StoryEditor
Svijetanketa

Jeste li za uvođenje doživotnog zatvora? Nakon zločina koji je potresao regiju Srbija pooštrila sankcije, pročitajte za koje će se zločine dosuđivati i otkrijte nam biste li podržali takvu odluku u Hrvatskoj

Piše PSD
21. svibnja 2019. - 16:28
iStock-136558438

Narodna skupština Republike Srbije usvojila je danas izmjene Kaznenog zakona kojima se umjesto kazne zatvora od 30 do 40 godina uvodi doživotna kazna zatvora za najteža kaznena djela.

Kako javljaju tamošnji mediji, ova sankcija predviđena je za teško ubojstvo, silovanje, obljubu nad maloljetnom osobom, trudnicom i nemoćnom osobom, ali  i za sva kaznena djela za koja je prema važećem zakonu u Srbiji predviđena kazna od 30 do 40 godina, odnosno ubojstvo predstavnika najviših državnih organa, teška djela protiv ustavnog uređenja i sigurnosti Srbije, udruživanje radi izvršenja kaznenih djela, genocid, zločin protiv čovječnosti, ratni zločin protiv civilnog stanovništva, ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika, terorizam... Izmjene i dopune usklađene su s međunarodnim tijelom koje postavlja globalne standarde u dijelu borbe protiv pranja novca i borbe protiv terorizma.

Do uvođenja doživotne kazne zatvora došlo je na inicijativu Fundacije "Tijana Jurić" koju je podržalo oko 160.000 građana. Fundacija je osnovana nakon zločina koji je užasnuo cijelu regiju, jezivog mučenja i ubojstva 14-godišnje Subotičanke Tijane Jurić koju je u srpnju 2014. oteo mesar Dragan Đurić.

Vojvodina na nogama: otišla je na tulum i nije se vratila...

Mesar iz Surčina dobio 40 godina zatvora za ubojstvo male Tijane

Otac ubijene Tijane: Monstrum od 120 kilograma se iživljavao nad djetetom od 47; Ministar: Žao mi je što nemamo smrtnu kaznu

Nakon 13-dnevne potrage njeno tijelo nađeno je na smetlištu, a ubojica je uhićen. Najprije je negirao zločin, ali je na poligrafskom testiranju sve priznao. Ispričao je da ju je udario automobilom te ju je, dok je vikala i zapomagala od bola uhvatio za vrat i uvukao u automobil. Opisao je kako ju je brutalno mučio, silovao i potom ubio. Slučaj je duboko potresao cijelu regiju, a Tijanin otac je potaknuo osnivanje Fundacije kojoj je bio cilj uvođenje zakonskih promjena, kako bi se pooštrile sankcije za počinitelje sličnih zvjerstava.

 

 

 

Izdvojeno

04. kolovoz 2020 03:57