StoryEditor
SvijetNEMA SURADNJE

Izrael: Međunarodnom kaznenom sudu zaduženom za istraživanje ratnih zločina na palestinskom području neće priznati nadležnost

Piše HINA
8. travnja 2021. - 22:22
AFP

Izrael će Međunarodnom kaznenom sudu (ICC), koji planira istražiti moguće ratne zločine na palestinskim područjima, reći da ne priznaje njegovu nadležnost, piše u četvrtak informativni portal Ynet.

Prema istom izvoru, premijer Benjamin Netanyahu je nakon sastanka s ministrima i ostalim vladinim dužnosnicima odlučio da neće surađivati na spomenutoj istrazi. Petak je krajnji rok za odgovor izraelske vlade obavijesnom pismu ICC-a.

Izrael nije država stranka Rimskog statuta, osnivačkog dokumenta ICC-a i po definiciji nije stranka suda.

Krajem studenoga 2012. Opća skupština Ujedinjenih naroda izglasala je prijedlog rezolucije kojom se Palestini priznaje status promatračke države nečlanice UN-a, umjesto dotadašnjeg status stalne promatračke misije, čime je stekla pravo da se može obratiti Međunarodnom kaznenom sudu (ICC) u svezi s izraelsko-palestinskim sukobom.

Palestina je postala članica ICC-a 2015.

Tužitelji ICC-a su 9. ožujka poslali pismo uključenim stranama i dali im mjesec dana da obavijeste sud da li vode svoje vlastite istrage o navodnim zločinima i da li žele da se za to vrijeme odgodi istraga ICC-a.

Palestinci su potvrdili da će surađivati s ICC-om glede navodnih ratnih zločina na Zapadnoj Obali i Pojasu Gaze, području koje je nakon povlačenja izraelskih trupa pod kontrolom islamista.

Dužnosnik palestinskog ministarstva vanjskih poslova Omar Awadallah je rekao da je njegova strana “poslala odgovor ICC-u”.

“Država Palestina će kao država članica ICC-a nastaviti punu suradnju sa sudom kako bi postigla pravdu za žrtve palestinskog naroda i kako bi Izrael odgovarao za svoje zločine”, rekao je Awadallah.

Netanyahu je u srijedu navečer, na dan sjećanja na Holokaust, istragu ICC-a nazvao “apsurdom”.

“Osnivanje suda u Den Haagu je bilo nadahnuto sudom u Nuernbergu na kojem se nakon Drugog svjetskog rata sudilo nacistima za ratne zločine. No, to tijelo za obranu ljudskih prava se u stvari pretvorio u instrument zaštite onih koji gaze ljudska prava”, poručio je Netanyahu, aludirajući na militantnu džihadističku skupinu Hamas.

Ova palestinska enklava u kojoj živi dva milijuna stanovnika je od 2007. kada kontrolu preuzima Hamas, bila poprište triju oružanih sukoba s Izraelom – 2008., 2012. i 2014. godine.

U veljači 2021., ICC se proglasi nadležnim za slučajeve na okupiranim palestinskim teritorijima, nakon čega je Netanyahu uzvratio da ta odluka “jednostavno predstavlja otvoreni antisemitizam”.

ICC je tada pojasnio da je “većinom glasova odlučeno da se teritorijalna nadležnost Suda proteže i na teritorije što ih je Izrael okupirao nakon 1967. godine”

“Kada ICC istražuje Izrael zbog lažnih ratnih zločina, radi se o otvorenom antisemitizmu”, rekao je tada Netanyahu.

ICC, istaknuo je, “tvrdi da, kad se jedna demokratska država poput Izraela brani od terorista koji ubijaju našu djecu i raketiraju naše gradove, to zapravo znači da provodi ratni zločin”, rekao je Netanyahu, aludirajući na sukob iz 2014. tijekom kojega, kako je istaknuo, s područja Gaze na Izrael ispaljeno nekoliko tisuća raketa.

ICC je nazvao “političkim tijelom” koje šteti “pravu demokracija da se brane od terorizma”, dodajući da “ICC odbija istražiti poteze brutalnih diktatura poput Irana i Sirije koje gotovo svakodnevno provode stravična zlodjela”.

Rimski statut do sada nisu ratificirale ni tri stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a: Sjedinjene Države, Kina i Rusija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2021 06:56