StoryEditorOCM
SvijetDOMAĆA PROIZVODNJA

Joe Biden uvodi nova pravila: ‘Made in America‘ na prvom mjestu, analitičara Damira Novotnyja pitali smo kakva se gospodarska politika može očekivati

31. siječnja 2021. - 13:39
Predsjednik Biden kazao je kako će se na ovaj način novac poreznih obveznika iskoristiti za obnovu SAD-a  AFP

– Kupovat ćemo američke proizvode i podržavati američka radna mjesta - istaknuo je novi predsjednik SAD-a Joe Biden nakon potpisivanja izvršne uredbe kojom je najavio stroža pravila vladine politike vezano za kupnju robe proizvedene u Americi, prenosi ABC News.

Nova pravila o kupnji robe, proizvedene u Americi, odnose se na sve nabave vlade SAD-a. Ako pak neka savezna agencija planira kupiti strane proizvode, trebat će joj posebno odobrenje Bijele kuće. Takva odobrenja odnosit će se na manji broj slučajeva, primjerice, ako je riječ o potrebama za nacionalnu sigurnost ili izvanredno stanje.

Promovirajući svoju politiku "Made in America", Biden je spomenuo i prethodnu administraciju Donalda Trumpa koja je za 30 posto povećala broj ugovora savezne vlade sa stranim kompanijama, iako joj je moto bio "America First".

Milijarde za automobile

Predsjednik je kazao kako će se na ovaj način novac poreznih obveznika iskoristiti za obnovu SAD-a, a najavio je i zamjenu golemog državnog voznog parka čistim električnim vozilima koje će proizvesti radnici u Americi.

Prema podacima iz 2019. godine, vlada SAD-a imala je oko 645.000 vozila i kompletna zamjena voznog parka koštala bi oko 20 milijardi dolara, ali nije rečeno u kojem razdoblju će biti obavljena ta kupnja. U potpisanoj izvršnoj uredbi "kupuj američko" ne spominje se nabava električnih vozila.

Biden je u kampanji obećao kupnju čistih vozila za potrebe saveznih i državnih vlasti, poštanskih i drugih javnih službi. Obećao je, također, stvoriti milijun novih radnih mjesta u "američkoj automobilskoj industriji, trgovini autodijelovima i automobilskoj infrastrukturi, od proizvodnje materijala i dijelova do stanica za napajanje električnih vozila".

Komentator njemačkog lista Nurnberger Zeitung piše kako bi bilo naivno vjerovati da će dolaskom novog stanara u Bijeloj kući nestati razlike u interesima SAD-a i EU-a jer će, nakon Trumpa, "Amerika i pod Joe Bidenom ostati – first; tako je već bilo i kod Busha i Obame".

Ekonomskog stručnjaka dr. Damira Novotnyja pitali smo kako komentira Bidenovu najavu politike "Made in America", hoće li i za njega Amerika biti "na prvome mjestu“, te kakva se gospodarska politika može očekivati?

– Ovdje nije pitanje jednog ili drugog američkog predsjednika jer, primjerice, Trumpova politika nije bila nešto posebno okrenuta prema domaćoj industriji ili domaćim proizvođačima i bila je zapravo restriktivna. Trump je pokušao povećati carine, ali nije u tome uspio do kraja. Unatoč tim nastojanjima, robna razmjena između SAD-a i Kine je narasla prošle godine. Nemoguće je zaustaviti te globalne robne tokove. Ako ti tokovi imaju neku svoju ekonomsku logiku, globalna razmjena će se nastaviti - kazao je ekonomist.

Fundamentalne promjene

Od sugovornika čujemo kako je korona-kriza pokrenula neke fundamentalne promjene koje, zapravo, predsjednik Biden koristi u svojoj politici, a to je model i globalizacije i lokalizacije.

– To je tzv. glokalizacija ili integracija globalizacije i lokalizacije. Što to znači? Znači da se oni proizvodi koji se mogu proizvoditi lokalno, tako i proizvode i to će vlada poticati. Pokazalo se, naime, da su u korona-krizi naglo prekinuti nabavni lanci za neke proizvode. Tako, primjerice, nema smisla uvoziti maske iz Kine, nego će svaka zemlja imati neku svoju proizvodnju. Što se tiče poruke "Made in America", i sve će ostale zemlje nastojati sve više lokalno proizvoditi, ali opet će neki proizvodi biti globalizirani, odnosno proizvodit će se globalno poput telefona koji se sklapaju od komponenti proizvedenih u raznim zemljama i to se ne može promijeniti preko noći - rekao je analitičar.

Prema njegovoj procjeni, predsjednik Joe Biden će vrlo vjerojatno podignuti neke poreze kojima će financirati programe što ih je najavio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. ožujak 2023 16:40