StoryEditorOCM
SvijetUBOJITI IZUM

Izraelci konstruirali ultralaki dron za leteće jurišne i snajperske puške, pravu ‘leteću pješadiju‘ za koju se odmah zainteresirao Pentagon

Piše PSD
13. siječnja 2022. - 11:40

Rat dronovima doživio je ogroman korak naprijed s razvojem sustava koji može nositi ​​jurišne ili snajperske puške i pucati iz njih dok lebdi iznad mete. Tako se robotsko oružje pod nazivom Smash Dragon, koje je dizajnirala izraelska tvrtka, može montirati na različite oblike bespilotnih zračnih platformi i pretvoriti u sustav koji puca dok leti.

Najsofisticiranije naoružane bespilotne letjelice dosad bile su sposobne lansirati navođene projektile i bombe. Najnapredniji je američki Reaper, koji se intenzivno koristio u Afganistanu. Međutim, nova bespilotna platforma naoružana puškom, koju je najavila tvrtka Smart Shooter, znači da bi robotsko pješaštvo moglo vojnicima druge strane letjeti iznad glave i voditi napade sustavom za upravljanje vatrom koji ostaje stabilan koliko god se dron brzo kretao.

U testovima pucanja pokazalo se da posebna stabilizirajuća oprema na dronu omogućuje Smash Dragonu da precizno pogodi statične i pokretne mete. Okidač za jurišnu ili snajpersku pušku koju nosi dron povlači se daljinski sa zemaljske stanice, od strane operatera koji sjedi ispred monitora. Michal Mor, izvršni direktor Smart Shootera, rekao je da se dron može sigurno kontrolirati "na daljinu".

Tvrtka sa sjedištem u Izraelu razvila je ultralaku platformu za dron s oružjem. "Kada su u pitanju dronovi, težina platforme je kritičan čimbenik jer utječe na trajanje misije i cijenu", rekao je Mor.

Pentagon je potencijalni kupac Smash Dragona. Prošle godine američki ministar obrane već je ugovorio istom tvrtkom da dizajnira pametni nišan za puške koje koriste postrojbe za specijalne operacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. lipanj 2023 15:11