StoryEditorOCM
Svijetužasna noć

Izraelci objavili snimku: ‘Pogledajte što je zapravo u blizini igrališta, škola i bolnica u Gazi‘

Piše PSD
10. studenog 2023. - 11:51

Tijek događaja u Izraelu i Pojasu Gaze možete pratiti na našem portalu.

11:22 IDF objavio novu snimku: ‘Svijet ovdje vidi škole, bolnice i dječja igrališta, a Hamas tu vidi svoju priliku‘

Izraelske obrambene snage objavile su na Twitteru video snimku na kojoj se vide mjesta na kojima se okupljaju pripadnici Hamasa.

- Dok svijet vidi naselja sa školama, bolnicama, dječjim igralištima i džamijama, Hamas vidi priliku koju može iskoristiti, napisali su uz objavljenu snimku.

Na snimci prikazuju unutrašnjost škole i ističu da je u blizini škola smješteno sjedište Hamasove obavještajne službe.

- Ovdje možete vidjeti raketne bacače, vreće prepune oružja, Hamasove zastave... Sve je to unutar škole, u učionici. Odmah do učionice je skladište oružja. Na stolu su rakete i minobacači..., priča izraelski vojnik na snimci.

U drugom su tvitu objavili kartu na kojoj su označili mjesta na kojima se okupljaju teroristi, mjesta na kojima treniraju, skladišta oružja i Hamasovi uredi, a sve to se nalazi u neposrednoj blizini civilnih područja: škola, džamija, dječjih vrtića i medicinskih klinika.

09:35 Nastavlja se bombardiranje Gaze

Dok se nastavljaju rasprave o četverosatnim humanitarnim pauzama, nastavlja se i izraelsko bombardiranje Gaze.

Ministarstvo zdravstva Gaze kojim upravlja Hamas kaže da je do sada u izraelskim napadima ubijeno 10.812 Palestinaca, a ta brojka uključuje i 4.412 djece.

08:42 Erdogan: Turska je spremna prihvatiti ozlijeđene Palestince

Turski predsjednik Erdogan rekao je da je njegova zemlja spremna preuzeti ozlijeđene Palestince iz Gaze jer tamošnje bolnice prijavljuju da su pretrpane.

Također je rekao da će Turska povećati pritisak na Izrael kako bi se osigurala evakuacija ozlijeđenih Palestinaca iz Gaze.

Spomenuo je i da je američki predstavnik Antony Blinken bio otvoren za rasprave o povećanju protoka humanitarne pomoći prijelazom Rafah. Erdogan kaže da bi volio da prijelazom Rafah prijeđe 500 kamiona humanitarne pomoći dnevno.

Ankara će poduzeti korake da osigura ambulantna vozila, hranu, vodu i lijekove za Gazu u suradnji s drugim zemljama, dodao je Erdogan, koji je tijekom cijelog ovog sukoba čvrsto stajao protiv Izraela nazivajući ih okupatorima te govoreći da Hamas nije teroristička organizacija.

Izraelske obrambene snage napale su Hamasova pomorska uporišta, navodi se u njihovom jutarnjem izvješću.

- Trupe IDF-a ubile su brojne teroriste Hamas Nukbhe koji su sudjelovali u masakru 7. listopada, stoji u priopćenju.

Nukbha su pomorski komandosi koji pripadaju jedinici specijalnih snaga brigada Al Qassam, vojnog krila Hamasa.

IDF je dodao da su tijekom tog napada ubili Ahmeda Musu, zapovjednika čete, i zapovjednika voda Omara Al-Hindija. Kažu da su ubili i šefa snajperskog niza Hamasove sjeverne brigade Mohammeda Kahlouta, no taj je izvještaj zasad nepotvrđen.

IDF je priopćio da je pronašao i uništio transportni kontejner prepun oružja.

08:21 Iranski ministar vanjskih poslova: ‘Proširenje opsega rata je neizbježno‘

Dok rastu napetosti između Sirije i Izraela, situacija u Iranu izaziva dodatnu zabrinutost za Bliski istok.

U članku u jednom iranskom mediju se tvrdi da je ministar vanjskih poslova te zemlje rekao svom katarskom kolegi da je širenje opsega rata između Izraela i Hamasa ‘neizbježno‘.

- Zbog širenja intenziteta rata protiv civilnog stanovništva Gaze, širenje opsega rata postalo je neizbježno, rekao je Hossein Amir-Abdollahian u jučerašnjem razgovoru sa šeikom Mohammedom bin Abdulrahmanom al Thanijem.

Izraelska vojska: Izrael napao Siriju nakon što je dron gađao grad Eilat

Izraelska vojska priopćila je da je jedna organizacija u Siriji poslala dron koji je gađao školu u gradu Eilatu na jugu Izraela te da je Izrael uzvratio na napad.

Vojska nije navela koja je organizacija u Siriji poslala dron na Eilat, grad koji se nalazi na Crvenom moru oko 400 kilometara od najbliže točke sirijskoga teritorija.

No u priopćenju se dodaje da sirijsku vladu drže u potpunosti odgovornom "za svaku terorističku aktivnost s njezina teritorija". U izvješćima o napadu drona, koji je uzrokovao manju štetu, ne navodi se je li bilo ranjenih.

Jemenski pokret Houthi povezan s Iranom izveo je nekoliko raketnih napada i napada dronom na Izrael nakon 7. listopada, od kojih su svi ili spriječeni ili nisu uspjeli.

