StoryEditor
Svijetnove-stare sumnje

Je li epidemija krenula još u studenom s vojnih igara u Wuhanu? Sudjelovala je i ekipa iz Hrvatske: ‘Kad smo došli tamo skoro svi smo se razboljeli‘

Piše Anita Belak Krile
8. svibnja 2020. - 17:03
ilustracija/AFP

Nakon što su Francuzi prošli tjedan testom potvrdili da se prvi slučaj zaraze koronavirusom u njihovoj zemlji pojavio 27. prosinca, a ne u koncem siječnja, kako se prije mislilo, u mnogim europskim zemljama ponavo se rade testovi starih uzoraka iz studenoga i prosinca koji bi mogli potvrditi jesu li neke tadašnje viroze i čudne upale pluća zapravo bile COVID-19.

U tu priču, da se virus ranije počeo širiti Europom, uklapaju se i svjedočanstva sudionika Svjetskih vojnih igara u Wuhanu, koje su se održale koncem listopada 2019. godine. Te su se igre i prije spominjale kao moguće mjesto širenja virusa, no nije bilo materijalnih dokaza za to, pa su se takve spekulacije odbacivale kao neutemeljne.

Međutim, sad su neke zemlje, poput Švedske potvrdile da su imali zaraženih sudionika. Druge i dalje ne tvrde ništa sa sigurnošću jer nisu radile testove na COVID-19, a i vojska, čiji su sudionici igara pripadnici, nije najtransparentnija u tom pogledu. No, svjetski mediji zadnjih dana prenose svjedočanstva nekoliko sportaša koji sumnjaju da su oboljeli od COVID-19.

U Wuhanu je, naime, tada bila velika koncentracija sportaša, kao i ostalog pomoćnog osoblja koje je kasnije otputovalo na sve strane svijeta. Budući se u to vrijeme nije znalo za zarazu nije bilo mjera zaštite, distance, maski, rukavica ni dezinfekcije, a ni sudionici nakon povratka u svoje države nisu išli u izolaciju.

Sudjelovala i ekipa iz Hrvatske

Na igrama je sudjelovalo oko deset tisuća sportaša iz 109 zemalja. Tamo je bila i ekipa iz Hrvatske vojske s 13 natjecateljica i natjecatelja u streljaštvu i atletskim disciplinama, no nema službenih podataka da je kod njih bilo nekih simptoma bolesti.

Talijanska Corriere della Sera izvjestila je kako je dio sudionika Igara naknadno potvrdio da su još u zrakoplovu, kad su se koncem listopada vraćali iz Kine, imali visoku temperaturu i respiratorne smetnje. Međutim nisu bili testirani na SARS-CoV-2 jer se u Europi nije znalo za novi virus. Da su bili testirani i na običnu gripu, njihovi bi se uzorci brisa naknadno mogli analizirati, kao u Francuza s početka teksta, međutim, većina ih nije radila nikakve laboratorijske pretrage.

Talijanski mačevalac Matteo Tagliarola, dobitnik zlatne medalje u mačevanju na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine bio je jedan od 170 talijanskih sportaša na vojnim igrama u Wuhanu. On je medijima ispričao kako su se, kad su došli u Wuhan skoro svi razboljeli.

"Svi smo se razboljeli, svih šestero koliko nas je bilo u apartmanu, a i mnoge druge delegacije su se također razboljevale do te mjere da je zdravstveni centar na igrama skoro ostao bez lijekova. Ali, najgore je bilo kad smo se vratili kući. Tjedan dana nakon povratka dobio sam jako visoku temperaturu, imao sam osjećaj da ne mogu disati. Uzimao sam antibiotike, ali nije mi pomoglo. Oporavio sam se tek nakon tri tjedna i još dugo nakon toga sam bio vrlo slab. Nakon toga su se razboljeli moj sin i partnerica - ispričao je Tagliariola.

image
Sudionici Svjetskih vojnih igara u Wuhanu
Foto:MORH

Dvojica Francuza bili su ozbiljno bolesni

I Francuski mediji također su objavili da su najmanje dva njihova sportaša u Wuhanu imali ozbiljnih zdravstvenih problema s disanjem. To su osvajač medalje Elodie Clouvel i peterostruki svjetski prvak Valentin Belaud.

Oni su tjednima bili ozbiljno bolesni, ali je francusko Ministarstvo obrane odbilo komentirati slučaj, navodeći da ne znaju kakve su zdravstvene probleme imali. Zaraženi su bili uvjereni da su dobili jaču prehladu ili virozu, ali kad su u siječnju krenule vijesti o koronavirusu u Wuhanu, među njima se pojavila sumnja da su u listopadu i oni bili zaraženi. No, Ministarstvo im je zabranilo istupe u medijima.

Za razliku od Italije i Francuske čija nadležna ministarstva nisu službeno potvrdila postojanje zaraze, niti su testirali vojnike, Švedska je to učinila. Oni su ovaj tjedan izjavili kako je kod njih bilo slučajeva zaraze koronavirusom među sudionicima vojnih igara.

Na igre je išla postrojba od stotinjak ljudi iz švedskih oružanih snaga i ostala je u gradu dva tjedna. Desetak švedskih vojnika nakon povratka s igara osjećalo je respiratorne tegobe. Testirano ih je petero, a kod dvojice je nalaz na novi koronavirus bio pozitivan.

#KORONAVIRUS#SVJETSKE VOJNE IGRE U WUHANU#WUHAN

Izdvojeno

21. svibanj 2020 12:51