StoryEditorOCM
Svijetmonstruozno

Izrael je uzeo 600 civila za taoce i mučio ih, a njihove obitelji poslao da šeću bez hrane i vode. Obećava da neće više

Piše Marin Prvan
16. prosinca 2023. - 18:22

"Izraelski vojnici su upali u školu. Uzeli su sve muškarce, a onda ušli u učionicu i zapucali na ženu i sve djecu s njom, čak i novorođenčad. Ona, muž i njihovih osmero djece. Pogubili te nevine obitelji na licu mjesta", ispričala je za Al Jazeeru svjedokinja događaja u školi Shadia Abu Ghazala, zapadno od izbjegličkog kampa Jabalia u sjevernom dijelu Gaze.

Na zgradi nije bilo tragova granatiranja. Najmanje 15 izrešetanih tijela pronađeno je u školi je korištena kao sklonište za ljude raseljene zbog izraelskog bombardiranja. 

Muškarci koje je u Abu Ghazali IDF uzeo za taoce su bili oni isti čije su se slike počele pojavljivati 7. prosinca, točno dva mjeseca nakon Hamasovog napada. Izraelci su u ovoj akciji oteli 700 ljudi. Mnogi od njih su bili civili.

Jedan od njih je Među i novinarski veteran Diaa Al-Kahlot. "Molio sam ga da napusti Beit Lahiu i ode na jug Gaze, ali on mi je odgovorio: ‘Kako da ostavim tvoju dragu Nadu i svoju staru majku. Njegova kći Nada je invalid te joj je potrebna posebna njega i oprema. Ne bi preživjela raseljavanje", napisao je na X-u prijatelj ove obitelji Ramy Abdul, predsjednik švicarske neprofitne organizacije za ljudska prava Euro-med.

Euro-Medov čelnik je potvrdio da je na jednoj fotografiji među palestinskim taocima identificirao liječnika, medicinsku sestru, dvoje učitelja i zaposlenika banke. Izraelska vojska je prethodno objavila da su na toj slici borci Al-Qassama.

Jedan od otetih palestinskih civila je, recimo, liječnik dr. Khaled Hamouda, a među zatočenicima su se pronašla i dva zaposlenika UN-a, Darwish Gharbawy i Ahmed Akram Lubad. A tu je bio i Munir Qeshta al-Masry, vlasnik male tvrtke aluminijske radionice u Beit Lahiji. To je onaj kojeg ste mogli vidjeti na slikama s puškom u ruci, kako se "predaje".

Samo što je ta scena bila namještena.

Naime, internetom su počela kružiti dva jednako režirana filmića toga sadržaja, u kojima su Izraelci dali priliku al-Masryu da se dva puta okuša u ulozi militanta, istupajući iz gomile s puškom u zraku. Ostatak gomile je bio prisiljen stajati prestrašeno s podignutim rukama i iskaznicama, u strahu da će biti pokošeni mecima ako napravile neki nagli potez.

IDF-ovu drugu snimku uskoro je izbrisao izraelski novinar Barak Ravid koji ju je objavio.

Na drugoj fotografiji na kojoj ponižavani Palestinci u rukama nose oružje, a koju je objavio IDF, identificiran je liječnik Naser Imad Almadhoun i medicinski brat koji radi u bolnici Kamal Edwan.

Kako je u nedjelju prenio izraelski Haaretz, za 85 do 90 posto palestinskih taoca se zna da su - civili. Svejedno, skinuta im je odjeća, vezani su lisicama, natjerani da kleče na koljenima te podvrgavani teškim premlaćivanjima i maltretiranju. Izraelska vojska koristila je neke od njih kao živi štit za upad u stambene kuće i tunele.

Prema svjedočenjima koje je prikupio tim Euro-Meda, nekoliko mladića i dječaka pritvorile su izraelske snage unatoč tome što su krvarili i imali rane od vatrenog oružja. Prilikom uhićenja bili su podvrgnuti mučenju.

Ghosun Abu Zour rekao je da su ih izraelske snage zarobile u kući 12 dana prije nego što su im dignule vrata u zrak i nasilno upali u kuću uz jaku paljbu. Tijekom nasilnog napada navodno je zadobilo nekoliko ozljeda.

IDF-ovci su upali i u obiteljsku kuću Abu Al-Khaira u četvrti Al-Zaytoun i pogubile 71-godišnjeg Sabera u njegovom krevetu. Svi muškarci prisutni tijekom ove racije bili su napadnuti i privedeni. Sličan napad se dogodio i u kući obitelji Awda u istom naselju, gdje je 13 osoba uhićeno, ispitivano i premlaćeno pred očima svojih supruga. Nakon što su istjerali sve članove obitelji van, izraelske snage digle su kuću u zrak.

