StoryEditorOCM
Svijetdrugi u svijetu

Izrael slijedi primjer SAD-a: odobrili su cijepljenje najmlađe djece Pfizerom i Modernom, preporučuju ga i za dojenčad

Piše HINA
5. srpnja 2022. - 22:34

Izraelski ministar zdravstva priopćio je u utorak da je odobrio cijepljenje djece između 6 mjeseci i 4 godine protiv covida-19 cjepivom Pfizera i Moderne.

Izrael je tako postao druga zemlja u svijetu, nakon Sjedinjenih Država, koja je odobrila cjepivo na bazi glasničke RNK za čitavo stanovništvo, pa tako i za one najmanje.

Stručnjaci dvaju izraelskih konzultativnih odbora zaključili su da su nuspojave cjepiva "blage", a djelotvornost cjepiva velika, pokazuje pismo koje je ravnatelj ministarstva zdravstva 1. srpnja uputio ministarstvu i kojega je kopiju AFP dobio u utorak.

Svi su stručnjaci istaknuli da su cjepiva sigurna i većina ih je "preporučila cijepljenje rizične dojenčadi i male djece, pa i onih koji nisu rizični", navodi se u pismu.

Odobrenje izraelskih vlasti dolazi pošto je Američka agencija za lijekove (FDA) u lipnju odobrila Modernino cjepivo za djecu od 6 mjeseci do 5 godina i Pfizerovo za djecu od 6 mjeseci do 4 godine. 

Više od 6 milijuna Izraelaca primilo je barem dvije doze cjepiva protiv covida-19, među kojima 17 posto djece od 5 do 11 godina.
Neke zemlje, poput Argentine, Bahreina, Čilea, Kine, Kube, teritorija Hong Konga i Venezuele preporučivale su cijepljenje protiv covida za najmanje, ali ne cjepivom na bazi glasničke RNK (Pfizer, Moderna) koje se smatra vrhunskim tehnološkim postignućem na tom polju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. lipanj 2023 15:49