StoryEditorOCM
Svijetglave dolje!

Izraelske zaštitarke se rugaju klečućim zatvorenicima: ‘Evo slavni Hamasovi borci. Oh, što se dogodilo? Popiškio se!‘

Piše n.c.
13. studenog 2023. - 22:58

Amnesty International je prošlog tjedan objavio izvješće "Zastrašujući slučajevi mučenja i ponižavajućeg postupanja prema palestinskim zatvorenicima usred porasta proizvoljnih uhićenja". U njegovoj izradi su intervjuirali 12 osoba, uključujući šest puštenih zatvorenika, tri rođaka zatvorenika i tri odvjetnika koji rade na nedavnim uhićenjima. Istraživači su također pregledali svjedočanstva drugih puštenih zatočenika i analizirali video snimke i slike.

Iz organizacije javljaju da su desetljećima dokumentirali "rasprostranjeno mučenje" Palestinaca od strane izraelskih vlasti. Međutim, tijekom posljednja četiri tjedna, navode, na internetu su se dijelili videozapisi i slike s jezivim prizorima izraelskih vojnika koji tuku i ponižavaju Palestince, dok ih drže gole, zavezanih očiju i vezanih ruku.

Na jednoj slici koju je analizirao Laboratorij za dokaze o kriznim situacijama Amnesty Internationala, tri palestinska muškarca s povezima na očima i bez odjeće sjede na podu pored izraelskih vojnika. Istraživanje izraelskog Haaretza pokazalo je da je slika snimljena u Wadi al-Seequ, selu istočno od Ramallaha, 12. listopada. Jedna od tri žrtve prikazane na fotografiji rekla je Amnesty Internationalu da su ga doseljenici prvo držali i tukli, a dva sata kasnije je stigao je izraelski vojni džip.

image
privatni album

“Jedan od izraelskih časnika koji je došao, prišao mi je i udario me nogom u lijevu stranu. Zatim je skočio na moju glavu sa svoje dvije noge gurnuvši mi lice još dublje u zemlju, a zatim me nastavio udarati dok sam bila glavom dolje, u zemlji, s rukama svezanim na leđima. Onda je uzeo nož i strgao mi svu odjeću osim donjeg rublja i upotrijebio dio moje poderane odjeće da mi veže oči. Udarci po ostatku mog tijela nisu prestajali. U jednom trenutku je počeo skakati po mojim leđima, tri ili četiri puta, dok je vikao: ‘Umri, umri smeće!‘ Na kraju, prije nego što je to konačno prestalo, drugi policajac je urinirao po mom licu i tijelu, također vikavši da umremo”, posvjedočio je Palestinac.

image
privatni album

Nedavno pušteni palestinski zatočenik iz okupiranog Istočnog Jeruzalema, koji je razgovarao s Amnesty Internationalom pod uvjetom anonimnosti, rekao je kako su izraelski ispitivači njega i druge zatočenike u zatočeničkom centru u Jeruzalemu podvrgli teškim premlaćivanjima koja su mu ostavila modrice i tri slomljena rebra. Također je istaknuo kako su ih izraelski policijski ispitivači neprestano tukli po glavama, vičući im da ih uvijek drže pognute, dok su im naređivali da “hvale Izrael i psuju Hamas”. 

Od 7. listopada, prema izraelskim vlastima, četiri palestinska zatvorenika umrla su u izraelskim pritvorskim objektima pod okolnostima koje još nisu nepristrano istražene. Dvojica od četvorice su radnici iz okupiranog Pojasa Gaze, koje izraelska vojska drži u izolaciji u vojnim pritvorskim centrima, a čije je smrti vojska objavila tek nakon upita izraelskog lista Haaretz. Prema međunarodnom pravu, mučenje i drugo zlostavljanje počinjeno nad zaštićenim osobama na okupiranom području je ratni zločin.

Izraelska zatvorska služba obavijestila je skupinu za ljudska prava HaMoked da od 1. studenoga drži 6.809 palestinskih zatvorenika. Izraelske su vlasti 31. listopada produžile za mjesec dana "izvanredno stanje u zatvorima" koje izraelskom ministru nacionalne sigurnosti daje praktički neograničene ovlasti da osuđenim zatvorenicima uskrati posjete odvjetnika i članova obitelji, drži zatočenike u prenapučenim ćelijama te im uskraćuje vježbe na otvorenom. Također im nameće okrutne mjere kolektivnog kažnjavanja kao što je dugosatno isključenje vode i struje, čime se zapravo omogućuje intenziviranje grubog i nečovječnog postupanja prema zatočenicima.

Međunarodni odbor Crvenog križa potvrdio je da je palestinskim zatvorenicima od 7. listopada uskraćen kontakt sa svojim obiteljima i odvjetnicima. Sanaa Salameh, supruga neizlječivo bolesnog palestinskog zatvorenika Walida Daqqaha, izjavila je da od 7. listopada ni njoj ni Daqqahovom odvjetniku nije bilo dopušteno vidjeti ga niti dobiti informacije o njegovom zdravstvenom stanju. “Ne znam prima li on potrebnu medicinsku skrb; Nemam apsolutno nikakav kontakt s njim, nemam čak ni trunke informacija koje bi me utješile”, rekla je za Amnesty.

Palestinski odvjetnik Hassan Abadi, koji posjećuje najmanje četiri zatvorenika svaki tjedan od 7. listopada, kaže da je jedan od oblika poniženja Palestinaca taj da su tijekom brojanja zatvorenika prisiljeni kleknuti na pod. Dodao je da su Palestincima u pritvoru zaplijenjene, a nekad i spaljene sve osobne stvari, što uključuje knjige, dnevnike, pisma, odjeću i hranu. Palestinskim zatvorenicama u zatvoru al-Damon zaštitari su oduzeli higijenske uloške. Prema Abadiju, klijentica koju zastupa rekla mu je da joj je policajac prijetio silovanjem kad je bila zatočena i vezanih očiju u policijskoj stanici blizu Hebrona.

Palestinci koje je Izrael klasificirao kao “sigurnosne zatvorenike” često se drže bez optužnice ili suđenja, uglavnom pod administrativnim naredbama o pritvoru koje se mogu obnavljati na neodređeno vrijeme svakih šest mjeseci. Administrativni pritvor je onaj pod kojim se pojedinci pritvaraju na temelju tajnih sigurnosnih razloga koje okrivljenik i njegov odvjetnik ne mogu pregledati, čime se učinkovito zaobilazi zakonski postupak zajamčen svim osobama lišenim slobode prema međunarodnom pravu.

Amnesty International je utvrdio da je Izrael sustavno koristio administrativni pritvor kao sredstvo za progon Palestinaca, a ne kao izvanrednu i selektivno korištenu preventivnu mjeru.

Izraelske vlasti također su odlučile provesti Zakon o "nezakonitim borcima", kategoriju koju međunarodno pravo ne priznaje, da zadrže bez optužnice ili suđenja na neodređeno vrijeme najmanje 105 Palestinaca iz okupiranog Pojasa Gaze, koji su ušli u Izrael tijekom napada 7. listopada. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 12:45