još je 18. travnja posjetio studente na Columbiji da im izrazi podršku, a dan potom ih je podržao u intervjuu za Democracy Now:

- Nitko ovdje ne poziva na genocid nad Židovima. Nitko ovdje ne poziva na uništenje. Pozivamo na kraj stvarnog genocida i kraj stvarnog uništenja. Dakle, duboko sam solidaran s ovim studentima. Oni predstavljaju najbolje, ne samo od Columbije, ne samo od američkog carstva, već i ljudski duh koji se bori protiv dominacije, okupacije i podjarmljivanja, i čine to s ogromnom odlučnošću – rekao je West.

Žarište u Valenciji

Hapšenja studenata na Columbiji i na UCLA-u pokazala su da odluka o nasilnom slamanju protesta vrijedi za čitav teritorij Amerike, od Istočne do Zapadne obale, od New Yorka do Los Angelesa. Idućih dana uhićivani su studenti na Dartmouth Collegeu u New Hampshireu, Sveučilištu u Buffalu, državnom sveučilištu u Portlandu, na Sveučilištu u Virginiji, na Umjetničkom institutu u Chicagu...

Te su policijske intervencije uspjele (zasad) obuzdati studentske prosvjede u SAD-u, ali se duh studentske solidarnosti i pobune u međuvremenu internacionalizirao: vijesti o okupacijama sveučilišta i osnivanju protestnih kampova – s istovjetnim zahtjevima da matična sveučilišta prestanu poslovati s tvrtkama koje naoružavaju Izrael - počele su stizati iz Kanade, Francuske, Engleske, Njemačke, Irske, Švicarske, Nizozemske, Belgije, Španjolske...

U Kanadi je pobuna zahvatila Sveučilište McGill u Montrealu, Sveučilište u Torontu, Sveučilište Britanske Kolumbije i Sveučilište u Ottawi. U Francuskoj je ustanak izbio na prestižnom pariškom fakultetu Sciences Po, a prosvjedi su zahvatili i kampuse fakulteta u Reimsu, Le Havreu i Poitiersu. U Engleskoj su okupirani sveučilišni kampusi u Sheffieldu, Bristolu i Leedsu, dok se u Njemačkoj prosvjedovalo na berlinskom sveučilištu Humboldt.

Upravo je u Berlinu viđen studentski transparent sa sloganom kakav na svojim transparentima koriste navijači Hajduka, pripadnici Torcide: “Kada nepravda postane zakon, otpor postaje dužnost!”

Nadalje, studenti su okupirali kampuse i u Irskoj i Švicarskoj - na Trinity Collegeu u Dublinu i sveučilištu u Lausanni. U Španjolskoj je prvi protestni kamp formiran na Filozofskom fakultetu u Valenciji, a studentski prosvjedi već su održani ili se pripremaju u Madridu, Barceloni, Zaragozi, Gironi, Granadi...

O’Keeffeov poučak

Na neki način, ova studentska pobuna širom SAD-a i Zapada predstavlja mladenački odgovor na važno civilizacijsko pitanje koje je u veljači ove godine, u eseju pod naslovom “Moralni svijet pada na kraju utakmice u Rafahu”, postavio australski odvjetnik i ljudskopravaški aktivist Peter O’Keeffe, bivši dugogodišnji pravni savjetnik u australskom parlamentu. U tom eseju, objavljenom u liberalnom časopisu “Pearls and Irritations”, O’Keeffe analizira šutnju Zapada o pokolju u Gazi i posljedice te šutnje.

“Ljudi na Zapadu umorni su od rata u Gazi. To je razumljiv nusprodukt suučesništva i nemoći zapadne civilizacije pred izraelskim barbarstvom. Svijet, koji je do sada efikasno na to pristajao, mora shvatiti da će nas sve učiniti čudovištima ako nastavimo pasivno pristajati. Može li se u ovoj fazi nešto reći ili učiniti što bi moglo spriječiti takav svijet?” zapitao se O’Keeffe.

Odgovor glasi: jasno da može, ali iz nekih razloga – a politički oportunizam je na vrhu popisa – Zapad to ne čini. Zato se kao novi moralni svjetionik nameću zemlje Trećeg svijeta, plus najprogresivniji dio američkog društva – studenti tamošnjih sveučilišta.

Potencijal Zapada smo upoznali: blistavi tehnički napredak i gomila koljačkih ratova pod krinkom zapadnih vrijednosti - borbe za demokraciju i ljudska prava.

