StoryEditor
Svijetta divna splitska noć

Iz srca Beograda se večeras orilo 'Marjane, Marjane'; Stotine uzvanika guštalo na otvaranju izložbe 'Splićanke' Feđe Klarića

Piše Damir Šarac
27. lipnja 2019. - 23:50
_MG_9704

S ponistre 'Parobroda', zgrade u kojoj djeluje Ustanova kulture Stari grad, u središtu Beograda, u srijedu navečer vidila se - Šolta, baš tako je zapjevao skupa s mnogobrojnim uzvanicima zbor "Odjek" na otvorenju izložbe fotografija legendarnog fotoreportera Feđe Klarića pod naslovom "Splićanke", kojom su započeli prvi Dani Splita u Beogradu, u organizaciji tamošnjeg Hrvatskog kulturnog centra.

Skupili su se u 'Parobrodu' mnogi Splićani, Dalmatinci i Hrvati koji žive u srpskoj prijestolnici, ali i i svi oni koji obožavaju Split.

Feđine Splićanke nisu samo manekenke: Beograd će večeras upoznati radnice, patnice, prosvjednice, pobjednice; Pogledajte prije drugih prasak ljepote života pod Marjanom

- Kad bi me neko probudio i rekao Split, prva asocijacija bio bi mi Feđa Klarić ili možda Hajduk. Razlika je samo što je Feđa u boljoj formi. Splićani četrdeset i pet godina gledaju svoj grad kroz objektiv Feđe Klarića - kazao je Aleskandar Alač, uz Ljilju Crnić, organizatora trodnevne manifestacije u Beogradu.

Hrvatski veleposlanik u Srbiji Gordan Bakota pohvalio je organizatore i domaćine, naglasivši kako je Split otvoreni grad spreman na suradnju sa svima, te kazao kako je ovo prilika za prisjećanje na sve Splićane koji u gradili i beogradsku sredinu.

Povjesničar umjetnosti Ješa Denegri nazvao je Feđu splitskom ikonom:

- Split sebe ne bi mogao zapamititi bez Klarićeva svjedočanstva koje ostaju na fotografijama. Izložbu 'Splićanke' posvetio je svim onim ljepoticama s Bačvica, ali i majkama i ženama koje su odgajale generacije - rekao je Denegri.

Autor izložbe Feđa Klarić prisjetio se prvih fotoreporterskih dana kad je učio zanat od beogradskih fotoreportera, posebno okupljenih u Večernjim novostima, te kazao kako mu je čast predstaviti se u galeriji 'Parobroda' kao da je nastupio na olimpijskim igrama, i još više, otvaranje je palo upravo na godišnjicu braka s njegovom Brankom!

Izložba Feđa Klarića otvorena je kako i spada - s pjesmom 'Marjane, Marjane' koju su s guštom otpjevali svi uzvanici.

#BEOGRAD#SPLIT#FEĐA KLARIĆ#IZLOŽBA SPLIĆANKE

Izdvojeno

09. srpanj 2020 00:01