StoryEditor
SvijetIMUNOLOŠKI ODGOVOR

Južnoafrički soj koronavirusa opasno prijeti, evo što se do sada zna o toj varijanti COVID-a koja izaziva zabrinutost

Piše PSD
28. veljače 2021. - 14:05
Frederic J. Brown/ AFP

Južnoafrički soj koronavirusa, jedan od onih koji posebno brine stručnjake zbog svoje sposobnosti da umanji efikasnost cjepiva, stigao je na prag Srbije, piše Blic.

U četvrtak su u Hrvatskoj i Sloveniji zabilježeni prvi slučajevi ove nove, otpornije i zaraznije varijante korone. U Hrvatsku su novi soj donijele dvije osobe koje su se vratile iz Zanzibara, dok je u Sloveniji on registriran kod doktora koji se vratio iz Namibije.

Hrvatski stručnjaci već upozoravaju da južnoafrički soj, za razliku od britanskog koji uveliko cirkulira zemljom, ima osobinu da "izbjegava imunološki odgovor".

- Kod britanske varijante nije potvrđeno da u toj mjeri izbjegava imunološki odgovor što je pak slučaj kod južnoafričke varijante. Naime, kod južnoafričke varijante uočeno je da postoje neke mutacije koje povećavaju vjerojatnost da izbjegnu imunološki odgovor, bilo da se smanji djelotvornost cjepiva ili da osobe koje su jednom preboljele koronu sada mogu biti podložne reinfekciji - objasnila je hrvatska epidemiologinja dr. Goranka Petrović.

Šta do sada znamo o opasnijem soju korone koji se približio našoj zemlji, piše Blic.

Vlasti Južnoafričke Republike su prvi put 18. prosinca priopćile kako varijanta koronavirusa koja se brzo širi u tri provincije izaziva zabrinutost. Nazvali su je 501I.V2 i otkrili da doprinosi rastućoj stopi infekcije u Južnoj Africi u siječnju.

I za ovaj soj COVID-a se vjeruje kako se lako prenosi, nešto nalik britanskom za koji su znanstvenici rekli da je zarazniji za 56 posto nego prethodni tipovi korone.

image
Chandan Khanna/AFP

Genomsko sekvenciranje pokazalo je da je ovo drugačija varijanta od one identificirane u Velikoj Britaniji, ali i južnoafrička i britanska varijanta dijele mutaciju N501I u "spajk" proteinu. Ukratko, južnoafrička varijanta biološki je slična britanskoj, ali sa dvije dodatne mutacije koje mogu ometati efikasnost cjepiva.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDU) rekao je da postoje "neki dokazi koji ukazuju na to da jedna od mutacija "spajk" proteina, E484К, može uticati na neutralizaciju nekih poliklonskih i monoklonalnih antitijela“.

Nedavna studija iz Južnoafričke Republike otkrila je da su i druge mutacije u ovom soju uzrokovale da antitijela imaju problema sa neutraliziranjem virusa. To ima "implikacije na stopu reinfekcije i efikasnost cjepiva", rekli su znanstvenici.

Biotehnološka kompanija Moderna objavila je 25. siječnja da, iako se čini da je njeno cjepivo efikasno protiv te varijante, "iz opreza" razvija dodatno "buster" cjepivo koja će djelovati specifično na južnoafrički soj.

Kompanija Pfizer je prošle nedjelje objavila zabrinjavajuće rezultate - laboratorijsko istraživanje pokazalo je da bi južnoafrički soj mogao za dvije trećine smanjtii zaštitu koju pružaju antitijela razvijena nakon primljenog cjepiva te kompanije.

Za potrebe studije znanstvenici iz Pfizera i Univerziteta Teksas razvili su u laboratoriji virus koji sadrži iste mutacije na "spajk" proteinu kao južnoafrički soj. Znanstvenici su testirali umjetno proizvedeni virus na uzorcima krvi cijepljenih osoba i utvrdili da je razina antitijela koja neutraliziraju koronu smanjena za dvije trećine u slučaju južnoafričkog soja u odnosu na efekt najčešćeg soja virusa iz američkih istraživanja. Rezultati su objavljeni u časopisu "New England Journal of Medicine“.

image
(
Brendan Smialowski/AFP

Zbog toga što još nije utvrđen prag zaštite, odnosno minimalni broj antitijela potreban za zaštitu od virusa, znanstvenici se sada nadaju da dvotrećinsko smanjenje ne znači da će cjepivo biti neefikasno. Svejedno, kompanija Pfizer je nedavno najavila da će raditi na trećoj, "buster" dozi svog cjepiva koja će biti napravljeno tako da se posebno "obračunava sa novim sojevima".

Rezultati treće faze ispitivanja cjepiva AstraZenece, koje je između ostalog provedeno i u Južnoafričkoj Republici, pokazalo je da je upravo u ovoj zemlji cjepivo imalo najmanju efikasnost. Zbog toga se posumnjalo da će cjepivo slabije djelovati protiv južnoafričkog soja, a iz kompanije su najavili da će do jeseni napraviti cjepivo baš za ovu varijantu.

Kompanija Moderna u subotu je objavila dobre vijesti - sredinom ožujka u Americi počinju ispitivanja cjepiva protiv južnoafričkog soja.

- Uskoro počinju ispitivanja prve faze - rekao je vodeći američki epidemiolog Anthony Fauci na konferenciji za novinare koju je održao tim Bijele kuće zadužen za borbu protiv COVID-a.

Zasad se neće proučavati "efikasnost, već samo sigurnost i imunogenost" proizvoda, odnosno njegova sposobnost da izazove imunološku reakciju, precizirao je Fauci, dodajući da će se prva faza provesti na malom broju ljudi, prenosi Blic.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2021 05:57