StoryEditorOCM
Svijetguja u njedrima

Je li ga sram? Viktor Orban usred optužbi o krađi glasova požurio zagrliti Putinove prijatelje u Gruziji

28. listopada 2024. - 14:50

   Mađarski premijer i Putinov ključni igrač u srcu EU-a Viktor Orban u posljednje je vrijeme naročito prpošan. Treba maksimalno iskoristiti poziciju predsjedavajućeg u rotirajućem predsjedništvu EU-a za što veću destrukciju, pa s institucionalne pozicije Bruxellesa u što kraćem vremenu što više osramotiti i Europu i Bruxelles za račun svojeg moskovskog mentora.

   Usred masovnih optužbi u smjeru proputinovske gruzijske vlade za lažiranje nedavnih izbornih rezultata, kao i pripreme velikih građanskih prosvjeda u Tbilisiju, Orban je u ponedjeljak pohitao u Gruziju osobno poduprijeti tamošnje kremaljske prijatelje. Odlučio je dva dana družiti se s premijerom Iraklijem Kobakhidzeom i potvrditi mu legitimitet baš nakon što je službeni Bruxelles u nedjelju upozorio na ogromne nepravilnosti tijekom glasanja. Vladajuća stranka Gruzijski san, između ostaloga, otvoreno je napala zapadne utjecaje u zemlji i zaprijetila zakonskom zabranom političkim rivalima. Brojna izvješća svjedoče o izbornim prijevarama, a bacanje glasačkih listića i zastrašivanje birača na biračkim mjestima potvrđeno je i snimkama. I informacije koje su procurile iz ruskih obavještajnih službi otkrivaju Putinove nakane da se izborni rezultat u Gruziji krivotvori za račun Moskve.

image

Vladajući Gruzijski san slavi u Tbilisiju

Giorgi Arjevanidze/Afp

    "Ovo je bila totalna krađa glasova, uz korištenje svih trikova i modernih tehnologija kojima se mogu lažirati izbori", objavila je prozapadna gruzijska predsjednica Salome Zurabišvili, pozvavši građane na otpor manipulatorima i ulične demonstracije. U izjavi objavljenoj u nedjelju navečer i glavni diplomat EU bloka Josep Borrell također je upozorio na to da su gruzijski izbori bili definirani "nejednakim uvjetima, kampanjom koja je provocirala podjele u polariziranoj atmosferi i značajnom zabrinutošću zbog utjecaja nedavno donesenih zakonskih amandmana na čitav izborni proces, uz dokaze o zastrašivanju i proceduralnim nepravilnostima".

   Ni par sati nakon što su institucije EU-a obznanile procjene o suspektnoj naravi gruzijskih izbora, Viktor Orban najavio je svoj dvodnevni posjet ovoj zemlji. Pokušao je anulirati očekivane primjedbe sa Zapada i iz EU-a na tamošnji izborni proces čestitajući premijeru Irakliju Kobakhidzeu i stranci Gruzijski san na "premoćnoj pobjedi", čak i prije nego što su izborni rezultati bili objavljeni. Orbanov posjet Gruziji iznova podcrtava oštre vanjskopolitičke kontraste i razilaženja između Mađarske, trenutne šestomjesečne predsjedateljice Vijećem EU-a, i drugih članica bloka.

image

Oligarh Bidzina Ivanišvili krije se iza proruskog Gruzijskog sna

Giorgi Arjevanidze/Afp

 Orbanove subverzivne aktivnosti u Europi za račun Vladimira Putina nisu limitirane samo prigodnim posjetima i diplomatskim protokolima. Nedavno je sasvim neuvijeno optužio EU, kojim nominalno predsjeda, da je poljsku vladu i njezina proeuropskog premijera Donalda Tuska postavio na vlast u Varšavi zaplotnjačkom urotom, tobože samo kako bi od institucija moći maknuo desne populiste i njemu slične nacionaliste iz Prava i pravde.

Tuskova je vlada, inače, lani izabrana na vlast na izborima s rekordnim odazivom od gotovo 75 posto, tako da u Europi jamačno nema nijedne druge s tolikim demokratskim legitimitetom. No ne laje Orban na EU zbog sela, nego isključivo zbog sebe: javni rejtinzi njegova Fidesza su u Mađarskoj iz dana u dan sve porazniji, pa sve izgledniji njegov poraz na nacionalnim izborima početkom 2026. on zapravo pokušava očajnički otkloniti plasmanom paranoidnih teorija o tome kako ga Bruxelles zaplotnjački minira kako bi postavio svoje marionete.   

       Po sadržaju svojih politika Orban je postao posve strano tijelo unutar EU-a i sve je bliži i ovisniji o autokracijama poput Rusije i Kine. Trenutno politički preživljava uglavnom zahvaljujući jeftinom ruskom plinu te zajmovima i ulaganjima Moskve i Pekinga: fondovi EU-a su za Mađarsku gotovo posve zaključani mahom zbog njegova ponašanja. Mađarski je premijer tijekom ljeta izazvao bijes europskih čelnika i nizom "mirovnih posjeta" Ukrajini, Rusiji i Kini, gdje se otvoreno rukovao i grlio s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, očajnički prkoseći Zapadu i održivim mirovnim zasadama u Europi.

image

Viktor Orban sve lošije stoji u nacionalnim anketama

Attila Kisbenedek/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. listopad 2024 18:28