Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

StoryEditor
SvijetLJUBLJANSKA BANKA

Janša: Slovenija ne može štedišama vratiti novac

Piše PSD.
7. studenog 2012. - 20:48
Predsjednik slovenske vlade Janez Janša izjavio je da Slovenija ne može vratiti bivšim štedišama Ljubljanske banke novac koji nije dobila, najavivši mogućnost žalbe na presudu Europskog suda za ljudska prava o odgovornosti Slovenije za staru deviznu štednju štediša Ljubljanske banke izvan Slovenije.

"Presudu ECHR-a proučavamo i kad donesemo pravnu procjenu bit će jasno hoće li Slovenija uložiti žalbu, odnosno na koji će način to učiniti", rekao je Janša u Mariboru, prigodom posjeta poplavljenim krajevima uz rijeku Dravu.

Janša je izrazio uvjerenje da će se presuda, kojom je Slovenija proglašena odgovornom za isplatu deviznih ušteda dvoje štediša iz BiH, promijeniti u žalbenom postupku koji bi po njegovu mišljenju mogao biti presedan i za ostale slične slučajeve.

"Nije moguće od nekoga zahtijevati da vrati nešto što nije dobio", rekao je Janša.

Presuda koju je sud u Strasbourgu objavio u utorak postat će pravomoćnom ako se na nju u iduća tri mjeseca ne žali ni jedna strana. Žalbu Slovenije još je u utorak najavio slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec, dodavši da se ta presuda ne odnosi na pregovore o štednji u Ljubljanskoj banci Zagreb, koja je već prenešena u hrvatski javni dug, o čemu kompromisni prijedlog traže stručnjaci za to pitanje dviju država Zdravko Rogić i France Arhar.

Sudac ECHR-a iz Slovenije Boštjan M. Zupančič, koji je glasovao protiv presude, u svom je odvojenom mišljenju uz presudu ustvrdio da ona može poslati pogrešan signal Hrvatskoj koja sa Slovenijom pregovara o problemu štediša Ljubljanske banke Zagreb. Osim toga, izrazio je protivljenje logici presude koja ne uzima u obzir teritorijalno načelo pri preuzimanju obveza pri sukcesiji država.

O utemeljenosti slovenske žalbe na presudu najprije bi odlučivalo vijeće od pet sudaca ECHR-a, a u slučaju da je ocijene utemeljenom o tome bi predmetu ponovno odlučivalo veliko 17-člansko vijeće ECHR-a.

Erjavec: Ljubljanska banka je sukcesijsko pitanje

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je u srijedu kasno navečer za Slovensku televiziju da su devizni depoziti štediša Ljubljanske banke sukcesijsko pitanje i da očekuje kako će hrvatska vlada povući punomoć Zagrebačkoj banci i Privrednoj banci Zagreb kako bi prestali postupci koji se protiv Ljubljanske banke vode pred hrvatskim sudovima.

Komentirajući u razgovoru za emisiju "Odmevi" izjave hrvatske ministrice Vesne Pusić o kompromisnom dogovoru u vezi Ljubljanske banke koji su iznijeli stručnjaci Zdravko Rogić i France Arhar, a o kojemu bi navodno još trebale odlučiti dvije vlade, Erjavec je rekao da Hrvatska treba povući punomoći za tužbe protiv Ljubljanske banke te da izjavu hrvatske kolegice shvaća kao pristanak da će se to učiniti.

Erjavec je rekao da su se Rogić i Arhar na svom trećem sastanku na Bledu početkom prošlog mjeseca složili da je pitanje Ljubljanske banke sukcesijske naravi što je, kako je dodao, Hrvatska do sada izbjegavala provesti iako je potpisala sporazum slijednica bivše Jugoslavije o sukcesiji.

"Očekujem da će se sada postupci protiv Ljubljanske banke pred hrvatskim sudovima zaustaviti", rekao je Erjavec, navodeći da je to uvjet da se u okviru Banke za međunarodna podmirenja (BIS) u Baselu dođe do konačnog rješenja.

Erjavec je rekao da je problematika štediša Ljubljanske banke Zagreb teška ukupno oko 800 milijuna eura, ali da je Hrvatska po teritorijalnom načelu isplatila dio štediša, priznavši njihove štedne uloge kao svoj javni dug.

Što se tiče jučerašnje presude Europskog suda za ljudska prava (ECHR) u Strasbourgu kojom se utvrđuje odgovornost Slovenije za neisplaćenu deviznu štednju, Erjavec je rekao da je ona nepravedna i da vjeruje kako će u žalbenom postupku biti opovrgnuta.

"To je nepravedna presuda jer ne uvažava teritorijalno načelo koje se koristi kod raspada država", rekao je Erjavec, dodajući da u takvim slučajevima obveze preuzimaju države nasljedice.

Slovejija je po njegovim riječima spremna pristati na rješenje do kojega se dođe pregovorima u okviru BIS-a iako to ni za nju, kako je dodao, nije idealno rješenje.

(Hina)
#LJUBLJANSKABANKA

Izdvojeno