StoryEditorOCM
SvijetMILINA OD ZEMLJE

Kad pročitate ovaj tekst vidjet ćete kako može funkcionirati jedna sposobna i pametna država. Nažalost, to još nije Hrvatska. Hoće li uopće ikad i postati?

Piše Vanja Valtrović
25. svibnja 2021. - 15:05
Van Gogh-Roosegaarde biciklistička staza u dužini od gotovo jednog kilometra napravljena jes premazom koji po danu upija sunčevu svjetlost da bi noću isijavala u uskovitlanoj kompoziciji prema motivu kultne Van Goghove slike ”Zvjezdana noć”Profimedia

"Deus mare, Batavus litora fecit."

Izreka po kojoj je Bog stvorio more, a Bataviri, prastanovnici Nizozemske, obalu, najbolji je uvod u razne priče o toj zemlji. Pogotovo one o inovacijama i pametnim rješenjima koja iz nje dolaze.

Gotovo trećina današnje Nizozemske nalazi se ispod razine mora, a ni ono što je iznad nje nije puno visoko; samo polovica države nalazi se iznad jednog metra nadmorske visine. A onome čemu ne prijeti more prijete rijeke: oko 30 posto nizozemskog teritorija izloženo je opasnosti od poplava.

Gledajući ove brojke, moglo bi se lako zaključiti da to baš i nije atraktivno mjesto za naseljavanje i život, ali neke druge brojke prikazuju potpuno drukčiju sliku. Nizozemska je jedna od najgušće naseljenih zemalja na svijetu. Na kopnu površine 60 posto hrvatskog teri...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 07:52