StoryEditor
Svijettalijani prave registar

Kad neće političari i Vatikan, u obračun s pedofilijom u Katoličkoj crkvi krenuli novinari: ‘Neka svi vide imena svećenika pedofila i njihova zlodjela!‘

Piše Inoslav Bešker
19. veljače 2022. - 18:08
Hoće li, konačno, izaći na vidjelo dana cijela istina o pedofiliji u crkvenim redovima?Christof Stache/AFP

Užasna povijest danas 40-godišnjega Erica Zattonija, iznesena na mrežnom skupu S onu stranu velike šutnje, samo je, kažu, vršak one sante koju čini klerička pedofilija u Katoličkoj crkvi. Zattoni se skupu obratio mirnim, staloženim, pomalo rezigniranim glasom...

Rekao je da je sin katoličkog svećenika Pietra Tosija, očito pedofila, jer ga je mati rodila kad je imala 14 godina. Kad ju je svećenik silovao, 1981,, bilo joj je 13. godina. Mamina obitelj je prijavila svećenika Filippu Franceschiju, tadašnjem nadbiskupu Ferrare, koji im je savjetovao da o tome ne govore nikome ništa. Obitelj je na to angažirala odvjetnika, a Crkva je zaprijetila da će ih u tom slučaju istjerati iz stana, jer je bila vlasnica kuće u kojoj su stanovali. Pa ih je zaista izbacila na ulicu.

Tek 2010, pošto je u USA već bio snimljen Spotlight o bostonskim kleričkim silovanjima djece na temelju istraživanja lista Boston Globe, Zattoni i obitelj obratili su se civilnom sudu. Tosi je bio prisiljen dati uzorak DNK, i tek tada je priznao zlodjelo.

- Od tada su prošli tri pape, pet nadbiskupa u Ferrari, različiti kardinali u Kongregaciji za nauk vjere, među njima i Ratzinger koji je dobro znao što se dogodilo u Ferrari. Nitko od njih nikada nije napravio išta da bi zaliječio taj zločin - rekao je Zattoni, smireno i monotono.

Šokantne priče

Bio je samo jedan od žrtava koje smo čuli tu, na mrežnom skupu, koji su organizirale Rete l'Abuso i još desetak nevladinih organizacija. U u petak će na Internetu biti mrežno dostupan arhiv spolnih napastovanja i silovanja sa strane katoličkih klerika u Italiji, na mrežnoj poveznici https://chiesaepedofilia.left.it/.

Osim što uništava žrtve, klerička pedofilija odvaja kršćane od Katoličke crkve, kojoj je to onda i duhovni i materijalni problem. Spoznaja o ukorijenjenosti tog zločina već je osjetno otjerala kršćane iz Katoličke crkve u Sjedinjenim Državama Amerike, Irskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Poljskoj…

Istina je da postotak pedofila među svećenstvom, barem po dosad dostupnim podacima, nije osjetno veći nego u drugim zanimanjima gdje postoji dodir s tuđom djecom. Ali crkve se razlikuju od skauta, podvornika, trenera itd. po tome što one poučavaju spolni i obiteljski moral, pa je veći šok ako ti dijete siluje pop nego trener.

image
Papa Franjo
Tiziana Fabi

U spomenutoj Poljskoj su se vode znatnije uzburkale tek pošto je istraživački novinar Tomasz Sekielski, zajedno s bratom Marekom, producentom, objavio 2019 odnosno 2020 dva dokumentarna filma, čija je proizvodnja financirana u crowdfundingu, dakle novcem samih zainteresiranih stanovnika katoličke Poljske. To su Tylko nie mów nikomu (Samo nikome ne govori), te Zabawa w chovanego (Odgojna zabava, u engleskom prijevodu Hide and Seek). Prvi je na YouTubeu pogledan više od 24 milijuna puta, a drugi više od 8 milijuna puta. Za usporedbu, dokumentarac Karol Wojtyła – nasz Papież (Karol Wojtyła – naš Papa) pogledan je oko 679.000 puta.

