StoryEditorOCM
Svijetguru za samopomoć

Jordan Peterson pozvao Zapad da se ‘sabere‘ i pomogne svrgnuti iransku vladu. ‘To bi bila lekcija tiranima svijeta‘

Piše Marin Prvan
1. veljače 2023. - 19:38

Kanadski klinički psiholog, javni govornik, pisac i guru za samopomoć i bard neokonzervativne scene Jordan Peterson je u svom nedavnom podcastu pozvao Zapad da se "sabere" i svrgne iransku vladu u ime suprotstavljanja "mizoginiji".

"...uvijek možete pisati svom kongresmenu ili senatoru i poručiti im da niste baš sretni situacijom u Iranu. Ako se političari saberu i budu čvrsti u svom suprotstavljanju ovom fundamentalističkom, totalitarnom i mizoginom brutalnom režimu, onda bi se on možda mogao izgurati i to bi bila lijepa ogledna lekcija totalitarnim tiranima diljem svijeta", podastrio je svojim slušateljima doktor samopomoći ideje za pomoć drugoj državi od 88 milijuna stanovnika. 

U slučaju da lideri NATO-a poslušaju Petersonove ideje koje pozivaju na intervenciju za rušenje strane vlade - također poznato i kao "promjena režima" - to bi dodatno približilo Zapad ratu u Ukrajini, gdje sudjeluje Rusija; zemlja s najvećim nuklearnim arsenalom na svijetu i partnerica Irana.

Štoviše, ove dvije zemlje su u nedjelju potpisale sporazum o financijskim porukama koji bi njihovim bankama omogućio međusobni prijenos sredstava i izbjegao mehanizam sankcija koji većini njihovih subjekata blokira pristup SWIFT-u.

Inače, Iran je sredinom prošlog stoljeća bio na putu da postane liberalna demokracija. Njihov demokratski izabrani vođa Mohammad Mosaddegh bio je čak Timeov čovjek godine 1952. Međutim, tada je SAD, u interesu britanskih naftnih kompanija, potaknuo državni udar i postavio iranskog šaha za diktatora. Da nije bilo takvog intervencionizma, tko zna bi li došlo do Iranske revolucije 70-ih, zbog koje Peterson poziva na (ponovnu) promjenu režima, rukovođenu sa Zapada.

Danas je Peterson retweetao objavu Hillela Neuera, poznatog proizraelskog lobista, koji prikazuje iranski par kako pleše u pokraj Tornja Slobode u Teheranu, zbog čega su, prema BBC-u, osuđeni na 10 godina zatvora zbog “promicanja korupcije, prostitucije i propagande”.

Neuer kaže kako ćemo "jednog dana, uskoro, svi plesati uz Teheranski toranj slobode", a kanadski klinički psiholog očito planira sudjelovati na ovoj rasplesanoj zabavi.

image
twitter screenshot

I zaista, u noći 29. siječnja je Izrael izveo napad dronom na obrambeni kompleks u Iranu, jer "SAD i Izrael traže nove načine za obuzdavanje nuklearnih i vojnih ambicija Teherana", prema američkim dužnosnicima.

Ovo je u skladu s ciljevima prošlotjedne vojne vježbe SAD-a i Izraela, najveće zajedničke ikad, za testiranje sposobnosti uklanjanja protuzračnih obrambenih sustava, kao ključnog elementa velikog vojnog napada na Iran.

Sada, ukrajinsko-ruski rat se upravo stopio sa sukobima na Kavkazu i Bliskom istoku. Iran isporučuje oružje Rusiji; Azerbajdžan (koji je navodno bio domaćin izraelskim snagama koje su napale Iran) je neprijatelj Irana; Iran podržava Armeniju u azerbajdžansko-armenskom sukobu.

Jordan Peterson je sigurno zadovoljan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. ožujak 2023 08:32