StoryEditorOCM
Svijetnoćna mora

‘Još uvijek ne znamo gdje su djeca!‘; Progovorila odvjetnica jedne od obitelji u Zambiji, kriva je dojava iz Hrvatske?

Piše Kristina Turčin/JL
7. veljače 2023. - 16:29

Obitelji su očajne, kaže Sandra Marković, zagrebačka odvjetnica jedne od obitelji hrvatskih posvojitelja koji su danas ponovno zaustavljeni u zračnoj luci u zambijskoj Ndoli te odvedeni u isti pritvor gdje su bili, piše Jutarnji list. 

- Nemamo nikakvih pouzdanih informacija, još uvijek nisam dobila nikakav dokument iz kojeg bih mogla pouzdano znati temeljem čega su jučer pušteni, temeljem čega im je naloženo da u roku od 48 sati napuste zemlju i temeljem čega su danas ponovno zadržani. Ono što znamo jest da je optužnica jučer povučena, a ne odbačena, što je omogućilo ovakav scenarij koji se danas odigrao, odnosno njihovo ponovno pritvaranje - kaže odvjetnica Marković

Pojavile su se razne glasine o tome zašto su zapravo ponovno uhićeni - od toga da je imigracijskoj službi u Ndoli stigla anonimna prijava jednog hrvatskog građanina do toga da se danas javio ključni svjedok tužiteljstva koji se jučer nije pojavio.

- Nisam čula ni za što od ovoga. Nekakav naš logičan zaključak jučer je bio da su pušteni zbog nedostatka dokaza. Priča o anonimnoj prijavi zvuči sumanuto, ali radeći na ovom slučaju počela sam vjerovati i u sumanuto - kaže Marković. Ističe kako je u kontaktu s hrvatskim vlastima te da svi pokušavaju na sve moguće načine, i diplomatski i pravno, pomoći hrvatskim državljanima.

- Gdje su njihova djeca - jer oni su ih posvojili i to su sada njihova djeca - još uvijek ne znamo - kaže odvjetnica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. ožujak 2023 18:40