StoryEditorOCM
Svijetpiše bloomberg

Japan i Nizozemska pridružit će se SAD-u u ograničenju izvoza čipova Kini

Piše Hina
27. siječnja 2023. - 08:10

Japan i Nizozemska uskoro će se, nakon inzistiranja Washingtona, pridružiti SAD-u u ograničenju izvoza opreme za proizvodnju poluvodiča Kini, izvijestio je Bloomberg, prenosi Reuters.

Razgovori između zemalja završit će već u petak, a Nizozemska će ograničiti tvrtki ASML prodaju Kini strojeva koji se koriste za izradu određenih vrsta naprednih čipova, izvijestio je Bloomberg pozivajući se na upućene izvore.

Nizozemska tvrtka proizvodi strojeve u Europi, s malo američkih dijelova, ali američka ministrica trgovine Gina Raimondo izjavila je 3. studenoga da očekuje da savezničke zemlje, uključujući Nizozemsku, slijede politiku SAD-a.

Japan će uvesti sličnu restrikciju tvrtki Nikon, navodi Bloomberg.

Reutersovi izvori kažu da bi dogovor između nizozemskih i američkih dužnosnika mogao biti postignut do kraja mjeseca.

Predstavnici dviju zemalja razgovarat će u Washingtonu u petak.

Spomenuti bi scenarij predstavljao važnu diplomatsku pobjedu za administraciju američkog predsjednika Joea Bidena koja je u listopadu objavila sveobuhvatne sankcije kineskom pristupu američkoj tehnologiji za proizvodnju čipova kako bi ograničila kineski tehnološki i vojni napredak.

Bez japanske ili nizozemske suradnje američke bi se kompanije našle u nepovoljnom položaju.

"Razgovarali smo sa Sjedinjenim Državama i drugim zemljama o režimu kontrole izvoza", rekao je novinarima u petak Yasutoshi Nishimura, japanski ministar gospodarstva, trgovine i industrije.

"Sve mjere provodit ćemo u skladu s našim Zakonom o deviznom poslovanju i kroz međunarodnu suradnju", dodao je.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. lipanj 2023 03:22