StoryEditorOCM
Svijetrat u gazi

Izraelska vojska objavila video oslobađanja talaca: To je kirurški precizna operacija, napetost je bila izrazito velika

Piše Silvija Novak/ JL
11. lipnja 2024. - 11:50

 Izraelske snage snimile su trenutak oslobađanja četvero talaca iz zatočeništva u Gazi dok oko njih frcaju meci.

Taoci Almog Meir Jan, Andrej Kozlov, Shlomi Ziv i Noah Argamani zarobljeni su 7. listopada u Hamasovom napadu, a pronašli su ih u subotu smještene u dva stana u izbjegličkom kampu Nuseirat u Gazi, piše Daily Mail, prenosi Jutarnji list.

Video koji je snimio jedan izraelski vojnik prikazuje trenutak u kojem zajedno sa svojim kolegama upada u stan u kojem pronalaze prestrašene taoce kako se skrivaju u kutu sobe.

Nakon što je ustanovljeno tko je tko, vojnici su taocima pomogli da pobjegnu iz zgrade dok se svugdje oko njih čuje pucnjava.

Broj ubijenih sto ili 274?

Izraelski ministar obrane Yoav Gallant je rekao da je ‘hrabra akcija bila brilijantno isplanirana i izvedena na sjajan način‘. No ova akcija je i vrlo kontroverzna jer je ministar zdravstva Gaze rekao da je tijekom akcije ubijeno 274 ljudi, među kojima je bilo djece i drugih civila.

No IDF (Izraelske obrambene snage) tvrdi da je u operaciji poginulo manje od sto ljudi. Ipak, ako su Hamasove brojke točne, onda bi ovo mogao biti najsmrtonosniji dan od početka sukoba.

Na snimci se vidi kako izraelski vojnici upadaju u stan te pregledavaju sve kutove, nakon čega ulaze u spavaću sobu, gdje pronalaze tri muškarca kako se skrivaju iza nekog madraca.

 

image

Izraelska vojska uspjela je osloboditi četvero talaca (ilustracija)

Abbas Momani/Afp

Jedan od vojnika ih pozdravlja i pomaže im da izađu iz zaklona. Za to vrijeme drugi vojnici drže stražu, a svuda uokolo čuju se pucnjevi.

Glasnogovornik vojske, kontra-admiral Daniel Hagari, rekao je da su stanovi u kojima su pronađeni taoci, međusobno bili udaljeni oko 200 metara, u središtu izbjegličkog kampa Nuseirat.

 Do sada oslobođeno sedam talaca

Kazao je i kako su izraelske snage ovu akciju oslobađanja uvježbavale na modelu takvog istog stana te da su vojnici simultano upali u oba stana kako bi iznenadili teroriste.

Međutim, spasioci su se našli pod teškom paljbom kad su napuštali kompleks, a netko iz susjedstva ih je gađao i granatama.

Hagari je rekao da je vojska odgovorila snažnim udarom u kojem su sudjelovali i avioni.

Tog strašnog 7. listopada oteto je 250 ljudi, od čega je otprilike polovica puštena tijekom primirja u studenom.

U zatočeništvu je još oko 120 osoba, dok ih je 43 proglašeno mrtvima. Među preživjelima je 15 žena, dvoje djece mlađe od pet godina i dvije osobe starije od 80 godina.

Nakon subotnje operacije ukupan broj oslobođenih talaca je sedam, uključujući jednog koji je oslobođen nedugo nakon napada u listopadu. Izraelske snage pronašle su tijela najmanje 16 talaca, objavila je vlada.

‘Govorimo o Al-Nuseiratu u središtu Gaze, gdje je Hamas u vrlo teškim uvjetima držao taoce u civilnim stanovima, u zgradama od po tri ili četiri kata‘, rekao je kontra-admiral Hagari.

‘kirurški precizna operacija‘

‘U jednom su stanu bila tri taoca, a Noah Algamani je bio u drugom stanu. Udaljenost između stanova je oko 200 metara. Odlučili smo upasti u oba stana istovremeno jer da smo se odlučili samo za jedan, postojao bi rizik da taoci u drugom stanu budu pobijeni‘, kazao je.

‘Oni su taoce stalno seljakali iz jednog apartmana u drugi, i to se događalo na tjednoj bazi. Zato smo morali biti vrlo precizni. Prikupili smo obavještajne podatke na više različitih načina kako bismo bili sigurni da smo spremni za ovu operaciju. Ima tu mnogo detalja, to je kao slagalica, no nikada nemamo baš sve dijelove. No moramo biti sigurni da imamo dovoljno dijelova.‘

image

Posljedice izraelske akcije u kampu Nuseirat

Eyad Baba/Afp

‘Mi smo izgradili modele ovih zgrada kako bismo u njima mogli trenirati. To treba biti kirurški precizna operacija, kao da operirate po mozgu. Jer ako se neki detalj dogodi prije drugog, mogli biste ubiti taoce. Napetost u toj sobi bila je izrazito velika. General Levi je i izrekao riječ ‘Kreni!‘, i naše su snage krenule u 11 sati. Sama racija se dogodila u 11:25 i odvijala se simultano u obje zgrade. Sve je bilo vrlo komplicirano i napeto.‘

‘U jednoj od zgrada, onoj u kojoj je bio Noah Argamani, potpuno smo ih iznenadili, no ipak je bilo teško. U drugoj zgradi gdje su bila tri taoca, morali smo pucati po stražarima, a oni su uzvraćali vatru‘, rekao je Hagari.

image

Prijatelji Almoga Meir Jana slave njegovo oslobođenje

Jack Guez/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. lipanj 2024 20:33