Potencijal vjekovima izrabljivanog i od Zapada eksploatiranog Trećeg svijeta tek ćemo, pak, upoznati. No već danas stoji da upravo zemlje Trećeg svijeta, uz američke studente, jedine stoje na braniku tih zapadnih vrijednosti, koje je šutnjom o Gazi Zapad odbacio kao da se nikad u te vrijednosti kleo nije.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Halil Sagirkaya/Anadolu Via Afp Nic Antaya/Getty Images Via Afp Nic Antaya/Getty Images Via Afp Spencer Platt/Getty Images Via Afp Halil Sagirkaya/Anadolu Via Afp Sebastian Gollnow/Dpa Picture-alliance Via Afp Halil Sagirkaya/Anadolu Via Afp
Halil Sagirkaya/Anadolu Via Afp


Policijska intervencija u studentskom kampu solidarnosti s Gazom, postavljenom na berlinskom Slobodnom sveučilištu

 

Nic Antaya/Getty Images Via Afp

Studenti američkog Sveučilišta Michigan proljetnu promociju diplomanata iskoristili su da istovremeno održe propalestinski prosvjed

Spencer Platt/Getty Images Via Afp

Policija uhićuje studente propalestinske prosvjednike u City Collegeu u New Yorku

Halil Sagirkaya/Anadolu Via Afp

Gustavo Petro, predsjednik Kolumbije

Sebastian Gollnow/Dpa Picture-alliance Via Afp

Berlinska studentica raspravlja se s policajcem

 

Halil Sagirkaya/Anadolu Via Afp

Policijska intervencija u kampu solidarnosti koji su studenti Slobodnog sveučilišta u Berlinu postavili prosvjedujući protiv izraelske ofenzive u Gazi

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/kad-vec-zapad-suti-o-onome-sto-se-zbiva-u-gazi-netko-je-morao-preuzeti-ulogu-moralnog-arbitra-i-evo-tko-je-to-ucinio-1388070 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=a6d304c7c751958343f887e909b032dc8df78378 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Kad+ve%C4%87+Zapad+%C5%A1uti+o+onome+%C5%A1to+se+zbiva+u+Gazi%2C+netko+je+morao+preuzeti+ulogu+moralnog+arbitra.+I+evo+tko+je+to+u%C4%8Dinio&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fkad-vec-zapad-suti-o-onome-sto-se-zbiva-u-gazi-netko-je-morao-preuzeti-ulogu-moralnog-arbitra-i-evo-tko-je-to-ucinio-1388070 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fkad-vec-zapad-suti-o-onome-sto-se-zbiva-u-gazi-netko-je-morao-preuzeti-ulogu-moralnog-arbitra-i-evo-tko-je-to-ucinio-1388070 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Zbog zapadne šutnje o Gazi ulogu moralnog arbitra preuzeo je Treći svijet. Južna Afrika je pred Međunarodnim sudom podnijela tužbu protiv Izraela zbog genocida, potom je tužbu protiv Njemačke za pomaganje u tom genocidu podnijela Nikaragva, da bi sada prekid diplomatskih odnosa s Izraelom objavila Kolumbija. Tako su zemlje Trećeg svijeta - i studenti-prosvjednici u desecima zemalja - istupile kao glas savjesti čovječanstva [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Čuvaju nam obraz [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
SvijetČuvaju nam obraz

Kad već Zapad šuti o onome što se zbiva u Gazi, netko je morao preuzeti ulogu moralnog arbitra. I evo tko je to učinio

Piše Damir Pilić
12. svibnja 2024. - 17:16
Policijska intervencija u studentskom kampu solidarnosti s Gazom, postavljenom na berlinskom Slobodnom sveučilištu  Halil Sagirkaya/Anadolu Via Afp

Kolumbija prekida diplomatske odnose s Izraelom, dok studenti u Kanadi i Europi nastavljaju protestne akcije američkih studenata protiv izraelske agresije na Gazu – to su neki od glavnih prošlotjednih događaja u onom dijelu svijeta koji ne može mirno gledati neviđenu ljudsku katastrofu koja u Gazi traje već sedam mjeseci.

- Ovdje pred vama (...), kao predsjednik Republike objavljujem da ćemo sutra prekinuti diplomatske odnose s Državom Izrael, jer imaju genocidnu vladu - rekao je kolumbijski predsjednik Gustavo Petro na velikom prvomajskom skupu u Bogoti, izrazivši solidarnost s Palestincima u Gazi čija su “djeca umrla, raskomadana od bombi”.

- Vrijeme genocida, istrebljenja cijele nacije pred našim očima, ne može se vratiti... Ako Palestina umre, umire čovječanstvo – poru...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. svibanj 2024 23:32