StoryEditorOCM
Svijetslobodarska stranka

Iznenađenje u Austriji: dok je Zelenski govorio, 20 zastupnika napustilo parlament! Na klupama su ostavili poruku

Piše Snježana Pavić/JL
31. ožujka 2023. - 13:09

Više od 20 zastupnika krajnje desne Slobodarske stranke (FPÖ) demonstrativno je izašlo iz austrijskog parlamenta tijekom govora ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Političari iz Slobodarske stranke (FPÖ) smatraju da je govor Zelenskog prekršio neutralnost Austrije, objavio je BBC, a prenosi Jutarnji list.

Prije nego što se ukrajinski predsjednik obratio parlamentu, zastupnici FPÖ-a upozorili su da će održati nekakav prosvjed. Na klupama su za sobom ostavili plakate sa stranačkim logom na kojima je pisalo "prostor za neutralnost" i "prostor za mir".

Austrija od 1955. ima trajnu neutralnost upisanu u svoj Ustav, s obzirom na to da je Beč 1945. oslobodila Crvena armija. Rusi su se povukli pod uvjetom da Austrijanci garantiraju da će ostati neutralni. Zato Austrija nikad nije ušla u NATO, a članica EU postala je relativno kasno, 1995. U Ustavu im je zapisano da "Austrija nikad u budućnosti neće pristupiti niti jednom vojnom savezu, niti dopustiti uspostavu vojnih baza stranih država na svom teritoriju".

Danas Austrija Ukrajini ne pomaže vojno, ali pruža joj političku podršku. U videoobraćanju Zelenski je zahvalio Austriji na humanitarnoj i pomoći prilikom uklanjanja mina. Govorio je na 400. dan ruske invazije. Pozvao je zastupnike da dođu u Ukrajinu i sami se uvjere u razmjere razaranja.

Slobodarska stranka više je puta izazvala bijes zbog svog proruskog stava. S 30 zastupnika treća su stranka po snazi u donjem domu austrijskog parlamenta.

Dok su bili u vladi, puno kritika izazvala je odluka ministrice vanjskih poslova Karin Kneissl iz FPÖ-a da 2018. na svoje vjenčanje pozove predsjednika Vladimira Putina. Snimljeni su kako zajedno plešu, prenosi Jutarnji list.

image

Putin na vjenčanju bivše austrijske ministrice vanjskih poslova Karin Kneissl koja je došla iz redova Slobodarske stranke

Alexei Druzhinin/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. lipanj 2023 10:12