StoryEditorOCM
Svijet‘preselili smo ih‘

Putinov čovjek u Ukrajini priznao ratni zločin: ‘Trebali smo biti i brutalniji!‘

Piše Vijesti SD
27. veljače 2024. - 22:43

Na društvenim mrežama proširila se snimka koja prikazuje isječak iz intervjua s Jevgenijem Balickijem, čelnikom ruskih okupacijskih vlasti ukrajinske regije Zaporižja. To samo po sebi ne bi bilo toliko zanimljivo da Balicki u intervjuu otvoreno ne priznaje da su ruske snage protjerivale cijele ukrajinske obitelji koje su se protivile okupaciji.

"Prognali smo puno obitelji. Nije to bilo lako napraviti, ali preselili smo ih. Deportirani su oni koji nisu podržavali specijalnu vojnu operaciju (kako Kremlj naziva invaziju Ukrajine, op.a.) i one koji su proklinjali rusku zastavu i ruskog predsjednika", rekao je Balicki.

– Prognali smo takve ljude kao obitelji. Deportirali smo ih jer ih nismo mogli uvjeriti. Razumijemo da smo trebali postupiti s njima još brutalnije. Njihovi životi bili bi ugroženi i zato je bolje da smo ih deportirali u Banderinu zemlju (Stepan Bandera je bio pronacistički ukrajinski političar iz vremena Drugog svjetskog rata, op.a.) i neka tamo grade svoj gej svijet – ispričao je Putinov čovjek u Zaporižju.

– Na početku rata bilo je epizoda kad su takvi Ukrajinci bili kažnjeni bez suda – rekao je Balicki. Njegovo priznanje je na X-u, bivšem Twitteru, kratko prokomentirao Christopher Miller, dopisnik Financial Timesa iz Kijeva.

– Izgleda da je ovo javno priznanje ratnog zločina, prisilne deportacije ukrajinskih civila, baš kao i besramne rusifikacije okupiranog dijela južne Ukrajine – napisao je Miller.

Podsjetimo, ruski predsjednik Vladimir Putin je četiri ukrajinske regije (Donjeck, Luhansk, Herson i Zaporižja) proglasio ruskima na ceremoniji održanoj prošle godine u Moskvi. Na ceremoniji su bili i ljudi koje je postavio za šefove administracije tih regija, a među njima je bio i Balicki.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 22:45