StoryEditorOCM
Svijetmosad

Izraelci osramotili Iran: vođu Hamasa nisu ubili raketom, ušli su u Teheran i sakrili im bombu pred nosom prije 60 dana!

Piše VIJESTI SD
1. kolovoza 2024. - 19:58

Eksplozivna naprava kojom je ubijen Ismail Hanija, jedan od najutjecajnijih lidera Hamasa, skrivena je prije nekih dva mjeseca u kuću u kojoj je spavao u Teheranu, tvrde bliskoistočni izvori za New York Times. Kuću štiti elitna Islamska revolucionarna garda i dio je velikog i jako dobro čuvanog kompleksa. Tim je sramota po Iran veća. Izraleci su im ušli pred nosom u Iran, zatim u glavni grad i potom stavili bombu u najbolje čuvani kompleks u Iranu!

Hanija je bio u glavnom gradu Irana na predsjedničkoj inauguraciji, a ubijen je bombom koja je detonirana na daljinu. Netko je stavio bombu, čekao signal i aktivirao je iz daljine. 

Izrael nije službeno priznao odgovornost za atentat, ali su izraelski obavještajci naknadno izvijestili SAD i druge zapadne vlade o detaljima neposredno nakon je potvrđeno da je operacija uspjela. 

U satima nakon ubojstva nagađanja su se odmah usredotočila na mogućnost da je Izrael ubio Haniju raketnim napadom, vjerojatno iz drona ili zrakoplova. No, ovaj put obavještajci su koristili drugačiju taktiku: teški propust u sigurnosti strogo čuvanog kompleksa, a koji je omogućio da se bomba postavi i ostane skrivena 60-tak dana prije aktivacije.

Takav proboj, rekla su tri iranska dužnosnika za NYT, bio je katastrofalan neuspjeh obavještajnih i sigurnosnih službi Irana i ogromna sramota za gardu, koja koristi kompleks za tajne sastanke i smještaj istaknutih gostiju poput Hanije.

Kako je bomba skrivena, još uvijek nije jasno. Bliskoistočni dužnosnici rekli su da je planiranje atentata trajalo mjesecima i da je zahtijevalo opsežan nadzor kompleksa.

Izrael je odlučio izvršiti atentat izvan Katara, gdje žive Hanija i drugi visoki članovi Hamasovog političkog vodstva. 

Oko 2 sata ujutro po lokalnom vremenu uređaj je eksplodirao i ubio lidera Hamasa. 

Među ljudima koji su odmah obaviješteni, rekla su trojica iranskih dužnosnika, bio je i general Ismail Ghaani, vrhovni zapovjednik snaga Quds, prekomorskog ogranka Revolucionarne garde koji blisko surađuje s iranskim saveznicima u regiji, uključujući Hamas i Hezbolah. Obavijestio je iranskog vrhovnog vođu, ajatolaha Alija Hameneija, usred noći.

Četiri sata nakon eksplozije Revolucionarna garda izdala je priopćenje da je Hanija ubijen. Do 7 sati ujutro Hamenei je pozvao članove iranskog Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost u svoj kompleks na hitan sastanak, na kojem je izdao naredbu za napad na Izrael u znak odmazde.

Izvori su za američke novinare opisali su preciznost i sofisticiranost napada kao taktički slične robotskom oružju umjetne inteligencije na daljinsko upravljanje koje je Izrael koristio za atentat na glavnog iranskog nuklearnog znanstvenika Mohsena Fakhrizadeha 2020. godine. Izraelske operacije ubojstava izvan zemlje prvenstveno provodi Mossad, vanjska obavještajna služba. David Barnea, čelnik Mossada, rekao je u siječnju da je njegova služba "dužna" loviti vođe Hamasa, skupine koja stoji iza napada 7. listopada u Izraelu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. rujan 2024 10:24