StoryEditorOCM
Svijetdirljivi prizori

Izrael oslobodio 33 palestinska zarobljenika: mnogi od njih nikad nisu bili optuženi, a svjedoče i o mučenjima u zatvoru

Piše vijesti sd
28. studenog 2023. - 06:59

Ukupno 33 Palestinca pušteno je u ponedjeljak iz nekoliko izraelskih zatvora, priopćila je izraelska zatvorska služba. Oni su pušteni iz zatvora u Damonu, Megiddu, Oferu, Ktzi’otu, Ramonu i Nafhi. Ovo puštanje je uslijedilo kao dio dogovora nakon oslobađanja još 11 talaca od Hamasa.

S oslobađanjem u ponedjeljak, Hamas je do sada oslobodio 69 talaca, prvenstveno žena i djece. Izrael je oslobodio 150 Palestinaca iz zatvora, uglavnom žena i maloljetnika, od kojih su mnogi bili pritvoreni, ali nikada nisu optuženi.

Mohammed Nazzal, tinejdžer porijeklom iz Jenina, imao je umotanu ruku dok je govorio za Al Jazeeru Arabic po izlasku iz zatvora.

Nazzal je rekao da ima slomljenu ruku i prst nakon što su ga izraelski čuvari pretukli u zatvoru prije sedam dana. Međutim, tvrdio je, tada mu nije pružena nikakva liječnička pomoć. "Ništa mi nisu dali. Slomio sam ruku, ne mogu pomaknuti prst", opisao je Nazzal.

"Situacija zatvorenika je loša", dodao je Nazzal, rekavši da je zatvor u kojem je držan u pustinji Negev posebno poznat po zlostavljanju palestinskih zatvorenika. “Starci su na podu, gaze po njima... Ja sam mlad, mogu izdržati, ali što je s njima?”

Njegova uplakana majka, koja je stajala pored njega, rekla je da nije imala pojma što se događalo njenom sinu. "Nije bilo mogućnosto poziva, posjeta, ničega", rekla je...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. svibanj 2024 22:39