I drugdje se pokazalo da novinstvo – osobito mrežno – uspijeva otvoriti tvrdo zabravljena vrata u zemljama s jakom katoličkom tradicijom, poput Španjolske, Italije ili Poljske. Kada se broj zainteresiranih penje na desetke milijuna, to je očit znak da među njima, makar zbog nacionalnih statističkih odnosa, prevladavaju pripadnici katoličkog Puka božjega, to jest da laički dio Katoličke crkve razbija urotu šutnje kleričkog dijela. Uostalom žrtve i jesu djeca katoličkih laika. Svećenicima u ispovjedaonice i sakristije ne zalaze djeca inovjeraca.

S imenima u javnost

Po uzoru na španjolski liberalni dnevnik El Paìs, koji se zadaće istraživanja kleričke pedofilije pothvatio jer to nije ni htjela ni dopuštala katolička Španjolska biskupska konferencija, u Italiji sličan pothvat započinje ljevičarski tjednik Left, jer to nisu učinili oni koji bi morali, ponajprije CEI, odnosno, eventualno, vodeće liberalne novine ili zajednička agencija pedesetak talijanskih novinskih dnevnika ANSA.

Left najavljuje da će u mrežnoj bazi podataka odmah biti uneseno 50 slučajeva. Odabrani su, naime, slučajevi već obrađeni i verificirani, s više od 140 malodobnih žrtava. Još 300 slučaja je odabrano i u fazi provjere, pa će biti dizani u Web kako koji bude definitivno obrađen. Broj tako utvrđenih žrtava bi mogao, dakle, biti i četveroznamenkast, što nije malo ni u šezdesetomilijunskoj Italiji. Baza podataka, najavljuje Left, temeljena na vlastitim izvornim istraživanjima, a i na agencijskim i novinarskim izvorima, obznanit će ime svećenika (ako je objavljeno), osuđenoga ili pod istragom, vrstu prijavljenog zločina, poznati broj žrtava, godinu u kojoj je navodno počinjen zločin, datum kada je slučaj postao poznat, biskupiju kojoj počinitelj pripada, te sve kanonske sankcije koje je taj duhovnik pretrpio uslijed tih svojih delikata.

Brojač će ažurirati broj uključenih svećenika i njihovih žrtava. Dio mrežne adrese bit će posvećen arhiviranju novinarskih izvora i dokumenata koji potvrđuju tužbu, istrazi, mogućem procesnom postupku i mogućoj pravomoćnoj osudi počinitelja.

Svrha je, kažu, pružiti javnom mnijenju cjelokupnu sliku talijanske situacije kako bi se izvršio pritisak na politiku i institucije da uvedu sve potrebne mjere za sprječavanje daljnjeg nasilja – jer pedofilija je poznata kao serijski zločin – te kako bi osigurali svu potrebnu psihološku pomoć žrtvama.

Arhiv će stoga biti popraćen i upitima, intervjuima, analizama i razmišljanjima, uz prinos stručnjaka iz raznih disciplina, kako bi se jasnim i pučkim jezikom objasnilo što je pedofilija, osobito ona u Crkvi, tko je pedofil, što su posljedice po žrtvu, što učiniti ako smatrate da vam je dijete pretrpjelo nasilje, kome se obratiti, a koga ne kontaktirati. Jer nisu svi na strani žrtve, ni dan danas.

Ogrezli u cenzuri


Za razliku od Katoličke crkve u Francuskoj ili Njemačkoj, gdje su nacionalne katoličke biskupske konferencije istraživanje te kriminalne pojave unutar Crkve povjerile neovisnim povjerenstvima i zatim bez pardona objavile rezultate, za razliku čak i od Poljske, gdje je mons. Wojciech Polak, nadbiskup Gniezna i primas poljski, preklani zahtijevao javno od nadležnih vatikanskih tijela da istraže zataškavanje zločina spolnog zlostavljanja maloljetnika koje su počinili svećenici u Poljskoj – u Italiji katolička Talijanska biskupska konferencija (CEI) tome problemu ne pridaje javnu pozornost, ne objavljuje podatke, ne dopušta uvid u dijecezanske arhive. Samo manji dio članova CEI smatra da i ta Konferencija treba osnovati neovisno povjerenstvo koje bi osiguralo uvid u problem pedofilije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2022 07:24