StoryEditorOCM
Svijetsigurnost i ušteda

Izraelci ubrzano razvijaju novo protuzračno oružje, neutralizirat će rakete i dronove bez ispaljenog metka

Piše Vijesti sd
20. listopada 2023. - 10:20

Izraelska tvrtka za napredne obrambene sustave Rafael razvija protuzračni obrambeni sustav Iron Beam (Željezna zraka, prev.), koju čini sustav laserskog oružja dizajniran za obranu zemlje od nadolazećih projektila, piše Business Today, prenosi Jutarnji list.

Nova tehnologija dosta nalikuje oružju koje se moglo vidjeti u znanstvenofantastičnim filmovima poput "Ratova zvijezda" i "Zvjezdanih staza". Ovaj inovativni sustav predstavljen je na Singapore Airshowu 11. veljače 2014. Sada je ponovno u fokusu zbog mogućnosti da bude primijenjen u trenutnom sukobu s Hamasom.

Iron Beam bi trebao postati šesti element izraelskog integriranog sustava proturaketne obrane, nakon sustava Arrow 2, Arrow 3, Davidove praćke i Željezne kupole.

lasersko uklanjanje projektila

Iron Beam koristi laser za uklanjanje prijetnji u zraku te predstavlja ekonomično i učinkovito rješenje - za razliku od raketa Željezne kupole koje su vrlo skupe.

Ovaj sustav može funkcionirati kao samostalni obrambeni mehanizam ili ga se može integrirati u širi sustav protuzračne obrane.

U usporedbi s tradicionalnim presretačima projektila, Iron Beam ima znatno niže troškove po hicu, neograničen kapacitet gađanja, smanjene operativne troškove i eliminira rizik od pada krhotina presretnutog projektila na zaštićena područja.

2020. godine sustav je pokazao vrlo impresivan učinkovit domet do 7 km, a sposoban je brzo neutralizirati projektile, bespilotne letjelice i minobacačke granate unutar nekoliko sekundi nakon napada na cilj. Nadalje, postoje planovi za povećanje razine energije te ima potencijal dosegnuti 100 kW ili više.

presretanje širokog spektra prijetnji

Ako se Iron Beam počne koristiti aktivno u borbi, to će biti ključni potez Izraela u cilju ojačavanja svoje protuzračne obrane usred sukoba s Hamasom koji je u tijeku. Prvotno, ova nova tehnologija nije bila planirana za implementaciju još nekoliko godina.

Rafael razvija ukupno dva visokoenergetska laserska sustava: Iron Beam i Lite Beam. Lite Beam je presretač od 7,5 kW dizajniran za borbu protiv mini bespilotnih letjelica (C-mUAV) i ciljeva na zemlji kao što su improvizirane eksplozivne naprave (IED) i neeksplodirana ubojna sredstva (UXO). Može neutralizirati ciljeve s udaljenosti od nekoliko stotina metara do 2000 metara. Prvi prototip Lite Beama već je dostupan.

S druge strane, Iron Beam je laserski oružani sustav visoke energije (HELWS) od 100kW. Dizajniran je za presretanje širokog spektra prijetnji kao što su rakete, topništvo i minobacači s udaljenosti od nekoliko stotina metara do nekoliko kilometara, piše Jutarnji list.

image

Sustav Iron Beam na prošlogodišnjoj prezentaciji

-/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 14:23