Izraelski vojnici su sa sobom otimali i djecu u dobi od 10 do 13 godina, koju su pustili dva dana kasnije, nakon što su ih dobro izmaltreretirali. Međutim, 17-godišnji Anas Zuhair Abu Zour, Ahmed Nabil Abu Zour i 20 muškaraca još su u pritvoru.

Među zatočenicima su također bili paralizirani Imad Eid Abu Zour, koji ima geler u glavi, drugi invalid Samer Ibrahim Abu Zour te srčani bolesnik Sakhr Abu Zour, čija su dva sina ubijena. Abu Zour je izjavio da je izraelski vojnik prijetio silovanjem njezine kćeri Reem pred članovima vlastite obitelji, no ona se obranila urlicima da bi "radije umrla nego da joj itko priđe".

Izraelci su pustili žene nakon sat vremena. Bile su bose, s iskrvarenim stopalima i prisiljene hodati prema bolnici Al-Aqsa u Deir al-Balahu, u središnjem Pojasu Gaze. Sve to bez hrane i skloništa.

Jedna od žrtava izraelske agresije, N.B., je prepričala timu Euro-Meda da su je, skupa sa sestrom, tukli i zlostavljali. Ona je puštena, ali sudbina njene sestre ostaje nepoznata. Još jedna mlada žena, E.H., također je bila podvrgnuta ponižavanju na periferiji četvrti Al-Tuffah, jugoistočno od grada Gaze. F.B. je pak nehumano transportirana u kamionu, zajedno s muškarcima kojima je bila skinuta odjeća.

Nakon što su ih Izraelci sve natjerali u kamione, vojska je pregazila niz mrtvih tijela koja su ležala po susjedstvu. Sudbina stotina zatočenika – uključujući muškarce, žene i djecu – ostaje nepoznata.

Izraelskom režimu, svakako, ovakvo ponašanje nije nepoznato. Haaretz javlja da je od 7. listopada u izraelskim zatvorima umrlo šest Palestinaca, od kojih je za najmanje dvoje utvrđeno da imaju znakove teškog nasilja. "Odveli su šehida Thaira Abu Assaba do vrata kupaonice i tukli ga (tako da mu se) otvorila glava. On (upravitelj) je vidio da mu krv teče iz glave i onda je nastavio udarati u rame i slomio ga. Onda ga je nastavio udarati i treći put pa mu je komad glave pao na pod", ispričao je Palestinac pušten u nedavnoj razmjeni zatvorenika.

Na pitanje voditelja Skya "što je bila svrha vježbe" masovnih ubojstava i otimanja ljudi u sjevernoj Gazu, Netanyahuov savjetnik Mark Regev odgovara: "Prvo, sjetite se da je to Bliski istok i da je ovdje toplije. Naročito tijekom dana, kada je sunčano. Biti zamoljen da skineš majicu možda nije ugodno, ali to nije ni kraj svijeta." Kada je voditelj primijetio da se u ovom slučaju radi o očitom kršenju Ženevske konvencije, Regev je kazao da se "i prije snimalo ratne zatočenike, što je dobro jer ih obitelji mogu identificirati".

Taoci su čitavu noć stajali goli, na temperaturi od oko 10 stupnjeva. 

Izraelci su "ubuduće jasno stavili do znanja da to neće biti njihova praksa i da će im, ako izvrše pretragu zatočenika, odmah vratiti njihovu odjeću", izvijestio je glasnogovornik američkog State Departmenta Matt Miller tijekom brifinga. 

To je bio komentar SAD-a, države za koju umirovljeni general bojnik izraelske vojske Yitzhak Brick kaže: "Sve naše rakete, streljivo, precizno navođene bombe, svi zrakoplovi i bombe, sve je to iz SAD-a. Čim zavrnu slavinu, ne možemo nastaviti s borbom. Nemamo tu sposobnosti ... Svi razumiju da ne možemo voditi ovaj rat bez Sjedinjenih Država. Točka."

Dobro pogledajte fotografiju poviše. Bilo je puno takvih slika kroz ljudsku povijest, sigurno ste ih vidjeli. Pokušajte se sjetiti: jesu li na ijednoj od njih počinitelji predstavljali "dobre dečke"? Ne? Ukoliko je tako, čovjek se teško može usuditi pomisliti išta drugačije sada - zar ne?

Zar ne?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 06:51