StoryEditorOCM
Svijetputnici, oprez!

Jedan od najvećih štrajkova u novijoj povijesti paralizirao Njemačku: ne voze autobusi, vlakovi, ne lete avioni...

Piše hina
27. ožujka 2023. - 10:10

Štrajk cjelokupnog prometnog sektora u Njemačkoj, jedan od najvećih u desetljećima u najvećem europskom gospodarstvu, paralizirao je u ponedjeljak ujutro zrakoplovni, željeznički, pomorski i autobusni promet.

Jednodnevni štrajk kojeg su sazvali sindikat Verdi te željeznički sindikat EVG posljednji je u višemjesečnim industrijskim akcijama koje su pogodile velika europska gospodarstva jer više cijene hrane i energije smanjuju životni standard.

Dvije najveće zračne luke u zemlji, u Muenchenu i Frankfurtu, obustavile su letove, dok je njemački željeznički operater Deutsche Bahn otkazao međugradske željezničke usluge. Štrajk obuhvaća i vodni promet u Njemačkoj te uprave autocesta.

S obzirom na to da u štrajku sudjeluju i zaposlenici njemačkih autocesta, strahuje se i od velikih zastoja u ponedjeljak zbog preopterećenosti, ali i zatvaranja tunela koji zbog štrajka neće biti pod nadzorom.

image
John Macdougall/Afp

Sindikat Verdi pregovara u ime oko 2,5 milijuna zaposlenika u javnom sektoru, uključujući u javnom prijevozu i zračnim lukama, dok EVG pregovara za oko 230.000 zaposlenika željezničkog operatera Deutsche Bahna i autobusnih kompanija.

Frank Werneke, šef sindikata Verdi, koji je govorio o najvećem štrajku u desetljećima, rekao je da je radnička akcija pitanje opstanka za milijune radnika usred visoke inflacije, prema novinama Bild am Sonntag.

Njemačke potrošačke cijene porasle su više nego što se očekivalo u veljači - za 9,3 posto u odnosu na godinu ranije.

Čelnik EVG-a Martin Burkert rekao je za izdanje novina Augsburger Allgemeine od ponedjeljka da poslodavci još nisu dali održivu ponudu i upozorio je da su mogući daljnji štrajkovi upozorenja, uključujući i tijekom nadolazećeg razdoblja uskrsnih praznika.

image
Christof Stache/Afp
image
Christof Stache/Afp

Deutsche Bahn je u nedjelju rekao da je štrajk "pretjeran, neutemeljen i nepotreban", a poslodavci upozoravaju da bi veće plaće rezultirale višim cijenama karata i porezima kako bi se nadoknadila razlika.

Prema ispitivanju koje je provela Njemačka novinska agencija dpa, unatoč velikim problemima koje donosi štrajk prometnog sektora u Njemačkoj većina građana ima razumijevanja za obustavu rada.

Prema anketi 55 posto ispitanika zajednički štrajk sindikata Verdi i EVG smatra „opravdanim“ ili „potpuno opravdanim“, a 38 posto akciju smatra „neopravdanom“ ili „potpuno neopravdanom“.

Ispitivanje je pokazalo da 69 posto ispitanih nije pogođen štrajkom jer ili ne ovisi o prijevoznim sredstvima ili je pronašlo neko alternativno rješenje za ponedjeljak.

U pravilu zaposleni ili učenici dužni su pojaviti se na radnom mjestu ili u školi usprkos štrajku prometnog sektora s obzirom na to da je štrajk najavljen nekoliko dana prije, a što, prema zakonu, omogućava pronalazak alternative.

image
John Macdougall/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. svibanj 2023 23:58