StoryEditorOCM
Svijet‘NEMA VEZA I VEZICA‘

Jesu li Šveđani škrti i ne daju svojim seniorima respiratore ili je pak posrijedi nešto drugo? Iznenadit ćete se koje ‘korona protokole‘ koriste

Piše S. J. T.
13. travnja 2020. - 10:58

U Švedskoj je u vrijeme pisanja ovog teksta bilo 10.483 zaraženih koronavirusom, od čega ih je 899 umrlo.

Iako ta zemlja navodi da će nastaviti svoju politiku otvorene zemlje koja neće uvoditi drastične blokade i karantene, broj zaraženih se penje, a postotak umrlih među potvrđeno zaraženima je među većima u Europi.

No, pragmatični Šveđani ipak i dalje idu svojim putem.

- Rukovodstvo bolnice u Švedskoj lječnicima je izdalo naredbu da pacijente starije od 80 godina tijekom liječenja od zaraze koronavirusom ne stavljaju u odjele za intenzivnu njegu - prenosi agencija Anadolija.

- List “Aftonbladet“ javlja da je takvo naređenje liječnicima dalo vodstvo Sveučilišne bolnice Karolinska, koja je široj svjetskoj javnosti poznata po znanstvenim istraživanja. Istim dokumentom, rukovodstvo bolnice liječnicima je naložilo da na intenzivnu njegu prioritetno ne šalju ni pacijente starije od 60 godina ako od prije zaraze koronavirusom imaju i neku kroničnu bolest - vijest je agencije Anadolija.

I drugi mediji su prenijeli slične izvještaje, međutim, uvidom u tekst švedskog lista Aftonbladet, vidi se da to ipak nije opća uputa, te se napominje kako se "medicinski prioritet uvijek temelji na prognozi pacijenta da se može nositi s intenzivnom njegom i oporaviti se. Ne smijemo izlagati pacijente vrlo teškoj njezi, osim ako prognoza pacijenta to ne opravda".

Ukratko, ako se procjeni da će pacijent ionako preminuti, te da nema svrhe da ga se stavlja na respirator i sedative, onda ga se neće ni prikopčavati na respiratore i ECMO uređaje.

Naime, ti bi se uređaji ostavljali onima kojima bi stvarno mogli spasiti život, neovisno o njihovim godinama. Glavni kriterij je zdravstveni status.

Švedski mediji napominju da bi se švedska uputa mogla donositi tek kad nestane kreveta, respiratora i osoblja, međutim to još nije slučaj.

Također, u tekstu lsta Aftonbladet se navodi da je medicinarima u odluci o načinu liječenja alat i procjena biološke dobi, a ne samo ona kronološke.

Naime, kronološka dob (koliko imamo godina života) i biološka dob (zdravstveni status i opće stanje našeg organizma) ne moraju se uopće podudarati. Primjerice, netko može imati 50 godina u kronološkoj dobi, a 80 u biološkoj jer puši, pije, gojazan je i ima dvije kronične bolesti - kroničnu opstruktvnu bolest pluća i dijabetes.

A netko može imati u kronološkoj dobi 70, a u biološkoj tek 50, jer nije pretio, ne puši, često se rekreira...

I na kraju koji bi kandidat  onda imao veću šansu da se izbori s korononavirusom? Pa očito ovaj koji ima 70 godina kronološke, a 50 biološke dobi. Na to su pametni i očito jako racionalni Šveđani mislili.

U Švedskoj već godinama radi splitski liječnik i specijalist fizikalne medicine i rehabilitacije dr. Ivan Sunara. Taj liječnik nam navodi da ga navedene smjernice ne čude, jer se Šveđani drže znanosti.

Ne slaže se s tvrdnjama nekih kritičara koji govore da je to nehumano, štoviše kaže da je švedski sustav zdravstvene skrbi, te brige o starijim i nemoćnima, jedan od najboljih u svijetu.

Kaže da nitko nije ostavljen sam - država i općina se pobrinu i za samce i za socijalne slučajeve.

- Ako ste kandidat za neku vrstu liječenja, onda će te biti ravnopravni sa svima, nema u Švedskoj veza i vezica. Ako vam treba intenzivna njega onda će te je i dobiti - kaže Sunara.

Sunara nam je već prije govorio da su anesteziolozi dobili upute za liječenje pacijenata tijekom 'korona-krize'.

- Hoće li se Švedska naći u istoj situaciji kao Italija i Šanjolska je teško reći. No ono što vidim jest da se pokušava napraviti sve da do toga ne dođe. Primjerice na Stokholmskom Velesajmu je otvorena bolnica sa stotinama kreveta koji se mogu korisiti kao odjel intenzivne skrbi. Zatim su se pojedine jednokrevetne sobe (ovdje su većina u bolnici takve) pretvorile u dvokrevetne, ispraznili su se odjeli koji su prije bili tamo i sada postaju Covid-19 odjeli - kaže Sunara, navodeći da je šef anesteziologije i intenzivnog liječenja u bolnici Karolinska rekao da se rade kriteriji za nivo liječenja bolesnika.

- To znači da ukoliko određeni bolesnik ima malu šansu za preživljenje na resiratoru, te jako malu šansu da preživi poslije skidanja s respiratora, onda se neće ni stavljati na mehaničku ventilaciju, tada je palijativno liječenje jedina opcija. Ono što je problem je da trenutno nema dovoljno zaštne odjeće, pogotovo zaštitnih ogrtača te maski, te se na odjelima gdje se liječe Covid-19 bolesnici počinje raditi bez toga - kaže Sunara.

Ako želite sazati više o tome zašto Šveđani ne žele karantenu i idu svojim putem, pročitajte tekst:  Švedski liječnik za ‘Slobodnu‘: Nećemo karantenu jer više šteti od virusa! A pravi krivac je Kina - jedu šišmiše, a onda cijela Europa doživi kolaps

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. studeni 2022 01:23