StoryEditor
Svijetevolucija nacionalizma u njemačkoj je nedavno otkrivena skupina ekstremista osumnjičena za čak devet ubojstava, što je na površinu izvuklo pitanje ‘desničarskog terorizma’

‘Još od Drugog svjetskog rata nije bilo ovakvog desničarskog nasilja’

Piše PSD.
15. studenog 2011. - 12:22
Još od Drugog svjetskog rata nije bilo ovakvog vala desničarskog nasilja − pišu svjetski mediji o seriji ubojstava koja su se dogodila između 2000. i 2006. godine, a u kojima je život oduzet osmorici Turaka, grčkom postolaru i njemačkoj policajki.

Za strašne zločine koji su potresli zemlju i postali poznati pod nazivom “kebab ubojstva” sumnjiči se troje neonacista, među kojima je i 36-godišnja žena, dok su dvojica muškaraca pronađena mrtva u zapaljenoj kamp-kućici u njemačkome gradu Eisenachu. Pretpostavlja je da su pucali jedan u drugoga nakon neuspjele pljačke banke.

Policija je također uhitila i 37-godišnjeg muškarca kojega sumnjiči da je pružao logističku potporu spomenutom “trojcu”, a za sve njih policija vjeruje da su članovi nacionalsocijalističkog podzemlja.− Izgleda da imamo posla s novim oblikom desničarskog terorizma − kazao je njemački ministar unutarnjih poslova Hans-Peter Friedrich, dok je kancelarka Angela Merkel naglasila da je “to vrlo delikatno i da se prema tome mora posebno pažljivo postupati”. S druge strane oglasile su se i manjine.

− Nažalost, u Njemačkoj se još nije povuklo pitanje rješavanja problema rasizma i rasističkog terorizma − kazao je Kenan Kolat, predsjednik aktivističke skupine “Turska zajednica u Njemačkoj”.

Ujedno se postavlja pitanje učinkovitosti njemačke obavještajne agencije − Federalnog ureda za zaštitu ustavnosti − koja uopće nije reagirala iako im je zloglasna skupina bila poznata još od 1998. godine. Razlog tome mogu biti i gotovo besprijekorno lažirane osobne isprave koje je policija, kako piše Bild, pronašla u gradu Zwickau.

 

I političari odmažu u borbi

 

Duguju li neonacizam i slične desničarske ideje koje zagovaraju ksenofobiju i antiimigracijsku politiku svoju popularnost sve više rastućoj ekonomskoj krizi, upitali smo voditelja Centra za politološka istraživanja u Zagrebu prof. dr. sc. Anđelka Milardovića.

− Naravno da duguje. Takve su politike sve popularnije ne samo u Njemačkoj, nego i u cijeloj Europi. Osim krize, razlozi za to su i porast euroskepticizma te politički angažman ekstremno desnih opcija. Jedan od dobrih primjera za to je i Nizozemska, u kojoj njihova Stranka slobode ima 16 posto u parlamentu te kao koalicijski partner sudjeluje u kreiranju vlasti.

Kako tvrdi Milardović, ni političari ne pomažu u popravljanju situacije.

− Ne samo da te stranke s krajnjeg desnog spektra generiraju ksenofobiju i islamofobiju kao potencijalni upaljač pred vratima EU-a kao oblika socijalne konstrukcije, nego to, posredno, čine i političari svojim izjavama o kraju multikulturalizma − kaže, spominjući u prvom redu upravo njemačku kancelarku Angelu Merkel.

− Ona je svojom prošlogodišnjom izjavom da “nije dobrodošao nitko tko u startu ne zna njemački jezik” označila kraj multikulturalnog društva u Njemačkoj. Još je žešći desni socijaldemokrat Thilo Sarrazin, ujedno bivši direktor Bundesbanke, autor knjige “Deutschland schafft sich ab”, odnosno “Njemačka se samoukida”, koja je dosad prodana u enormnom broju primjeraka i koju neki smatraju novim “Mein Kampfom”.

U tom svojem djelu on jasno piše da “muslimani podrivaju njemačko društvo”. Napisati takvo što u zemlji u kojoj živi više od četiri milijuna muslimana i 16 milijuna ljudi imigrantskog podrijetla i nije baš mala stvar, zar ne? − tvrdi Milardović, nadovezujući se u svojem izlaganju na još dvojicu, kako ih zove, “likova”.

 

Hipotetsko nasilje

 

I britanski premijer David Cameron nedavno je u Münchenu na jednom skupu o sigurnosti izjavio da je multikulturalizmu u njegovoj zemlji odzvonilo. Čuvši sve to, Barroso, kao drugi “lik”, izjavio je: “Danas u Europi postoji prodor populizma, koji je vrlo ozbiljan i zabrinjava me. Vidim društva s velikom tradicijom otvaranja i demokracije u kojima raste prodor nacionalizma, šovinizma, ksenofobije, ponekad čak i agresije.”

Nitko tko realno promatra svijet ne može ignorirati takve izjave. No, što je s Hrvatskom? Bliži nam se ulazak u Europsku uniju... Znači li to da bi se nemile scene mogle početi događati kod nas?

− Hipotetski govoreći, mogli bismo biti svjedoci nasilja prema imigrantima koji će kod nas dolaziti raditi, budući da hrvatsko društvo, u čemu je slično zapadnjačkima, stari i neće imati dovoljno radne snage. No, to se neće manifestirati odmah 1. srpnja 2013. godine, ali moglo bi, ponavljam − hipotetski govoreći, izviriti na površinu društva unutar pet do deset godina nakon ulaska u Uniju − tvrdi Milardović zaključivši:

− Europska unija sjedi na socio-kulturnoj bombi.

vlado ozretić

 

Andersu Breiviku suđenje započinje 16. travnja

 

Ja sam vojni zapovjednik u norveškom pokretu otpora i pripadnik Norveških vitezova templara. Mjerodavnost suda odbacujem jer su vam mandat povjerile organizacije koje podupiru ideologiju mržnje i multikulturalizam protiv kojeg se boprim - rekao je Norvežanin Anders Breivik “maneken” ekstremnog desničarstva kojem suđenje započinje 16. travnja.

Priznao je da je počinio bombaški napad na sjedište norveške vlade a zatim i pokolj na otoku Utoeyji, pokraj Osla, gdje je bio ljetni kamp mladeži vladajuće Radničke stranke. U oba napada ubio je 77 osoba, uglavnom mladih.

 


 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. lipanj 2021 00:42