U četvrtak je skupina Houthi, koja vlada u dijelovima Jemena, između ostaloga i u glavnom gradu Sani, priopćila da su ispalili rakete na nekoliko ciljeva u Izraelu, uključujući i ciljeve u Eilatu koje je vojni glasnogovornik skupine nazvao vojnim ciljevima.

Izraelska vojska priopćila je da je njihov zračni sustav Arrow presreo raketni napad na izraelski teritorij u blizini Crvenoga mora te da je njihov obrambeni sustav Patriot presreo "sumnjivu metu" na jugu pustinje Negev, ali nije navela koga smatra krivim za te napade.

Izrael je pojačao svoju pomorsku prisutnost u Crvenom moru kako bi bolje zaštitio južnu obalu, a na tom području znatne mornaričke snage imaju i Sjedinjene Države.

Eilat je glavni izraelski trgovački izlaz na Crveno more.

Analitičar britanske tvrtke za pomorsku sigurnost Ambrey, Daniel Mueller rekao je da je napad dronom u četvrtak "prvi u gradu Eilatu za koji je potvrđeno da je nanio štetu" nakon početka sukoba 7. listopada.

Hamas i Houthi "ispalili su više raketa, krstarećih raketa i UAV-a prema Eilatu", dodao je Mueller.

RANIJE

Dužnosnici Gaze: Izrael napada najmanje tri bolnice

Dužnosnici Gaze rekli su da Izrael u petak napada najmanje tri bolnice ili područja u blizini, dodatno ugrožavajući zdravstveni sustav preplavljen tisućama žrtava i ljudi raseljenih zbog izraelskog rata protiv Hamasa u palestinskoj enklavi.

"Izraelska okupacija pokrenula je istodobne napade na niz bolnica tijekom proteklih sati", rekao je glasnogovornik ministarstva zdravstva Gaze Ašraf al-Kidra televiziji Al Jazeera. Kidra je rekao da Izrael gađa dvorište Al Shife, najveće bolnice u gradu Gazi, i da ima žrtava, ali nije iznio detalje. Izrael je rekao da Hamas ima skrivene zapovjedne centre i tunele ispod Al Shife, optužbe koje Hamas opovrgava.

Izraelska vojska nije odmah komentirala Kidrinu izjavu, koju Reuters nije mogao neovisno provjeriti.

Izraelska vojna kampanja za brisanje Hamasa počela je nakon napada militanata 7. listopada na južni Izrael i traje mjesec dana. Bolnice u Gazi jedva se nose sa žrtvama, jer su ponestale medicinske zalihe, čista voda i gorivo za generatore.

Ministarstvo zdravstva Gaze priopćilo je da 18 od 35 bolnica u Gazi i 40 drugih zdravstvenih centara nije u funkciji zbog štete od bombardiranja ili nedostatka goriva.

Palestinski mediji objavili su u petak videosnimku Al Shife, koju Reuters nije mogao odmah potvrditi, za koju kažu da prikazuje posljedice izraelskog napada na parkiralište gdje su raseljeni Palestinci bili sklonjeni, a novinari promatrali.

Vidjela se lokva krvi pored tijela čovjeka kojeg su stavljali na nosila.

"S obzirom na tekuće udare i borbe u blizini (Al Shifa), ozbiljno smo zabrinuti za dobrobit tisuća tamošnjih civila, među kojima ima mnogo djece, koja traže medicinsku skrb i sklonište", objavio je Human Rights Watch na društvenoj mreži X.

Kidra je rekao da su pedijatrijska bolnica Al-Rantisi i dječja bolnica Al-Nasr "svjedočili nizu izravnih napada i bombardiranja" u petak. Rekao je da su u napadima na krug bolnice u Al-Rantisiju zapaljena vozila, ali je požar djelomično ugašen.

Ministarstvo vanjskih poslova Indonezije priopćilo je u petak da je tijekom noći došlo do eksplozija u blizini indonezijske bolnice, koje su oštetile dijelove bolnice smještene na sjevernom kraju uske obalne enklave. Nije navedeno tko je odgovoran za eksploziju i nisu izvijestili o poginulima ili ozlijeđenima.

"Indonezija još jednom osuđuje divljačke napade na civile i civilne objekte, posebice humanitarne objekte u Gazi", stoji u priopćenju ministarstva.

Izraelska vojska je rekla da ima dokaze da Hamas koristi Al Shifu i druge bolnice kao što je indonezijska bolnica za skrivanje zapovjednih mjesta i ulaznih točaka u opsežnu mrežu tunela ispod Gaze. Kaže da ne cilja civile, a omogućio je nekim ranjenim palestinskim civilima da prijeđu u Egipat na liječenje.

Palestinci: Izrael sinoć ponovo raketirao bolnicu Al Shifa u Gazi, ima mrtvih

Dužnosnici Gaze rekli su da je Izrael sinoć pokrenuo zračne napade na ili u blizini najmanje tri bolnice, dodatno ugrožavajući zdravstveni sustav preplavljen tisućama žrtava.

"Izraelska okupacija pokrenula je istovremene napade na niz bolnica tijekom proteklih sati", rekao je glasnogovornik Ministarstva zdravstva Gaze Ashraf Al-Qidra za Al Jazeeru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. lipanj 2024 13:31