StoryEditor

Izraelski ministar: Goldstoneovo izvješće je antisemitsko

Piše PSD.
25. siječnja 2010. - 12:10

Izraelski ministar informiranja i iseljeništva Yuli Edelstein ocijenio je u ponedjeljak da je izvješće UN-ovog istražnog povjerenstva o prošlogodišnjem sukobu u Gazi, koje je vodio bivši južnoafrički sudac Richard Goldstone, antisemitsko.

"Izvješće Goldstoneova povjerenstva je izraz antisemitizma", rekao Edelstein za informativni portal Ynet. "Nakon Drugog svjetskog rata antisemitizam se ne usmjerava na Židove, već na Izrael i Izraelce", ocijenio je on.

Radi se o prvoj eksplicitnoj optužbi jednog predstavnika izraelske vlade na izvješće suca Goldstonea, koji je i sam Židov i predstavlja se kao prijatelj Izraela.

Ministar je to izjavio uoči međunarodnog dana sjećanja na Holokaust 27. siječnja i prije puta u New York gdje će glavnom tajniku Ujedinjenih Naroda Ban Ki -moonu podastrijeti argumente Izraela protiv izvješća.

Goldstoneovo povjerenstvo optužuje sve upletene strane - i Izrael, Hamas i druge palestinske oružane skupine za ratne i zločine protiv čovječnosti počinjene tijekom prošlogodišnje izraelske ofenzive u Gazi .

U slučaju da se Izraelci i Palestinci do kraja siječnja ne obvežu glavnom tajniku UN-a da namjeravaju voditi vjerodostojne istrage o tom sukobu, izvješće preporučuje da ih preuzme Međunarodni kazneni sud (ICC).

U izraelskoj vojnoj ofenzivi na Hamas u pojasu Gaze, koja je trajala tri tjedna, poginulo je 1.400 Palestinaca i 13 Izraelaca, prema nevladinim organizacijama.

(H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. svibanj 2022 15:24